Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na šumavské Horské výzvě překvapil Kadeřábek se Špakem

Na šumavské Horské výzvě překvapil Kadeřábek se Špakem
foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Horská výzva | 21.07.2019 | přečteno: 3463×

Rock Point – Horská výzva zažila na Šumavě mnoho premiér. Čtvrtá zastávka seriálu horských běhů a trekingu s sebou přinesla také velké množství zvratů. Dokonce i na královské trati se měnili vítězové. Po dlouhé nadvládě sympatického dua Radek Steklý/Honza Žaloudek vítězství tentokrát brala mezinárodní dvojice Jan Kadeřábek a Michal Špak.

Blýskla se ale třeba i téměř sedmdesátiletá Miroslava Muselíková se svým mužem Břetislavem. Atraktivní příběhy Rock Point – Horské výzvy pomohlo na Šumavě napsat přes sedm set běžců.

Tradičně nejsledovanější kategorii Long, která startuje před páteční půlnocí, překvapivě ovládla česko-slovenská dvojice Michal Špak a Jan Kadeřábek. Sokoli, jak zlatí běžci nazvali svůj tým, zvládli, noční, pětašedesát kilometrů dlouhý závod uběhnout za sedm a půl hodiny.

„Já měl dvě takové krize, že jsem si chtěl sednout a plakat, ale Honza říkal, ať koukám makat, že když jsem chtěl závodit, tak ať závodím,“ usmál se člen vítězné dvojice Michal Špak. „On ale ještě v úterý nevěděl, že bude závodit, protože to jsem mu teprve napsal, že jedu do Tábora a bude tam nějaký závod, který je jen pro dvojice, takže půjde se mnou,“ vysvětlil Michal Špak, jak do závodu přemluvil svého kolegu. Zlatá dvojice se tak dala dohromady jen pár dnů před startem velkou náhodou.

„Kdybych ale věděl, že to z Tábora do Železné Rudy vůbec není takový kousek, jak jsem si myslel, tak bych nikam nejel. No, ale přijeli jsme, půjčili si závodní boty a vyběhli s tím, že poběžíme v klídku a budeme se držet na čele. Postupně všechny ty dvojice, co byly před námi, byly za námi,“ popsal závod Michal Špak. „A na poslední občerstvovačce jsme si řekli, že když jsme tak vepředu, tak už to tak musíme doběhnout,“ doplnil informaci k vítězné cestě Jan Kadeřábek, rodák z Popradu. „Jako trénovaný Tatranec jsem si řekl, že šumavské kopce by pro mě neměly být problém, ale byly. Byl to těžký závod,“ přiznal zkušený horal Kadeřábek.

Přestože dvojice přiběhla s luxusním náskokem téměř čtvrt hodiny, zcela suverénní čas to nebyl. Jako první cílem totiž proběhl osamocený Zděnek Šulc, který ale na trati nechal svého parťáka Vítka Slupského. Až s jeho časem se stopky zastavily. Nakonec byl třetí nejrychlejší a druhý v kategorii mužů. Šulc si to v cíli pořádně „slíznul“ nejen od pořadatelů, ale i od svého parťáka.

„Kolegovi se moc omlouvám. Já prostě ty oficiálně první kluky musel dát. Když nás předbíhali, tak to bylo s takovou energií a navíc nás trochu povzbudili, prý ať běžíme, tak jsem jim musel ukázat, že takhle ne,“ přiznal Zdeněk Šulc, že touha udolat soupeře byla nad duchem kolegiality. „Cestou jsem vymýšlel, že ho zabiju a zemře nějakou strašnou, trýznivou smrtí, ale pak mi naštěstí vyběhl pomoct zpátky, tak to ještě nějak šlo,“ odpustil svému kolegovi Vítek Slupský, který toužil po stupních vítězů a na ty se dvojice nakonec dostala. Mužské podium pak doplnili Adam Koudel a Jiří Špaček. „Na padesátém kilometru mi totálně seklo a jsem rád, že jsme se dokázali doplížit do cíle. To, že jsme udrželi bronz, je vlastně zázrak,“ netajil Jiří Špaček, člen bronzového mužského týmu na Longu.

Účastníci přitom rádi vzpomněli na suverény uplynulých závodů Radka Steklého s Honzou Žaloudkem. Ti na poslední chvíli svůj start odvolali, kvůli Žaloudkově angině. „Jsme parťáci a bez Honzy bych tu neměl co dělat. Budu s ním držet basu a čekat na další šanci,“ omluvil se Radek Steklý, který tím naopak podtrhnul význam závodu Rock Point – Horská výzva, který dlouhá léta vyzdvihuje téma spolupráce a na kategorii dvojic si zakládá. Steklý tím také ukázal, proč s parťákem i mezi soupeři patří k oblíbeným účastníkům.

