Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Potravinové doplňky pro vytrvalostní běžce

Potravinové doplňky pro vytrvalostní běžce
foto: Zdenek Krchák

Vlastimil Chadim | 31.08.2010 | přečteno: 38034×

Tělo sportovce má vyšší nároky na dodávku živin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Při nedostatečné výživě, nevhodném jídelníčku a na živiny stále chudších potravinách mohou být doplňky stravy vítaným pomocníkem. Jaké jsou základní skupiny doplňků pro vytrvalostní běžce?

IONTOVÉ NÁPOJE

Speciální nápoje doplňují ztráty tekutin, minerálních látek a energie v průběhu delšího fyzického výkonu aerobního charakteru. Aby mohlo dojít k optimálnímu vstřebání vody, sacharidů a minerálních látek, je nezbytné, aby koncentrace připraveného roztoku nepřesahovala 6–8% a nápoj působil iso- či hypotonicky (jeho takzvaná osmolalita musí být stejná nebo nižší než je osmolalita krve).

Koncentraci cukrů v nápoji volíme podle délky činnosti. Čím delší aktivita, tím vyšší koncentrace. Pro běžné 60–90minutové tréninky postačí 3–5% roztok. Čím je chladněji a méně se potíme, tím koncentrovanější může nápoj být. Naopak v horkém a vlhkém prostředí je nutné volit nápoj sacharidově „řidší“, naopak obsah chloridu sodného – pro vyrovnání ztrát z potu – vyšší. Ze sacharidů obsažených v nápoji by měla převažovat glukóza (cukr hroznový), sacharóza (cukr řepný), maltodextriny a možný je malý obsah fruktózy (cukr ovocný).

Iontové nápoje je třeba rozlišovat podle zastoupení minerálních látek na ty vhodné před a při výkonu a na ty, které pijeme až po výkonu.

U nápojů určených pro výkon tvoří největší díl chlorid sodný (kuchyňská sůl). Sodík napomáhá vstřebávání vody přes střevní stěnu a snižuje riziko vzniku hyponatrémie (nízké koncentrace sodných iontů), která negativně ovlivňuje fyzický výkon. Pro udržení stálosti vnitřního prostředí by měl takový nápoj obsahovat také malé množství iontů vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku. Pro optimální využití energie, minerálních látek a tekutin je vhodné rozdělit si celkový příjem tekutin do několika menších dávek a každých 10–15 minut vypít 150–200 ml nápoje.

U nápojů pro doplnění energetických zdrojů a elektrolytů po výkonu by měl být z minerálních látek nejvíce zastoupen draslík, který je nezbytný při tvorbě glykogenových zásob, dále sodík, chloridy, hořčík a vápník. Pravidlo sodík „před a při“ a draslík „po“ však bohužel stále mnoho výrobců iontových nápojů nerespektuje a nabízí univerzální přípravky, které jsou údajně vhodné jak při výkonu, tak po něm.

COLA, LIMONÁDY A PIVO

Nechcete-li investovat do komerčních iontových nápojů, můžete pro doplnění vody, energie a minerálů využít běžných limonád, zbavených oxidu uhličitého („bublinek“), nebo ovocných šťáv a sirupů. Nápoje jako Coca-Colu nebo Kofolu je nezbytné naředit vodou v poměru 1 díl limonády na 1–2 díly vody.

Běžná limonáda, pokud není bez cukru, obsahuje kolem 10 gramů sacharidů ve 100 ml obsahu. Jde tedy o jejich příliš vysokou koncentraci. Naředěním získáte výhodnější, zhruba 3–5% roztok. Chcete-li, aby podomácku připravený „ionťák“ byl opravdu rychlým zdrojem energie, zřeďte limonádu či sirup výrazněji, ale po té do něj přidejte čistou glukózu (Glukopur). Asi 30 gramů na litr nápoje. Má-li nápoj působit naopak pomaleji, opět jej více nařeďte vodou, ale místo glukózy použijte na „doladění“ fruktózu (ovocný cukr). Pozor! Nikdy ne více než 20–25 g fruktózy na jednu porci, abyste se vyhnuli zažívacím potížím.

S náloží sacharidů tedy není problém, horší je to se správným poměrem minerálních látek. Nebojte se do nápojů určených pro výkon přisypat malinké množství kuchyňské soli – 0,8–1,2 gramů na litr nápoje. Pro regeneraci po výkonu můžete použít ovocný džus, opět jej však nařeďte 1:1. Sůl již není třeba přidávat. Později, potřebujete-li dále doplňovat glykogenové zásoby, již můžete vypít džus plně koncentrovaný.

Oblíbeným „iontovým“ nápojem je pivo. Mnoho běžců má ve zvyku, především v létě, si dát ihned po tréninku či závodu jedno až dvě. Nedělejte to. Obsah rychlých sacharidů i zastoupení minerálních látek je v pořádku, ale i malý obsah alkoholu (jedna desítka přinese 20 gramů, jedna dvanáctka přes 25 gramů čistého alkoholu) znemožní včasné nastartování regeneračních procesů. Pivo si dejte až po prvním „tuhém“ pokrmu. Bez problémů je však konzumace piva nealkoholického.

