Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nepodceňujte pitný režim

Nepodceňujte pitný režim

Tereza Rozehnalová | 30.06.2008 | přečteno: 12839×

S očekávaným létem přišlo sluníčko a vyšší teploty. Zatím si jich užíváme, ale je teprve začátek prázdnin. Máme-li ve skvělé kondici přečkat celé léto, dodržení pitného režimu je nezbytné. Jak na to a co vám popřípadě hrozí při jeho nedodržení?

Základem je pravidelnost. Od rána až do večera po sklenicích. Nečekejte, až se dostaví pocit žízně. Optimální jsou 2 – 3 l, při zvýšené fyzické zátěži i více. Naše tělo je schopno za normálních podmínek vstřebat za hodinu přibližně 1 litr tekutin, z čehož vychází, že každých 15 minut bychom měli vypít maximálně 250 ml.

Jdete-li na delší výběh, malá plastová láhev 0,5 l vás jistě tolik nezatíží a zcela jistě osvěží. Prostě si ji vezměte do ruky jako štafetový kolík a občerstvěte se na trati. Viděla jsem i pána s 1,5 l lahví, ta se sice trochu pronese, ale riziko kolapsu oddálíte.

Když už pravidelně pijeme, tak se vyhněte sladkým limonádám, perlivým nápojům a alkoholu. Tekutiny to sice jsou, ale sladké tolik neosvěží a bublinky v žaludku narušují zažívání a vyvolávají tlakové potíže. A alkohol pravidelně a od rána? Tyto úmysly raději vynechejte, stejně jako příliš studené nápoje. Co tedy doporučit? Jednoznačně vodu a neslazené ovocné čaje. Zdrojem tekutin jsou také čerstvé ovoce a zelenina, saláty, polévky, voda je snad kromě zcela vysušených poživatin součástí všech složek potravy.

Pozor na kofein. Pokud bez silné kávy nejste schopni se zapojit do pracovního procesu, pamatujte že káva dehydratuje. V Řecku se kávě podané bez vody říká káva od tchýně nebo také mrtvé kafe. Káva se tam pije vždy a všude, ale než si ji stihnete objednat, už máte před sebou džbán vody. Každou, i malou kávu, zapijte minimálně 3× takovým množstvím vody.

Při nedostatku pití (dehydrataci) se snižuje celková výkonnost organismu (pro zajímavost – ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti snižuje výkon až o 40%), zvyšuje se únava, můžou se dostavit psychické problémy a problémy s ledvinami. Prvními příznaky bývá obvykle bolest hlavy, únava, někdy i bolesti kloubů, ale také tmavě zbarvená moč. V průběhu sportování pak dochází ke vzniku svalových křečí.

Naopak dostatek tekutin v těle zajišťuje správnou látkovou výměnu a je tedy i důležitým faktorem při hubnutí, odplavení škodlivých látek vzniklých v našem těle a plnou výkonnost všech funkcí organismu. Celkové množství přijatých tekutin však vždy závisí na hmotnosti těla, teplotě okolí a pochopitelně typu sportovní aktivity.

Nečekejte na křeče, bolení hlavy ani úpal. Pijte!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 30.06.2008 09:52:02

Asi to všichni už víme a známe, ale není na škodu si to připomenout.

administrator 03.04.2010 13:32:31

S očekávaným létem přišlo sluníčko a vyšší teploty. Zatím si jich užíváme, ale je teprve začátek prázdnin. Máme-li ve skvělé kondici přečkat celé léto, dodržení pitného režimu je nezbytné. Jak na to a co vám popřípadě hrozí při jeho nedodržení?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.