Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽELI JSME: Horská výzva v Beskydech? Nejhorší byly schody před startem

BĚŽELI JSME: Horská výzva v Beskydech? Nejhorší byly schody před startem
foto: Rock Point - Horská výzva

Mirek Píštěk | 25.05.2019 | přečteno: 3081×

V pátek (skoro) o půlnoci odstartovala v Beskydech bodovaná část 9. ročníku seriálu Horská výzva. Na závodníky čekala v té nejdelší variantě porce 63 km s převýšením 2 700 metrů. Volná sobota, závod co by kamenem dohodil, takřka na domácí půdě, a šance na slušné umístění? Proč ne, říkám si. Navíc to bude má premiéra na Horské výzvě.

Je rozhodnuto. Start závodu v 23:55 je tak trochu netradiční. Přece jen člověk touto dobu obvykle spí a nechystá se na několikahodinový horský běh. Na druhou stranu, to má prostě své kouzlo. Start závodu je v Amfiteátru na Horečkách, v místě, kde trénoval a skákal legendární Jiří Raška.

Kdo je znalý akce B7, prvních osm kilometrů mu musí být notoricky známých. Vybíhá se na Velký Javorník, tedy poslední kopec B7. Ze startu běžíme zlehka, v konverzačním tempu. Zatím je sucho a žádné bláto. Bylo totiž hlášeno, že na některých místech to bude pořádně čvachtat. Přibližně na desátém kilometru kolem nás do kopce prochází dvojice favorizovaného dua Steklý/Žaloudek. „Sekli jsme se a nadběhli si přibližně kilometr,“ odpovídají na otázku, co se stalo. Necháme je proběhnout a běžíme si svoje.

Výstup na Pustevny se nese v duchu neustálého předbíhání se s další dvojicí. Zdejší vydatná svačinka kolem třetí ráno – výborná věc, takhle kolem třetí se nacpat – nám doplňuje postupně vysychající zdroje energie. Před námi je totiž slibované bláto, potoky vody a nekonečné pasáže asfaltu.

V jednom místě míjíme odbočku a musíme se pár set metrů vracet. Jak jinak než do kopce. Dvojice, jež nám dýchá na záda, nás v tomto místě trhne a svůj několikaminutový náskok udrží až do cíle. Při druhém výstupu na Pustevny se začíná rozednívat a na vrcholu vycházet slunce. Obloha bez jediného mráčku, krajina (téměř) bez živáčka. Romantika jak vyšitá!

Závěrečných deset kilometrů je stejných jako těch úvodních. Jen s tím rozdílem, že nohy jsou bolavější a tělo unavenější. Seběh z Javorníku je ale za odměnu. Nebo za trest? Asi jak pro koho. Po 7 hodinách a 22 minutách probíháme cílových prostorem, jako třetí dvojice celkově. Spokojeni a unaveni.

Organizaci ani zázemí celého závodu nelze nic podstatného vytknout. Možná těch 400 schodů, které bylo potřeba zdolat směrem na start. Některá místa byla trochu nešťastně značena, jednalo se hlavně o rozcestí a křižovatky. Další (ne)výhodou byl téměř 20 km dlouhý asfaltový úsek. Kdo jej nečekal nebo se na něj nepřipravil, byl jím zaskočen. Ale i to patří k závodům.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 25.05.2019 23:22:45

V pátek (skoro) o půlnoci odstartovala v Beskydech bodovaná část 9. ročníku seriálu Horská výzva. Na závodníky čekala v té nejdelší variantě porce 63 km s převýšením 2 700 metrů. Volná sobota, závod co by kamenem dohodil, takřka na domácí půdě, a šance na slušné umístění? Proč ne, říkám si. Navíc to bude má premiéra na Horské výzvě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.