Mezi stálicemi, které na Šumavě nechyběly, byli Vlastimil Vágner s Dominikou Slavotínkovou, kteří od letoška přesedlali z kategorie dogtreking a začali běhat společně. Do cíle u fotbalového stadionu v Železné Rudě přiběhli v absolutně druhém nejrychlejším čase a bez pochyb ovládli kategorii Mixů. „Loni jsme tu chyběli, ale předloni jsem se psem šla za nějakých dvanáct hodin,“ podotkla Dominika Slavotínková, která letos šla za necelých osm. „Vlasta určuje tempo. Kdybych běžela se psem, tak už bych dávno šla, s ním ještě popoběhnu,“ vysvětlila.

Celé v růžovém cílem proběhlo nejrychlejší dívčí duo Zdeňka Pečková a Gabriela Janásová z Plzně. Na královskou trasu potřebovaly necelých deset hodin. Pro Gabrielu to přitom byla premiérová účast na Rock Point – Horské výzvě. Je až s podivem, že stejně jako nejrychlejší muži se i nejrychlejší ženy na účasti domluvily v úterý před závodem.

„Jsme spolu v týmu a domluvily jsme se na tréninku na ovále. Ještě na čtyřicátém kilometru jsem si myslela, že to bude sranda. Pak už to bolelo. Jinak jsme během závodu stihly rozebrat úplně všechno – chlapy, práci, nemoci, děti a hlavně, co nás bolí. Závod ale byl super a ti, co zvažují účast, ať se toho nebojí. Všechno se dá,“ usmála se Gabriela Janásová.

Na Longu přes noc ještě bojovali dogtrekaři. Nejrychlejším mužem byl Jiří Valjent, svého psa nejrychleji vedla Šárka Rudá.
Do Železné Rudy však dorazilo na sedm set běžců, kteří vyběhli nejen na královskou trasu Long dlouhou 65 km, ale i na další dvě kratší distance Half (45 km) a Short (18 km). V součtu se rozdělovaly ceny v téměř dvou desítkách kategorií. Ne každý ale touží po vítězství a přesto je velkou inspirací. Mezi takové patří třeba Miroslava Muselíková. Téměř sedmdesát let by ale této usměvavé účastnici nikdo neřekl. Trasu Short přitom zaběhla se svým mužem Břetislavem s úsměvem sobě vlastním.

„Pohyb pro mě znamená hodně. Chodíme do fitka, běháme, plaveme, lyžujeme. Baví mě to odjakživa a mým motorem je manžel,“ pronesla Miroslava Muselíková, která přijela od Bystřice nad Pernštejnem s tím, že si po Šumavě další den ještě s manželem udělají výlet. „My spolu běháme čtyřicet let a ještě čtyřicet let to vydržíme,“ nechal všem okolo padnout bradu vytrvalý Břetislav Muselík, jehož opakem byl co do věku Honza Chvojka, který v neděli slaví teprve třináct let. „Myslím, že jsem závod odběhl dobře. Chtěl jsem běžet sám a utéct taťkovi s mamkou, kteří šli spolu. Nakonec přišli asi půl hodiny po mně,“ byl se svým výkonem spokojený mladý Chvojka, který přijel z Jindřichohra­decka. „Strašně rád běhám a říkám si, že tím dělám hodně pro sebe,“ dodal.

Na Šumavě se Rock Point – Horská výzva překlopila do druhé poloviny letošního 9. ročníku. Další zastávka, v pořadí pátá, je připravena v srpnu v Jeseníkách (9.-10.8). „Já mám vždycky hroznou radost, když vidím, kdo za námi přijel a jaké výzvy tu účastníci překonávají. Díky tomu tu každý může sledovat mnoho inspirativních příběhů. Stejně tak je hrozně fajn spolupráce s místními. Vyzdvihnout musím přístup Horské služby s šéfem Michalem Janďurou, policie, i zástupců města Železná Ruda v čele se starostou Filipem Smolou. Díky těm všem tu můžeme vytvářet skvělou atmosféru a neopakovatelnou akci, na kterou se řada účastníků ráda vrací. Těšit se na ně budu za necelý měsíc v Jeseníkách,“ uzavřel šumavskou zastávku Pavel Zitta, ředitel seriálu Rock Point – Horská výzva.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

horskavyzva žena 21.07.2019 11:14:43

Rock Point – Horská výzva zažila na Šumavě mnoho premiér. Čtvrtá zastávka seriálu horských běhů a trekingu s sebou přinesla také velké množství zvratů. Dokonce i na královské trati se měnili vítězové. Po dlouhé nadvládě sympatického dua Radek Steklý/Honza Žaloudek vítězství tentokrát brala mezinárodní dvojice Jan Kadeřábek a Michal Špak.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.