Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Steklý se Žaloudkem v Beskydech pokračují ve zlaté jízdě

Steklý se Žaloudkem v Beskydech pokračují ve zlaté jízdě
foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Horská výzva | 25.05.2019 | přečteno: 2959×

Radek Steklý s Honzou Žaloudkem pokračují na vítězné vlně. Severočeská dvojice suverénně ovládla závod Rock Point – Horská výzva v Beskydech. Loňští vítězové celého seriálu horských běhů a trekingu jasně ukázali, že své prvenství budou chtít letos obhájit a v prvním bodovaném závodě 9. ročníku položili skvělý základní kámen budoucímu úspěchu.

Po dubnovém úvodním bonusovém závodě letošního ročníku na Vysočině se nyní seriál rozběhl za body do celkového hodnocení. „Musím přiznat, že se nestačím divit, jak pestrý jsme beskydský závod měli. Těch příběhů, které jsem tu zaznamenal, bylo velké množství, kdy třeba maminka šla se svojí dcerkou statečně na zádech jen proto, aby se nenudila doma, přes skutečnost, kdy tu třináctiletý kluk v závodě dvojic porazil svého otce a navíc skončil na bedně, nebo tu byl chlápek, kterého vyhecoval jeho soused a v cíli se tomu všichni smáli. Sledovat tahle story přináší nám všem nádherně hřejivý pocit, že jsme jako celý pořadatelský tým pomohli zvednout naprosto normální lidi z šedi běžného života, že se nám daří naplnit myšlenku, se kterou závod pořádáme, že prostě pomáháme lidem hledat a především překonávat vlastní výzvy,“ shrnul s nadšením první bodovaný závod Rock Point – Horské výzvy tiskový mluvčí Patrik Pátek.

Do Beskyd se nakonec sjelo na osm set běžců z celé republiky, kteří si to mezi sebou rozdali na třech tradičních trasách Long (62,4 km), Half (43,4 km) a Short (13,5 km). Už od pátečního večera se zraky upíraly především na královskou distanci Long startujíc těsně před půlnocí. Roli favoritů po necelých sedmi hodinách potvrdili Radek Steklý s Honzou Žaloudkem. Loni svoji zlatou éru odstartovali právě v Beskydech, avšak druhým místem. Letos už byli zlatí.

„Byli jsme ale pomalejší, protože nás tentokrát nikdo nehonil a navíc jsme si to na začátku sami ještě trochu zkomplikovali, když jsme si trať nechtěně o kilometr prodloužili, ale dostali jsme se zpátky do chumlu a alespoň chvíli ještě s ostatními soutěžili,“ popsal vývoj Radek Steklý, který s kolegou Janem Žaloudkem, nebýt zmíněné komplikace, šel stylem start-cíl.

Vítr z plachet všem pochybovačům pak ihned vzala nová závodní dvojice plzeňských běžců Vlastimil Vágner s Dominikou Slavotínkovou. Bývalí vítězové kategorie dogtreking se totiž rozhodli, že své pejsky nechají odpočívat a společně se na trati utkají jako jeden mix tým. Nakonec z toho bylo celkové druhé místo a vítězství v kategorii.

„Myslím, že jsme ukázali, že umíme běhat a není to o tom, že by vás pes zapřáhl a dotáhl do cíle,“ mrknul člen zlatého mix týmu Vlastimil Vágner, když ale přiznal, že je velká změna vyměnit svého čtyřnohého přítele za svou přítelkyni.

„Musím přiznat, že Domča po šesti kilometrech brečela, když nás v prvním seběhu předběhl první mix tým, ve druhém druhý a ve třetím třetí, tak jsem jí řekl – nebul, do kopce jsme lepší my. No a byli,“ usmáli se už oba v cíli.

Vágnerovu vítěznou štafetu nyní převzal Jiří Valjent, který se stal vítězem mužského dogtrekingu. „Myslím, že z celého seriálu je takhle trasa nejnáročnější. Je hodně kamenitá, hodně nahoru a dolů. Loni jsem si řekl, že do Beskyd už nikdy, ale jsem tady znovu a jsem tady rád,“ byl v cíli spokojený zlatý dogtrekař Jiří Valjent, který přijel z Chodova u Karlových Varů.

