Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Doktor Rousek vyhrál s parťákem krkonošskou Horskou výzvu

Doktor Rousek vyhrál s parťákem krkonošskou Horskou výzvu
foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Horská výzva | 22.09.2019 | přečteno: 3745×

Nové trasy, nové tváře a zejména nádherné počasí. Závěrečná bodovaná zastávka seriálu Rock Point – Horská výzva se tentokrát povedla na výbornou. Zatímco loni v Krkonoších vládl vichr, který ničil zázemí, letos ho opanovala jen skvělá nálada a fantastické výkony téměř šesti stovek účastníků.

„Je pravda, že v noci jsme všichni klepali kosu. Teplota klesla až k bodu mrazu, ale ráno se zcela vyjasnilo a bylo nádherně slunečno. Běžci měli naprosto ideální podmínky, které jsme si užili úplně všichni. Překvapilo mě, kolik přijelo nových tváří, přestože v Krkonoších byla poslední šance na sběr bodů do celkového hodnocení letošní série, takže se dala pozice buď upevnit anebo také ztratit,“ podotkl Pavel Zitta, ředitel seriálu Rock Point – Horská výzva.

Krkonoše byly šestou v pořadí, ale pátou bodovanou z celkových sedmi zastávek. První závod na Vysočině a poslední na Pálavě jsou totiž brány jako bonusové. Mnozí toho využili. „Dnes jsem doběhl čtvrtý, ale celkově jsem se posunul na třetí místo, takže letos nakonec opět bedna. Já jsem spokojený, ale co se mi jinak líbilo – když jsem si užil cestu na Výrovku zcela bez lidí,“ usmál se v cíli dogtrekař Libor Kliment, který se věnuje střední trase Half.

Velká pozornost ale vždy směřuje ke královské trase Long, která startuje pět minut před páteční půlnocí. Distanci dlouhou 64 kilometrů naprosto suverénně ovládli domácí borci Miloslav Rousek s Matějem Kubinou. „Míla je zcela jistě nejrychlejší doktor – ortoped v celé Evropě,“ poznamenal s úsměvem Pavel Brýdl, ambasador závodu a autor závodních tras v Krkonoších, když vítězná dvojice probíhala cílem v Peci pod Sněžkou. Zlatá dvojka dala jako jediná těžký závod těsně pod sedm hodin. Druhým v pořadí dokonce vsadila padesát minut.

„Šli jsme stylem start cíl, ale náš hlavní cíl byl dostat se pod sedm hodin, což se nám nakonec o pár vteřin povedlo,“ povídal spokojeně Miloslav Rousek, který cílem s Matějem Kubinou proběhl s pohodovým výrazem ve tváři. „Přiznám ale, že jsem měl velkou krizi. Míla mě z kopce pěkně tlačil,“ pronesl parťák Matěj Kubina. Oba si ale novou trasu pochvalovali. „Nejhezčí místo bylo na Růžohorkách. To už jsme viděli, že cíl máme opravdu na dohled. Krásný byl také Dlouhý důl nebo všechny hřebenové partie,“ chválil si momenty zlatý doktor Rousek.

První dvě dvojice běžely tak trochu vlastní závod. Druzí v pořadí Jan Čeněk a Aleš Zlámal přiběhli sice takřka padesát minut za vítězi, ale s půl hodinovým náskokem na třetího Adama Koudelu s Jiřím Špačkem. „Já už byl skeptický a myslel jsem, že to neuběhneme. Až když jsem viděl cílovou bránu, jsem uvěřil, že jsme to zvládli. Jsem spíš taková gorila nížinná, ale trasa byla i přes všechny ty krpály parádní,“ sdělil stříbrný Jan Čeněk, kterého doplnil parťák Aleš Zlámal: „Vítěze jsme viděli prvních pět minut, pak už ne. Ale ani my celou dobu neviděli nikoho jiného, takže to byl celkem poklidný závod. Chtěli jsme být těsně za první desítkou a cílem bylo dokončit,“ vtipkoval v cíli domácí běžec Adam Zlámal.

Naopak o poslední pódiové místo na Longu se strhnul litý boj. Jasno o bronzové dvojici bylo až v cílové Peci pod Sněžkou, kde z ní měli radost Adam Koudela a Jiří Špaček. „My o klukách za námi vůbec nevěděli. Najednou nás kilometr před Růžohorkama předběhli, tak jsme napálili dolů ten seběh a bronz doslova urvali,“ shrnul poslední napínavé kilometry třetí Adam Koudela, který s kolegou nakonec těsně porazil Pavla Kohouta s Honzou Třasákem. „Na občerstvovačkách jsme věděli, jak kluky stahujeme, ale ti byli ten poslední seběh fakt neuvěřitelní. Poslali to tam opravdu pěkně,“ gratuloval soupeřům člen neoblíbené bramborové pozice Pavel Kohout.