ENERGETICKÉ GELY A TYČINKY

Pro rychlé dodání energie při vytrvalostních aktivitách můžeme využít také energetické gely. Jedná se o koncentrát sacharidů (glukóza, sacharóza, fruktóza, maltodextriny) často doplněný o větvené aminokyseliny (BCAA) a stimulační látky (kofein, guarana, taurin). Gel je dobré zapít vodou nebo iontovým nápojem, čímž se naředí značná koncentrace cukrů. Většina gelů je chudá na obsah hlavních minerálních látek. Je to dobře, protože jejich vyšší množství může ve spojitosti s iontovými nápoji přispět k příliš vysokému příjmu minerálů a následnému vzniku nerovnováhy vnitřního prostředí těla.

Dalším zdrojem energie, který je však využíván až v rámci velmi dlouhých zátěžích, například maratonu, výrazně dlouhých trénincích nebo jako snadno stravitelná svačinka před či po fyzické aktivitě, jsou sacharidové tyčinky. Díky tuhé skladbě a odlišenému zastoupení cukrů se jedná o pomalejší a dlouhodoběji působící zdroj energie. Typická energetická tyčinka o hmotnosti 50 gramů přinese tělu kolem 30 gramů čistých sacharidů ve formě škrobu, glukózy, fruktózy a sacharózy.

Tyčinky určené pro vytrvalostní výkon nesmí obsahovat příliš mnoho bílkovin a tuků, které jsou náročněji stravitelné a při samotné aktivitě nezajistí rychlou dodávku energie. Naopak výhodné je, pokud je tyčinka obohacena o malé množství mastných kyselin se střední délkou uhlíkatého řetězce – takzvané MCT tuky. Nemusí se složitě štěpit, z tenkého střeva putují hned do krevního oběhu a mohou sloužit jako vydatný a přitom rychlý zdroj energie. Nepřímo tak šetří glykogenové zásoby a pomáhají udržet vysoké tempo běhu po delší dobu. Kvůli zatížení trávicího traktu a horší využitelnosti energie ze sacharidů nesmí být v tyčince příliš vlákniny. Müsli tyčinky, které se chlubí vysokým obsahem vlákniny, se tak pro vytrvalostní výkon příliš nehodí. Ty je dobré dopřát si na snídaně a svačiny, prostě mimo dobu fyzické činnosti.

Od sacharidových tyčinek je nutné striktně oddělit tyčinky proteinové. Ty se pro vytrvalostní výkon vůbec nehodí. Stejně tak příliš mnoho užitku nepřinesou běžné tyčinky s vysokým obsahem tuků a těžko stravitelných sacharidů („energie sbalená na cesty“). Výrazně zatíží trávicí trakt a energii uvolňují do krevního oběhu výrazně pomaleji.

Z „neumělých“ potravin je zdrojem dobře využitelné energie ovoce. Těžko jej využijete v průběhu desetikilometrového závodu, ale při maratonu budou příjemným občerstvením zralé banány, fíky, datle nebo lehce nabobtnalé sušené ovoce.


PLNÉ ZNĚNÍ ČLÁNKU O POTRAVINOVÝCH DOPLŇCÍCH PRO VYTRVALOSTNÍ BĚŽCE VČETNĚ PŘEHLEDU PRODUKTŮ V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH NALEZNETE V NOVÉM ČÍSLE BĚHEJ, KTERÉ VYŠLO 27. SRPNA.

PŘEDPLAŤTE SI BĚHEJ A ZÍSKÁTE SLEVU NA JARNÍ HERVIS 1/2MARATON


VLASTIMIL CHADIM

  • nezávislý výživový poradce, osobní fitness trenér
  • specializuje se na sportovní výživu, formování postavy (redukce nadváhy, nárůst svalové hmoty), prevenci a léčbu metabolických a kardiovaskulárních onemocnění
  • odborný lektor LF MU Brno, Ústavu preventivního lékařství
  • běžec a cyklista
  • osobní stránky: www.nutricoach.cz

Anketa

Je podle vás u kondičních běžců kromě iontových nápojů, energetických gelů a tyčinek důležitá i konzumace dalších potravinových doplňků?

 
44 hl.
 
4 hl.
Celkem hlasovalo 126 uživatelů.

Komentáře (Celkem 65)

Nalezené položky: 66 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 31.08.2010 08:27:52

Taky je to tady ale interaktivni, je tady docela dost informaci, uvahy treneru a zavodniku, pribehy ruznych bezcu. A hlavne vyborne forum (myslim tim diskutujici, ne softwarove funkce) Ja sem chodim denne a rad. ;) A casopis si kupuji hodne zridka, spis mi ho obcas nekdo blizky koupi v marne nadeji, ze mi tim udela radost. Me se libi prave ta diskuse, treba i k clankum. Jenom skoda, ze se casteji do diskuse nezapoji i autor. :(

avatar

Praha 9 - Vysocany

voracem muž 31.08.2010 08:28:56

>> martinha, 31. 08. 2010 07:31:40

Souhlasim. Priznam se, ze uz zacinam byt alergicky na vsechny ty prispevky, ktere se tykaji tisteneho behej. Vyber obalky, co naleznete v novem cisle,… Akce, jako by melo jit o vydani noveho Harry Pottera. Je mi lito, ale obvykle si nad tistenym behej rikam, takovu humbuk kvuli tomuhle? Tim nechci rict, ze tistene behej je spatne, ale po te medialni masazi, ma clovek velka ocekavani. Kdybych neznal elektronicke behej a casopis nasel nahodou v trafice, tak to beru jinak.

