Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchařská výzva: Trenérova radost

Vrchařská výzva: Trenérova radost

Dušan Šebek | 18.08.2008 | přečteno: 7962×

Do dne „D“ už zbývají jen tři týdny. Jak pokračuje Dušanův trénink a jak je s jeho pílí spokojen jeho trenér? Kromě odpovědí na tyto otázky se v dalším pokračování seriálu Vrchařská výzva Dušan svěřuje s tím, co s ním provedlo nedostatečné doplňování tekutin. Doplněn tréninkový plán na 7. týden tréninku

V neděli jsem si přispal a na pravidelnou tréninkovou dávku po nezměněné trase z předchozích týdnů jsem vyběhl až po sedmé hodině ranní. Při slunečné obloze a za příjemných cca 15 stupňů Celsia jsem 16 kilometrů v kopcovitém terénu odběhl za necelé dvě hodiny. Běželo se mi pocitově v pohodě, i když kopce jsou kopce.

Na pondělní trénink byla pro mě přichystaná řádná porce 10 úseků do kopce. Věděl jsem, že to nebude jednoduché, avšak realita byla ještě o něco horší. Když pominu nepříjemné opakované seběhy a velký nápor na kolena, tak zhruba od pátého vyběhnutého úseku nastoupila překvapivě velká únava. Nejpravděpodobnější příčinu jsem odhalil až po odběhnutí desátého úseku a vyklusání, kdy se navíc přidala menší nevolnost a „točení“ hlavy. Během pondělka jsem trestuhodně zanedbal příjem tekutin. Při zpětném pátrání v paměti jsem daný den do večerního vyběhnutí vypil zhruba jen jeden jediný litr neperlivé minerálky. Přesto z tréninku mám pozitivní pocit ze zvládnutých deseti výběhů do kopce s více než 1 200 nastoupanými metry. Stejný počet byl i sestoupaných metrů.

V úterý jsem místo volného běhu absolvoval doma jen 30 minut a 12 kilometrů na cyklotrenažeru. Chtěl jsem dát odpočinout unaveným kolenům a všem svalům a vazům na ně upnutým. Jak se později ukázalo, očekávaný efekt to splnilo.

Středeční veslařský trénink jsem po rozjetí a protažení jel 4×7 minut v průměrném tempu 1:57,7 min/500 m při zátěži na hodnotě 4. Celková odjetá vzdálenost za trénink byla 10 500 metrů a čistý čas kolem třiačtyřiceti minut. Únava po tréninku odpovídala absolvovanému tréninku.

Oproti minulému čtvrtečnímu ránu byl tento čtvrtek zcela z jiné kategorie, byl v pohodě. V půl šesté jsem vyběhl a v průměrném tempu kolem 5:05 min/km doběhl do zaměstnání. Celou trasu jsem se cítil příjemně a běhání jsem si užil.

V pátek byl naordinovaný volný odpočinkový den. Takže hurá na důkladné protažení celého těla. Večer jsem dopřál unaveným chodidlům koupel v teplé vodě s přidanou směsí koupelové soli a bylin. Na závěr ještě promasírování lehce mentolovým krémem. Nožičky mi celou noc děkovaly za věnovanou péči.

Dušan Šebek


Ač to na první pohled vypadá nelogicky, je dobře když váš svěřenec udělá takovou triviální chybu a nedodrží pitný režim. Je to o to lepší, když to udělá někdo, kdo své zkušenosti s přípravou ventiluje na veřejnosti a své pocity a zkušenosti s tím, jak na to reagovalo jeho tělo, popíše. Takovouto zkušenost již nikdy nezapomene a i čtenáři si více uvědomí vztah mezi tím, jak se na tréninku cítí a jen „obyčejným nedostatečným přísunem tekutin.“

Nedostatečný pitný režim se neprojevil jen zvýšenou únavou ale i např. bolestmi kolen, neboť i zde je k jejich regeneraci zapotřebí, aby tělní tekutiny proudily.

Pokud jde o to, jak Dušan vnímal působení dalších tréninkových dávek na svoje tělo, tak už se začíná projevovat to, že jeho tělo si na pravidelné dávky, i když zvyšující se, zvyklo a je schopné je lépe vstřebat. Pokud nenastanou nějaké nepředvídané okolnosti třeba ve formě nachlazení či virózy, tak jsem přesvědčen, že Dušan si závod, na který se chystá, dokonale užije. Ještě k tomu nachlazení. V době, kdy se připravujete intenzívně na nějaký konkrétní závod, omezte, nebo raději úplně vylučte, zmrzlinu či jiné mražené pochutiny. Ty si dopřejte až na oslavu splnění cíle.

Miloš Škorpil


Tréninkový plán na 7. týden tréninku (od 11.8. do 17.8.)

Pondělí – 4 km rozklus; protažení; 10×500 m do kopce – MB volný seběh dolů; 4 km výběh

Úterý – 8 – 10 km volný běh

Středa – veslařský trenažer – 15´rozveselování; 10000 m 85 – 90 % TF; 15´vyjetí

Čtvrtek – 15 km do práce

Pátek – volno

Sobota – 1 – 2 hod in-line brusle

Neděle – 15 km volný běh v kopcích


Startovní listina MS veteránů v běhu do vrchu

Web MS veteránů v běhu do vrchu