Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Česka se po letech vrací horský závod světových parametrů

Do Česka se po letech vrací horský závod světových parametrů
foto: Martin Symon

Radek Narovec | 31.05.2021 | přečteno: 8243×

Do Česka v srpnu zavítá běžecká akce světového měřítka. Krkonošský půlmaraton bude součástí WMRA World Cup. Zastávka Světového poháru vrchařů se v Janských Lázních měla konat již loni, nakonec se vše ze známých důvodů posunulo na letošek. “Čekáme padesátku nejlepších vrchařů světa!” těší se Karel Šklíba, šéf pořadatelského týmu. České vrchy naposledy viděli závod podobného významu před 24 lety!

V době, kdy je řada pořadatelů s pořádáním hromadných sportovních akcí letos přeopatrná, jste se rozhodli jít do toho. Co rozhodlo?

“Vývoj v loňském roce byl pro nás zklamáním, ale co se dalo dělat. Byli jsme jedni z prvních, kdo pořadatelství vzdali, protože náklady na přípravu atd. přesáhly 200 000 Kč. Chtěli jsme také, abychom přivítali nejlepší běžce světa, a to nešlo. Nakonec byl celý seriál stejně zrušen.”

Jak vypadají přípravy dnes?

“Navázali jsme na loňskou práci a myslím si, že jsme s přípravou stále v popředí před všemi organizátory. Prostě již věříme v lepší zítřky.”

Co pro vás osobně závod Světového poháru v Česku znamená?

“Náš organizační výbor, který tvoří přes sto členů TJ Maratonstav Úpice, začal pracovat už v roce 1974. Odpadají z něj „bohužel“ jen ti, kteří nám odešli do běžeckého nebe. Všichni jsme domácí patrioti a jsme hrdi na to, kde žijeme. Kromě běhání a výchovy mladých jsme začali organizovat závody. O tom, že to umíme, svědčí to, že se k nám lidi stále vracejí. Za 47 let činnosti jsme uspořádali přes 620 závodů v bězích a triatlonu. Je jedno, jestli je to tradiční Zimní liga, MČR, ME, MS nebo Běh Dlouhými Záhony a Silvestrovský běh Havlovicemi, které se letos poběží po 48. Jako jediná země na světě a tím pádem i jediná TJ jsme uspořádali všechny vrcholné soutěže v bězích do vrchu, které jsou na světě vypisovány: MS v Malých Svatoňovicích 1997, MS veteránů v Janských Lázních 1999 a 2013, ME v Malých Svatoňovicích 2006, MS sedmnáctiletých v Janských Lázních 2016, ME veteránů v Janských Lázních 2019… Protože Světový pohár je hlavně o financích, nevěřili jsme, že ho někdy uspořádáme. Ale nyní věříme, že se to podaří.”

Jak velký rozpočet jste museli dát dohromady a kdo patří mezi největší sponzory?

“Rozpočet je opravdu veliký, nechci být úplně konkrétní. Máme již tradiční sponzory, bez kterých bychom neudělali nic. Včetně partnerů – měst Úpice, Janské Lázně a obce regionu Jestřebí hory. Největším partnerem pro tuto akci je Královéhradecký kraj a Národní sportovní agentura. Bez nich by ‚svěťák‘ nebyl. Celá akce je pod patronací hejtmana Královéhradeckého kraje pana Červíčka.”

Závod se koná 15. srpna. Víte již, kdo ze světových hvězd běhů v horách do Česka určitě zavítá? Kolik se dá čekat závodníků světových parametrů?

“Z pořadatelství vyplývá, že musíte hradit náklady cca 45 nejlepším běžcům a běžkyním světa včetně posledních mistrů světa. Doufáme tedy, že bude na startu k vidění všechno nejlepší!”

O co vše v závodě půjde, zejména s ohledem na české závodníky?

“V závodě jde hlavně o body do Světového poháru, které zajišťují závodníkům výhody v budoucím roce. Mezi nejlepšími se tradičně vyskytují i čeští závodníci. Závod bude současně MČR a MČR veteránů v horském běhu 2021.”

Závod bude otevřen i pro českou veřejnost, s jakou účastí počítáte?

“Světový pohár má význam pro všechny výkonnostní běžce i hobíky, aby si změřili síly s těmi opravdu nejlepšími, jako je to třeba na Pražském maratonu apod. Vypsali jsme i všechny veteránské kategorie, takže si všichni určitě zazávodí.”

Závod má parametry 21,1 km / 1200 m. Jak byste charakterizoval jeho profil? Jak bude vypadat trasa, kdo ji chystal a na co byste na ní zejména upozornil?

“Závod má start a cíl na krásné kolonádě v Janských Lázních a vede nejhezčími místy Krkonoš. Ve zkratce – je to trasa z Janských Lázní přes Černou horu do Pece pod Sněžkou a zpět. Přijďte si ji vyzkoušet a pokochat se nádhernými výhledy!”

Zakotví SP v Česku na delší dobu?

“Světový pohár je hlavně o penězích. Pokud uspějeme pořadatelsky – a tomu věřím -, pokusíme se dát peníze znovu dohromady. Uvidíme.”

