Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistrovství vrchařů: výborná účast i výkony

Mistrovství vrchařů: výborná účast i výkony
foto: Luboš Rosenberger (archivní snímek)

Ivo Domanský | 09.08.2009 | přečteno: 8553×

Do zlaté knihy mistrů republiky v bězích do vrchu přibyla další čtyři jména. Na lázeňské kolonádě v Janských Lázních stáli včera na nejvyšším stupni Jan Havlíček (ASK Slavia Praha – muži), Irena Šádková (X-AIR Ostrava – ženy), Jakub Bajza (AK Kroměříž – junioři) a Kateřina Beroušková (Mílaři Domažlice).

Lázeňští hosté i klienti četných léčebných zařízení v Janských Lázních si už zvykli, že v polovině srpna patří jeden den kolonáda běžcům. Běh do vrchu Janské Lázně – Černá hora oslavil 25 let od svého vzniku a jubilejní ročník byl kromě toho mistrovstvím republiky. Jubileu mimořádně přálo počasí, teplota na startu vystoupala na 24 stupňů, v cíli na vrcholu Černé hory bylo o čtyři stupně Celsia méně.

Ve vestibulu městského úřadu bylo mimořádně živo, protože kromě závodníků se hlásily také desítky účastníků běhu Buď fit a letošní novinky, turistického pochodu po trati závodu. Startovní listina se plnila zvučnými jmény a lze říci, že s výjimkou několika běžců a běžkyň, kteří o tomto víkendu startují v zahraničí, přijeli do Jánských Lázní všichni, kteří chtěli do pořadí na předních místech promluvit.

Manažer AK Kroměříž Ota Šedý ohlásil úctu vzbuzující sestavu mužů moravského velkoklubu (Tomáš Blaha, Martin Frei, Jan Kreisinger, Róbert Štefko), k nimž přidal ještě výborného juniora Jakuba Bajzu, z Prahy přijel obhájce loňského titulu Jan Havlíček, prezentovali se také Petr Pechek, Jiří Voják a na poslední chvíli přihlášený Pavel Brýdl. Favority juniorské kategorie byli již vzpomenutý Bajza, dále Jiří Homoláč (Univerzita Brno), účastník ME v Telfesu Josef Kučínský (X-AIR Ostrava) a překvapit mohl také berounský Jan Boček.

O tři medaile byly připraveny bojovat čtyři výborné vrchařky. Ve velmi dobré formě je dlouhodobě Irena Šádková (X-AIR  Ostrava), stále kvalitní výkony odvádí Táňa Metelková, (SK Týniště), vzhledem k asfaltovému povrchu nebylo radno podceňovat Martu Fenclovou (AC Pardubice) ani Ivanu Sekyrovou (AK Sokolov). V kategorii juniorek se čekal souboj Katky Berouškové (Mílaři Domažlice) s Ludmilou Horkou (AC Turnov).

Trať na Černou horu začíná krátce po startu nepříjemným stoupáním ulicemi lázeňského městečka, u parkoviště a dolní stanice lanovky se poněkud narovnává a bez většího převýšení pokračuje až na metu 7. kilometru. Obvykle teprve mimořádně obtížný závěr rozhoduje o konečném pořadí.

Toto pravidlo nebylo porušeno ani letos. K největším favoritům patřil Kreisinger a závod se zprvu odvíjel v jeho režii. Kroměřížský atlet má s vrchy zkušenosti, ovšem již staršího data. Jako junior obsadil na MS v Innsbrucku 2002 druhé místo. „Honza (Kreisinger) to prostě rozjel od počátku naplno,“ konstatoval obhájce titulu Havlíček. „Ale cítil jsem, že mi to jde, a asi dva kilometry před cílem jsem mu nastoupil.“

K průběhu závodu se na behej.com stránce na Facebooku vyjádřil i Petr Pechek: „Běželo se mi docela dobře. Do zatáčky u zrcadlovek to bylo dobré. Až tam jsem běžel z Honzou Havlíčkem. Ale pak už jsem moc nestíhal. Honza Kreisinger nám utekl hned po startu. Ale pak ho druhý Honza asi 1,5 kilometru před cílem doběhl. Já jsem pak Honzu Kreisingera stahoval, ale už jsem ho nedoběhl. Jsem s tím hodně spokojený, před startem jsem si na medaili moc nevěřil.“

Všichni medailisté (Havlíček, Kreisinger i třetí Pechek) potvrdili, že na Černé hoře jsou ve výhodě atleti, kteří často závodí na dráze nebo na silnici. Celkově čtvrté místo patřilo Róbertu Štefkovi a pátý finišoval mladý Jiří Voják. Po dobrém výsledku v Telfesu tentokrát naprosto propadl Martin Frei (13. místo)

Zatímco mezi muži kroměřížští na nejvyšší stupeň nedosáhli, vynahradili si to díky skvělému Bajzovi v juniorech. Čtvrtý mladík z letošní „Evropy“ získal mistrovský titul zcela zaslouženě a i když Jiří Homoláč mu byl zdatným soupeřem, dělilo oba borce v cíli téměř 40 vteřin. Juniorská mistrovství často objevují nové talenty a nebylo tomu jinak ani letos. Přišel, viděl a získal medaili, to by se dalo napsat o bronzovém Janu Titěrovi (ŠAK SG Jablonec nad Nisou). On i čtvrtý Boček by mohli promluvit do konečné nominace juniorů na kvalifikaci pro MS v Lužických horách za 14 dní.

Podobně jako u mužů rozhodovaly poslední kilometry také mezi ženami. Všestranná Ivana Sekyrová si vrchy docela oblíbila a asfaltový povrch jí také nahrával. „Bylo to skoro na krev, chvílemi jsem už přestávala věřit, že Ivanu předběhnu,“ hodnotila uznale výkon soupeřky nová mistryně republiky Irena Šádková. Bronz patřil Metelkové a není bez zajímavosti, že tyto tři běžkyně ve věku 40, 38 a 37 let byly zároveň první v absolutním pořadí ženských kategorií.

Velký souboj viděli diváci rovněž v kategorii juniorek. Největší soupeřkou Katky Berouškové překvapivě nebyla Ludmila Horká, nýbrž poměrně nečekaně novicka mezi vrchařkami Ivana Kadrmanová (ACP Olymp Brno). Vyrovnaný souboj rozhodla postřekovsko-domažlická Beroušková doslova v posledních stovkách metrů. „Chci poděkovat divákům, kteří mě hodně povzbuzovali. Ivanu znám z dráhy. Obávala jsem se, že mi uteče na těch rovinách, naštěstí jsem jí stačila. Ten konec, to byl docela horor,“ svěřovala se šťastná vítězka hned za cílem. S velkým odstupem si pro bronz doběhla Horká.

Pořadatelem závodu byl zkušený kolektiv TJ Maratonstav Úpice. Mistrovství proběhlo bez viditelných zádrhelů k plné spokojenosti závodníků. Kromě mistrovských medailí dostávali běžci na stupních vítězů tradiční kamenné plakety. Mezi „své“ vrchaře opět zavítal eurokomisař Vladimír Špidla, ovšem vzhledem k nedostatku tréninku v poslední době se letos přihlásil na turistický pochod a vrchol Černé hory zdolal s holemi na nordic walking za necelých 90 minut.


FOTOGALERIE JANA HERDY

PODROBNÉ VÝSLEDKY ZÁVODU

SAUCONY ČESKÝ POHÁR V BĚHU DO VRCHU