Velkým překvapením byl jistě výkon zlatého dívčího dua Eva Pončová s Marcelou Mikuleckou, které nejdelší trasu daly za necelých devět hodin, tedy v sedmém nejrychlejším čase. „Celou noc člověk běží, aby si užil ráno. Šli jsme to kvůli tomu rannímu svítání, ale i noc byla luxusní – svítily hvězdy, měsíček, teplota ideální a dopředu nás hnala touha za vítězstvím,“ shrnula s úsměvem Marcela Mikulecká.

Zlato v mix kategorii slavil Luděk Lusk se Štěpánkou Herradovou. Nejrychlejší ženou se psem byla Lucie Pichrtová, která dokonce i předběhla vítěze mužského dogtrekingu Petra Komrsku.

Ceny se rozdávaly na všech třech vypsaných trasách – Long (64 km), Half (31 km) i Short (17 km) v téměř dvou desítkách kategorií. Ne všichni se ale ženou za vítězstvím. Do Krkonoš dorazila třeba i dvanáctičlenná skupina děvčat z jedné přepravní společnosti. Že svoji první účast na Rock Point – Horské výzvě ženy nehodlají proměnit na hon za medailemi, bylo jasné hned po startu, kdy si účastnice v pohodě vyšly ve vlastním tempu.

„Jsme ze stejného oddělení z naší firmy a rozhodly jsme se, že si tu uděláme takový malý team building. Naše firma podporuje Kapku naděje a letos za každého účastníka na Horské výzvě dá další částku ve výši startovného, kterou nadaci poskytneme,“ pronesla Marie Procházková, nepsaná mluvčí usměvavé dívčí skupiny, která do Krkonoš dorazila ze středočeského Pavlova i se svojí těhotnou kolegyní. „Samozřejmě jsme tempo přizpůsobili právě jí,“ upozornila sympatická Marie Procházková.

Děvčata tak podtrhla celkovou myšlenku seriálu Rock Point – Horská výzva, kdy se účastníci mají bavit pohybem a pomoci tím nejen sobě, ale mají též příležitost pomoci i další dobré věci. Krkonošská výzva se už pravidelně jde pro malého Kubíka Pecku, který od narození trpí svalovou dystrofií. Polovina startovného z nesoutěžního Pochodu s Mixitkou je právě určená malému chlapci. Tentokrát se pořadatelům povedlo vybrat příspěvek ve výši 13.536,– korun.

Rock Point – Horská výzva v Krkonoších s novými tratěmi, které získaly pozitivní ohlasy, prakticky uzavírá letošní 9. ročník. „Musím říct, že ta trať je fakt parádní. Jde o hodně těžkou technickou trasu, ale takovou tu přírodně těžkou, nenásilnou, která v rámci republiky nemá obdoby. Za tím ale stojí celý tým lidí, není to jen má práce,“ pochválil podobu letošního ročníku ambasador Pavel Brýdl, který střední trasu nakonec po tlaku na jeho účast nejen, že absolvoval, ale nakonec také v nejrychlejším čase doběhl. „Celou dobu, co jsem běžel, jsem přemýšlel, jak ji ještě vylepšit,“ plánuje další zdokonalení Brýdl, který ale vítězství neměl zadarmo.

„Smeknout musím před všemi, ale hlavně před brněnským Danem Roškem. Nejen, že mi pořádně zatopil, ale navíc mě překvapil, když v průběhu závodu si vytáhla kameru a začal si natáčet. I díky tomu to byl s ním super závod a musím poděkovat za super atmosféru,“ uzavřel spokojeně krkonošskou Rock Point – Horskou výzvu ambasador Pavel Brýdl.

Teď už bude následovat jen bonusový závod a následné vyhlášení celkových vítězů a oblíbená afterparty v mikulovském amfiteátru. Slavnostní chvíle je připravena na Pálavě v sobotu 12. října.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

horskavyzva žena 22.09.2019 10:47:47

Nové trasy, nové tváře a zejména nádherné počasí. Závěrečná bodovaná zastávka seriálu Rock Point – Horská výzva se tentokrát povedla na výbornou. Zatímco loni v Krkonoších vládl vichr, který ničil zázemí, letos ho opanovala jen skvělá nálada a fantastické výkony téměř šesti stovek účastníků.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.