Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běhy naděje: Ve stopách odkazu Terryho Foxe

Běhy naděje: Ve stopách odkazu Terryho Foxe
foto: archív Běhů naděje

Ivo Domanský | 03.06.2010 | přečteno: 8547×

Běhy naděje navazují na úspěšné Běhy Terryho Foxe. Jsou jedinou veřejnou humanitární sbírkou v naší zemi, která spojuje charitativní obsah s myšlenkou aktivního pohybu. Během dvou uplynulých let se konaly více než dvě stovky těchto běhů a celkový počet jejich účastníků překročil ohromujících 60 000 osob.

„Po ukončení Běhů Terryho Foxe koncem roku 2007 jsme hledali možnosti, jak pokračovat. Podařilo se získat nového organizátora a partnery, i když to opravdu nebylo a není lehké, zvláště v období světové ekonomické krize. Předností naší sbírky je, že se můžeme opřít o stovky pořadatelů a jejich dobrovolných pomocníků ve městech a obcích po celé republice. Naproti tomu stále hledáme „tvář“ Běhů naděje, jakéhosi českého Terryho Foxe. Lidi vždy nejvíce upoutá mediálně známá osobnost,“ říká Hana Wichová, koordinátorka Běhů naděje.

„Výtěžek ze sbírky Běhů naděje činil před dvěma lety 710 000 Kč, loni to bylo přes 660 000 Kč – to už lidi začali šetřit pod dojmem krizových jevů,“ upřesňuje výnosy Hana Wichová. „Jsme toho názoru, že získané prostředky není vhodné drobit, a tak celá vybraná částka putuje vždy na jedno místo, které komisionálně vybereme – předloni to bylo oddělení radioterapie v Novém Jičíně, loni Onkologické centrum Fakultní nemocnice v Plzni. Pochopitelně sledujeme využití darovaných peněz v těchto zařízeních.“

POŘADATELÉ A ÚČASTNÍCI

Paleta pořadatelů je velmi pestrá. Před lety se na rozšíření sportovně humanitární akce hodně podílela Česká obec sokolská a řada TJ u pořadatelství zůstala.

Běhy naděje zapustily kořeny rovněž na mnoha školách. Právě tady vidíme možnosti dalšího rozšíření. Vedle škol bývají dobrými pořadateli domy dětí a mládeže, kterým se daří oslovit širší spektrum zájemců z města, regionu nebo okresů.

V kalendáři Běhů naděje najdeme mnoho míst, kde se o propagaci a realizaci stará přímo obec či město. Pořadateli však mohou být také jednotlivci či neformální skupiny, které po příslušném poučení a podpisu nezbytných dohod získají práva k organizaci běhu v místě jejich bydliště nebo pracoviště.

Počty účastníků akce se v jednotlivých místech velmi liší. Pro malou obec je úspěchem, přijde-li stovka zájemců, v některých případech se ovšem pořadatelé řádně zapotili, než zapsali do startovních listin všechny. Například v Havířově absolvovalo loni trať Běhu naděje 2 200 osob, ve Strakonicích jich bylo 1 879, ve Dvoře Králové nad Labem 1 811 a ve Znojmě 1 694. Organizátoři sbírky zásadně nehodnotí úspěch či neúspěch Běhu naděje podle výše vybraných příspěvků. Ale pro zajímavost, v čele dárců stáli loni pořadatelé ze Dvora Králové, kteří odevzdali výtěžek sbírky v celkové částce přes 36 000 Kč.

PŘÍLEŽITOST I PRO VÁS

Hlavním organizátorem Běhů naděje v České republice je společnost LEVITY a.s., která zajišťuje nezbytné organizační výdaje a výrobu propagačních předmětů. „Koncem letošního roku skončí tříleté období spolupráce s touto společností. Ráda bych jí vaším prostřednictvím poděkovala, Běhy naděje se svou členitostí částečně vymykají obvyklým představám o charitativní sbírce, organizátor má proto o něco více práce,“ uvedla ke spolupráci koordinačního výboru s akciovou společností LEVITY Hana Wichová. Pro úplnost dodejme, že spoluvyhlašovatelem akce je Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, posuzující odbornou kvalitu projektů, jimž je určen výnos ze sbírky v rámci Běhů naděje. Osvětově se zapojuje také Liga proti rakovině.

Letos bylo do konce března závazně přihlášeno 90 pořadatelů. Koordinační výbor přivítá jakoukoliv iniciativu ze strany měst a obcí, škol, učilišť, domů dětí a mládeže i sportovních klubů, která by pořadatelské řady rozšířila. „Věřím, že právě mezi aktivními sportovci a zejména běžci se najdou iniciativní jedinci, kteří se k ušlechtilé myšlence boje s nádorovým onemocněním připojí a svými zkušenostmi pomohou vytvořit podmínky pro uspořádání Běhu naděje v místě bydliště nebo pracoviště,“ říká Hana Wichová.


Běhy naděje

  • od roku 2008 jsou pokračováním Běhů Terryho Foxe
  • 200 běhů za dva roky
  • 60 000 účastníků celkem
  • nejvíce účastníků v jednom běhu – Havířov 2009: 2200
  • celkem vybráno na charitativní projekty 1 370 tis. Kč
  • výtěžek určen na podporu zdravotnických zařízení

WEB BĚHŮ NADĚJE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 05.06.2010 14:16:42

Běhy naděje navazují na úspěšné Běhy Terryho Foxe. Jsou jedinou veřejnou humanitární sbírkou v naší zemi, která spojuje charitativní obsah s myšlenkou aktivního pohybu. Během dvou uplynulých let se konaly více než dvě stovky těchto běhů a celkový počet jejich účastníků překročil ohromujících 60 000 osob.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.