Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Janské Lázně hostily Světový pohár a MČR horském půlmaratonu

Janské Lázně hostily Světový pohár a MČR horském půlmaratonu
foto: archiv Ondry Fejfara

tisková zpráva | 17.08.2021 | přečteno: 4810×

Tradiční běžecké závody v Janských lázních opět získaly po loňské covidové pauze punc světové události. Kromě tradičního sobotního běhu na Černou horu (letos 36. ročník) se tentokrát závodní víkend protáhl až do neděle, kdy se konalo Mistrovství ČR a Světový pohár v horském půlmaratonu.

Trať dlouhá 21 kilometrů vedla mezinárodní běžeckou elitu strmým stoupáním z Janských Lázní na vrchol Černé Hory. Závodníci posléze pokračovali vstříc dalším prudkým seběhům a stoupáním, aby se znovu vrátili na lázeňskou kolonádu, kde byl cíl závodu.

Vzhledem ke složité covidové situaci se bohužel nedostavili účastníci ze Slovenska, kteří jsou jinak v Janských lázních častými hosty. Zbylá světová vrchařská elita si ale důležitý závod nenechala ujít. Přední pozice v ženské i mužské kategorii ovládli podle očekávání borci z africké Keni.

Nadšení ovšem vzbudil výsledek jablunkovského běžce Marka Chrasciny (TJ TŽ Třinec), který nehledě na tropické teploty, dokázal od samého počátku držet tempo s africkými vytrvalci a získat vynikající třetí místo v celkovém pořadí. O něco rychlejší byli pouze Keňané Timothy Kirui a celkový vítěz Geoffrey Ndungu, oba z run2gether teamu.

Medailové pozice obsadily také české běžkyně. Druhé místo získala Bára Macurová z 2BWINNER TEAM a třetí příčku vybojovala domácí Pavla Schorná Matyášová (Maratonstav Úpice), které dorazily do cíle vzápětí za nejrychlejší ženou závodu Joyce Njeru (run2gether team) z Keni.

Světový pohár v horském půlmaratonu se v Česku konal vůbec poprvé a je letošním vrcholem organizátorské práce týmu TJ Maratonstav Úpice, který běhy do vrchu organizuje na mezinárodní úrovni již přes třicet let.

„Za poslední tři desítky let jsme zorganizovali již přes 600 závodů, včetně Mistrovství světa, ČR a Evropy v nejrůznějších běžeckých disciplínách. Letošní závod je první dlouhý horský běh světového významu, který se v ČR konal. Česká republika se pravidelně umisťuje na předních příčkách podobných závodů po celém světě a společně s alpskými zeměmi patříme mezi vrchařskou elitu a zároveň nejaktivnější pořadatele běhů do vrchu,“ říká Karel Šklíba, hlavní organizátor závodu z TJ Maratonstav Úpice.

Mnozí zahraniční závodníci se na Černou horu vrací po desítky let a české hory jsou pro ně srdcovou záležitostí, která jim přinesla nejeden sportovní úspěchy.

„Pocházím z rovinatého Londýna a můj první závod do vrchu jsem před lety běžela právě v Janských Lázních, kde jsem hned poprvé vyhrála bronzovou medaili. Dlouhé trati v horku a v horách se neobávám, jelikož nyní trénuji ve Španělsku a běhám horské závody v délkách přes třicet kilometrů. Do Janských Lázní se vracím ráda při každé závodní příležitosti,“ svěřila se při zahajovacím ceremoniálu Charlotte Cotton, veteránka běhů do vrchu z Velké Británie.

Významná mezinárodní klání se díky TJ Maratonstav konají na Černé hoře nebo v Úpici pravidelně zhruba jednou za dva roky a vždy zaznamenávají účast stovek nejlepších běžců z Evropy i vzdáleného zahraničí.

Kompletní výsledky: https://results.onlinesystem.cz/…l/Index/2016

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 17.08.2021 20:01:41

Tradiční běžecké závody v Janských lázních opět získaly po loňské covidové pauze punc světové události. Kromě tradičního sobotního běhu na Černou horu (letos 36. ročník) se tentokrát závodní víkend protáhl až do neděle, kdy se konalo Mistrovství ČR a Světový pohár v horském půlmaratonu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.