O víkendu, kdy se koná SP, budou i další akce v Janských Lázních, můžete je přiblížit?

“Všechny naše akce jsou nejen sportovní, ale také kulturní. V sobotu 14.8. začneme tradičním Během kolonádou pro děti, maminky s kočárky, hendikepované a všechny, kteří se chtějí proběhnout. Od 10 do 12 hodin je pak tradiční pochod po trase závodu Janské Lázně – Černá hora s průběžným startem. Všichni obdrží startovní číslo, občerstvení v cíli a zpáteční lístek na lanovku. Ve 13 hodin bude odstartován 36. ročník závodu Janské Lázně – Černá hora. Následovat bude koncert a slavnostní zahájení Světového poháru, odpoledne bude velká noodle-party, promenádní koncert a slavnostní zakončení.”

Maratonstav je tradičním pořadatelem vrchů, i letos se koná seriál čtyř desítek běhů do vrchu po celé zemi. Pro koho jsou určeny a kdo by aspoň na některé podle vás měl určitě zavítat?

“Světový pohár je součástí jubilejního 35. ročníku Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu, který je velmi oblíbeným seriálem. Z 11 závodů v prvním ročníku se rozrostl na 41 ve všech horách České a Slovenské republiky. Seriál je určen pro všechny běžce, kteří mají rádi hory. Účastní se ho i celé rodiny, které spojí účast s výlety nebo účastí na doprovodných akcích, které většina organizátorů připraví. Kdo se jednou zúčastní takového závodu, už tomu propadne. A je jedno, kde to bude.”

Karle, patříte do generace běžců, které jsou blízké výkonnostní aspekty běhání. Vy sám nešetříte kritikou přístupu dnešní širší české elity k závodění a hlavně tréninku. Co by se mělo podle vás změnit, abychom tu opět měli desítky skvělých běžců evropské úrovně?

“Sám závodím v atletice od roku 1973, mohu říci, že jsem nikdy nepatřil ke špičce, ale k výkonnostním běžcům, jak se dnes říká. Byli jsme tenkrát asi určitě soutěživější. Bylo prestižní porazit v tradičních závodech kamarády, honili jsme se za splněním výkonnostních tříd ve všech běžeckých disciplínách. Největší chybou bylo, že výkonnostní třídy byly zrušeny, protože to bylo nejlepší měřítko úspěšnosti oddílu, a také bylo spravedlivé. Který oddíl měl více výkonnostních tříd, byl úspěšnější. Je hezké, že dnešní ‚masovky‘ běhají lidé s nadšením, aby si to užili, ale bohužel také aby se neunavili. Dříve jsme si užívali tím, že jsme mezi sebou tvrdě závodili a z toho ‚vypadly‘ i výkony a časy, ke kterým se dnešní závoďáci ani nepřiblíží. Většina běžců, kteří dnes tvoří davy, byli dříve účastníky turistických pochodů, které byly velmi populární. Nyní se začlenili mezi běžce, ale výkonnostně to nepomohlo. Dle mého názoru dnešní běžci netrénují, ale jdou se jen proběhnout. Trénink musí bolet a tomu se většina dnešních závodníků vyhýbá. Vyjímkou jsou dnešní maratonkyně, to je ohromná radost! A i naši běžci do vrchu, ti patří také ke světové špičce. Co běháme náš Pohár, přivezli naši běžci z mistrovství světa 10 zlatých medailí, 16 stříbrných, 18 bronzových medailí, z Evropy pak 5 zlatých, 12 stříbrných a 8 bronzových. Je mezi nimi i dost ‚Maratonstaváků‘ a máme radost, že máme stále dostatek mladých, kteří chtějí pokračovat.”

Vyjma vašich závodů, které letošní akce (věřme, že se uskuteční) přitahují vaši největší pozornost? Doma i v zahraničí.

“Doma se rád podívám na všechny pěkné závody, jako bylo MČR v půlmaratonu nebo MČR v krosu. Soustředíme se na náš vrchařský pohár a některé závody Svěťáku. Budeme také startovat na MS veteránů v Telfesu a ME veteránů v Itálii. A nesmíme zapomenout na naše mladé běžce, kterým se snad letos rozjedou mládežnické soutěže. I oni jsou součástí organizačního výboru, i s rodiči. Letošní celou jubilejní vrchařskou sezónu zakončíme velkým setkáním závodníků a organizátorů při závěrečném vyhodnocení nejlepšího vrchaře 2021 v Úpici 30. října. Přijeďte, budete mít možnost si zaběhnout Dlouhé Záhony.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 17.05.2021 08:54:00

Do Česka v srpnu zavítá běžecká akce světového měřítka. Krkonošský půlmaraton bude součástí WMRA World Cup. Zastávka Světového poháru vrchařů se v Janských Lázních měla konat již loni, nakonec se vše ze známých důvodů posunulo na letošek. “Čekáme padesátku nejlepších vrchařů světa!” těší se Karel Šklíba, šéf pořadatelského týmu. České vrchy naposledy viděli závod podobného významu před 24 lety!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.