Na královské trati dále dominovala Kateřina Paulíny mezi dogtrekařkami a nejrychlejším ženským týmem byla Zuzana Škorvánková s Evou Müllerovou. Velké příběhy se ale psaly na kratších distancích. Střední trasu Half jednoznačně ovládl Daniel Roško, který stejně tak suverénně bral zlato na úvodím závodě na Vysočině. „Pro mě byl tohle extrém, protože nejsem žádný vrchař. Na Javorníku mě braly takové křeče, že jsem tam pět minut ležel, ale i nadále jsem měl jediný fokus a to doběhnout,“ sdělil zlatý Daniel Roško, který druhému v pořadí Miroslavu Ondřejkovi vsadil čtvrt hodiny. Na stejné trati ale zaujal třináctiletý Jan Wita, který se svým trenérem Richardem Stöckerem bral stříbro mezi muži. Nestačili pouze na vítěznou dvojici Lukáš Vařecha a Jan Wala. „Loni jsem šel Horskou výzvu poprvé a skončili jsme pátí, letos jsem tu bednu chtěl prolomit a je to tam. A taky jsem chtěl porazit taťku,“ svěřil se mladý Ostravák Jan Wita, který běhat začal teprve přede dvěma lety. „Rovnou jsem šel na hory. Mě nebaví silnice. Můj velký vzor je Mára Causidis a jednou chci také běžel UTM,“ má ve svých třinácti zcela jasnou představu Jan Wita, když jeho otec Radim doběhl se svým parťákem Tomášem Kvíčalou o minutu později na třetím místě mužských dvojic.

Ceny se v Rock Point – Horské výzvě nakonec rozdávaly v celkem devatenácti kategoriích, ale ne každý závod absolvuje kvůli touze po nejlepším čase. „Pro mě to byl první maraton v horách. Stejně tak jsem nikdy nebyla v Beskydech, tak jsem si je chtěla trochu prohlédnout. Jelikož jsem neměla žádné ambice, vybíhala jsem zezadu a vůbec se nesoustředila na to, že někoho předbíhám, ale najednou mi nějaká paní řekla, ať běžím, že jsem první,“ uvěřila Eva Novotná z Prahy až při proběhnutí cílem skutečnosti, že se stala vítězkou ženské kategorie na Halfu.

Všechny přítomné ale ohromila třeba i Jana Šnapková, která na zádech celou dobu nesla svoji malou dcerku. „Vedla mě k tomu láska k horám, mateřství a nuda doma, když je manžel v práci. Horskou výzvu jsem absolvovala před pár lety i sama za sebe, ale nyní už jen s malou a dokonce i občas popoběhnu, “ usmála se sympatická maminka, které dcera na zádech dokonce velkou část závodu Short prospinkala.

Rock Point – Horská výzva ale také myslí na ty, kteří do závodu nastoupit nemohou. Už tradičně se beskydská výzva jde pro Verunku Fojtíkovou, která jako mladá nadějná lyžařka měla úraz, po kterém si poranila páteř. Účastníci pro ni především při nesoutěžním Pochodu s Mixitkou vybrali příspěvek na rehabilitaci čtyři a půl tisíce korun.

Další osobní výzvy budou milovníci horských běhů překonávat opět příští měsíc, kdy série pokračuje v Krušných horách. Na Božím Daru se běžci sejdou přesně poslední červnový víkend (28.-29.6.).

„Za námi je emočně velmi silná zastávka. Mám opravdu hroznou radost z toho, když sleduji, jak zde lidé překonávají sami sebe a tím nemám na mysli jen z pohledu překonávání sportovních výkonů, ale především těch osobních. Radost mi proto udělal také přístup pana starosty Frenštátu Ing. Miroslava Halatina, který nám předával ceny. Je opravdu skvělé vidět, jak upřímně se baví s běžci a že ani on předávání cen nebere jen jako nějakou povinnost. Velmi si vážím podpory, kterou nám dává jak on a město Frenštát, tak obec Trojanovice i Moravskoslezský kraj. Věřím tedy, že stejně tak skvělá atmosféru se nám podaří opět vytvořit i za měsíc v Krušných horách,“ uzavřel beskydskou Rock Point – Horskou výzvu pozvánkou k další zastávce její ředil Pavel Zitta.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

horskavyzva žena 25.05.2019 23:27:04

Radek Steklý s Honzou Žaloudkem pokračují na vítězné vlně. Severočeská dvojice suverénně ovládla závod Rock Point – Horská výzva v Beskydech. Loňští vítězové celého seriálu horských běhů a trekingu jasně ukázali, že své prvenství budou chtít letos obhájit a v prvním bodovaném závodě 9. ročníku položili skvělý základní kámen budoucímu úspěchu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.