Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Co jíst, sportujete-li v zimě

Co jíst, sportujete-li v zimě
foto: Jan Herda

Lucie Komrsková | 06.01.2010 | přečteno: 14385×

Zima a mráz s sebou přinášejí otázky, jak upravit stravu – složení, množství i četnost jídel. Pouhou zimou tělo nespálí více kalorií než v létě, ale abychom se vyhnuli zdravotním potížím, je nutné kromě pravidelného sportování a odpočinku také volit jiné potraviny a nápoje než v teplých měsících.

Klasická i východní medicína se shodují v obecných radách pro zimní stravu. Podle té čínské se k zimě řadí element vody a z orgánů ledviny a močový měchýř. Oba jsou velmi citlivé na chlad, a proto musí být v zimních měsících chráněny výživnou zahřívací stravou bohatou na bílkoviny. Chuť elementu vody je slaná a vhodnými potravinami jsou ryby, plody moře, mořské řasy, luštěniny a vše, co pochází z moře nebo je ošetřeno solí.

Odborníci na stravu ale varují před nadbytkem soli. Nadměrná konzumace tavených sýrů či uzenin může vést k demineralizaci a osteoporóze.

V zimě je dobré jíst luštěninové polévky, dlouho vařené rybí polévky, v troubě pečené nákypy, kompoty se zahřívajícím kořením a pikantní pokrmy. V tomto ročním období potřebuje organismus větší množství bílkovin – maso, ryby, vejce, luštěniny. Dále je vhodné pražené obilí, kořenová a brukvovitá zelenina, pórek, křen, cibule a z koření pak hřebíček, anýz, skořice a vanilka.

Jezte pravidelně a menší množství. Nejenže je to zdravé, ale po každém jídle se vám zvyšuje lehce metabolismus, takže si vlastně i jídlem trochu “přitopíte”.

Pokud možno, preferujte teplé pokrmy. Teplou polévkou po výkonu si doplníte i tekutiny a příjemně se zahřejete. Stejně tak asi budete mít chuť spíš na vlažný nebo teplý čaj, než na ledovou colu. Kofein raději vynechejte.

Před výkonem dobré sacharidy, po výkonu kvalitní bílkoviny. Asi 2,5 – 3 hodiny před sportem si dejte například zeleninové rizoto a po výkonu kvalitní libové maso nebo luštěniny obsahující hodnotné rostlinné bílkoviny. Budete mít energii během i po výkonu.

Pijte, pijte, pijte. V zimním období je velké nebezpečí dehydratace. Necítíte žízeň tak silně jako v létě. Sice se potíte méně, ale některé studie ukazují, že množství vody, které vydechujete v zimě (a vaše tělo tento suchý studený vzduch musí zahřát a zvlhčit), není zanedbatelné.
Pozor na „placatky“ při sportovním výkonu. Alkohol nejen dehydratuje, ale také roztahuje cévy. Krátkodobě se možná cítíte lépe, ale v konečném hodnocení zmrznete rychleji než abstinent.

Pro všechny případy je dobré mít u sebe energetickou tyčinku. Pokud se vydáte více než obvykle, zabloudíte nebo pokud jste si vyběhli nalačno – rozhodně se vám bude taková záchrana hodit.

Óda na luštěniny. Pokud hledáte dobrý zdroj bílkovin a vlákniny, sáhněte po luštěninách. Pokud slijete první vodu při přípravě a uvaříte je například s majoránkou, nadýmat nebudou a pamatujte si, že všechny luštěniny mají přes vysokou kalorickou hodnotu nízký glykemický index. Dodají proto energii, a to na dlouho.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

hledající a
nalézající
muž
06.01.2010 19:32:41

… no dneska ráno před během cca 1:40, jsem si dal zázvorovo-rakytníkový atd čaj , kousek bio sýra mandava, biojablíčko a dva žitné chleby namazané domácím husím sádýlkem se solí. asi za 30 minut jsem šel běhat, jen 1 slabě jsem pocítil, že se něco jedlo, ale po 30 minutách běhu plno energie a pěkný zážitek z mrazu, běhu a tak … jo, jo takové husí sádlíčko, mimochodem sháním, třeba i 10 kg …

avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 06.01.2010 22:03:57

lepsi „žánrovou“ fotku jste nemeli? bez tech startovnich cisel bych zavodniky tipoval spis na bezdomovce (dotceni necht se prosim neurazi). ale mozna jsem to nepochopil a mela to byt vtipna fotografie…

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále

administrator 03.04.2010 13:33:09

Zima a mráz s sebou přinášejí otázky, jak upravit stravu – složení, množství i četnost jídel. Pouhou zimou tělo nespálí více kalorií než v létě, ale abychom se vyhnuli zdravotním potížím, je nutné kromě pravidelného sportování a odpočinku také volit jiné potraviny a nápoje než v teplých měsících.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.