Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Svátek vrchařů se blíží. V Krkonoších půjde o body do Světového poháru i české tituly

Svátek vrchařů se blíží. V Krkonoších půjde o body do Světového poháru i české tituly
foto: Sierre - Zinal, Roger Epiney

Radek Narovec | 11.08.2021 | přečteno: 5721×

Body do Světového poháru WMRA, domácí tituly, veteránské mistrovství, body do nejstaršího domácího poháru vrchařů. Čtyři v jednom nabídne nedělní Krkonošský půlmaraton v Janských Lázních, který přilákal celou řadu převážně domácích skvělých běžců! O den dřív je možné si navíc zaběhnout i devítikilometrový výběh Janské Lázně – Černá hora.

„Loni nám zabránila v pořádání proticovidová opatření a celý seriál závodů byl následně zrušen. Letos se ale Janské Lázně stanou poprvé v zemích bývalého východního bloku dějištěm Světového poháru v běhu do vrchu,“ uvádějí pořadatelé půlmaratonu v pozvánce.

„Přidělení světového poháru je i poděkováním Českému atletickému svazu a organizátorům závodů k jubileu – 35 roků běhů do vrchu v Česku. Běhy do vrchu jsou velmi úspěšnou disciplínou, která má pravidelnou soutěž – Maratonstav Český poháru v běhu do vrchu. Pohár obsahuje 43 závodů v našich krásných horách po České republice.“

Krkonošský půlmaraton se poběží na trati z Janských Lázní přes Černou horu a zpět a bude mít délku 22 km s převýšením 1050 m. Závod se stal součástí TOP 16 akcí světa nesoucí podtitul WMRA World Cup, mezi nimiž jsou například slavné závody Broken Arrow Skyrace v USA, nedávný horský běh Sierre – Zinal ve Švýcarsku či Grossglockner Berglauf v Rakousku. S ohledem na to, že do Krkonoš nemíří velká ekipa borců ze zahraničí, jsou body pro české běžce dostupnější než kdekoliv jinde. Nehledě na to, že půjde i o letenku na atraktivní světový šampionát, který by se měl koncem roku konat v exotickém Thajsku.

„Já se neskutečně na tento závod těším. Vidět Keňany vyběhnout po sjezdovce na Černou horu do bude zážitek! Je to hlavně odměna pro Karla Šklíbu za jeho 35 roků organizování Českého poháru do vrchu,“ líčí Jindřich Linhart, reprezentační trenér vrchařů a technický delegát Českého atletického svazu. A současně upozorňuje, že lákadel pro domácí fandy vrchů je tentokrát opravdu hodně: „Krkonošský půlmaraton bude MČR v dlouhém horském běhu a zároveň MČR veteránů. Je také kvalifikací na listopadové MS v dlouhém horském běhu v Thajsku. Ze závodu v Janských Lázních budu nominovat první dva muže a dvě ženy.“

Přidává dlouhý výčet českých běžců, které v Krkonoších uvidíme: Pavla Schorná, Lucie Maršánová, Adéla Stránská, Petra Pastorová, Hana Stružková Švestková, Kateřina Matrasová, Magdalena Horká či Barbora Macurová. Pozadu nebudou chtít zůstat ani dvě stále výtečné veteránky Táňa Metelková a Ivana Sekyrová. Opravdu velká škoda, že nakonec ze startovky vypadla druhá v průběžném pořadí Světového poháru, Marcela Vašínová.

V mužích je situace obdobná, z těch nejlepších bude chybět jen Honza Janů – bude se v ten den ženit! A koho tedy uvidíme? Na startovce je Marek Chrascina, Vít Pavlišta, Petr Pechek, Ondřej Fejfar, Jiří Čípa, Tomáš Hudec či David Pelíšek. Tak schválně, na koho si vsadíte vy?

A ze zahraničních borců? „V této chvíli víme, že ve startovce je Keňanka Njeru Joyce Muthoni, vítězka druhého závodu SP na Grossglockneru, zatím šestá ve Světovém poháru. Potom sedmá žena SP a jedna z nejlepších světových běžkyň do vrchu, Irka Sarah McCormack. V mužích to jsou tři Keňané Ndungu Geofrfrey Gikuni, Kiptum Evans Kiprop a Kirui Timothy Kimutai, Slovinec Matic Plaznik, výborný bude i Maďar Sandor Szabo,“ informuje Linhart.

Pokud vás závod zaujal, vězte, že je otevřen veřejnosti a tudíž se po bok těch nejlepších můžete postavit i vy. Registrace jsou stále otevřeny: https://registrace.onlinesystem.cz/…rld-cup-2021

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 11.08.2021 15:17:34

Body do Světového poháru WMRA, domácí tituly, veteránské mistrovství, body do nejstaršího domácího poháru vrchařů. Čtyři v jednom nabídne nedělní Krkonošský půlmaraton v Janských Lázních, který přilákal celou řadu převážně domácích skvělých běžců! O den dřív je možné si navíc zaběhnout i devítikilometrový výběh Janské Lázně – Černá hora.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 12.08.2021 21:52:33

Škoda, že se Marcela Vašínová nebude účastnit. Věřím, že by měla velkou šanci na výborné umístění, pokud by stačila zregenerovat z předešlých závodů. Její úbytek váhy za poslední rok je trochu alarmující, ale snad v ní zvítězí chuť a nutnost být zdravá.

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.