Stale mam pocit, ze autori behej nemaji vyjasneny vztah mezi tistenym a elektronickym be­hej.

avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 31.08.2010 09:06:30

>> SlavoK, 31. 08. 2010 08:27:52

Souhlasím s těmi diskuzemi, taky pokud se sem kouknu tak jen prolítnu nové příspěvky ve fóru. Na to bych zapomněl. Ale proto se snad internetový časopis nedělá. A přitom souhlasím s „Voracem“, tištěný Běhej se mi dostal párkrát do ruky. A nikdy mě to nenadchlo. Martin

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 31.08.2010 09:21:00

Potravinové doplňky nezavrhuji, jen je potřeba odzkoušet při jaké akci skutečně pomáhají.

Např. na maraton si beru většinou dva energetické gely. Musí mě stačit a navíc pokud nechci mít s sebou ledvinku, tak tři už nemám kam dát.

Jeden gel spíš pro jistotu si vezmu i na běh kolem dvou hodin.

Při šestihodinovce mě samotné gely nestačí. Snesu tak 4–5 ks, už je musím zkombinovat s pevnější stravou. Letos jsem udělal opakovaně dobrou zkušenost s proteinovými tyčinkami doplněné o BCAA, L glutamíny a vitamíny.

Při 100 km ve Stromovce jsem musel navíc občas sníst chleba s máslem a marmeládou, kousek ovoce atd. I několikrát za hodinu, výběr byl bohatý.

Na K 100 (14,5 h) jsem k tomu všemu přidal 2× polívku, to byl balzám na žaludek.

Na víkendové hory beru jako základ chleba a pořádný kus špeku a přes den vystačím s obyčejnýma sacharidovýma tyčinkama.

avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 31.08.2010 10:02:38

>> EdCable, 30. 08. 2010 17:57:32

Ano,zejména minerálů.

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 31.08.2010 10:11:43

>> milan, 31. 08. 2010 09:21:00

Pravdu díš:-), delší štreky se akorát na gely jít nedají, jak to jen trochu jde, tak dávám přednost normálnímu jídlu.
Do Stromovky mi maminka donesla polívčičku, bylo to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy měl.
Na Brdské padesátce jsem běžel kousek i s německým seniorem, možná tak něco kolem pětašedesáti let, ten to běžel celé jen na chleba, na občerstvovačkách měl nachystané pivo.
Takže: určitě věnovat stravě patřičnou pozornost, ale s těmi doplňky to nepřehánět, do určité úrovně, a na té se nachází 90%tohohle fóra, se to dá zmáknout i bez nich.

Motto: ...kam až?
avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 31.08.2010 10:14:52

>> mulisak, 30. 08. 2010 21:08:26

Posiluji a kontraproduktivně běhám a provozuji cyklistiku a plavání.Jak jsem psal,maso je dobrý na bílkoviny to je O.K.Ale sachyridy nestíhají a nejde to užrat proto gainer.K těm svačinám jsem psal,že jsou různě kombinovány,tzn.že se 1 verze svačiny se může skládat-banán,jablko,2× calozrnný rohlík,jogurt­.2 svačina-nektarinka,piš­koty,jogurtová rýže,atp.P.S.Pro upřesnění jak vypadá můj den:bez 6,5 hodinového spánku a cca.1 hodiny hygieny jsem stále v pohybu a ve fyzické námaze.

avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 31.08.2010 10:18:50

>> Mirek Kostlivý, 30. 08. 2010 17:17:34

Co se týče 48 hodinového utramaratonu,tam je to taky trochu jiné,než „normální“ závod.Běžíš si na oválu kde máš všechno po ruce,většinou tam máš svůj doprovod který ti něco připravuje.Tempo také neni nijak vražedné a plnohodnotnou stravu si tam můžeš sníst na lavičce nebo za chůze.Takže gely v tomto případě asi opravdu moc neuplatníš.

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 31.08.2010 10:28:32

>> Dav, 31. 08. 2010 10:11:43

Samozřejmě záleží na intenzitě, asi se dá i maraton nebo Brdská 50 odběhnout na jeden banán nebo kousek chleba. Musím však počítat s tím, že poběžím s mnohem větší rezervou, aby mě nedošla energie.

Zrovna při první 6 h jsem poslední hodinu podstatně zpomalil (a chodil). Přecpal jsem se v prvních hodinách gelama, rozhodil si žaludek a na ostatní věci z bohaté občerstvovačky jsem se nemohl ani podívat.

Typická nováčkovská daň. :-)

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 31.08.2010 10:57:12

>> milan, 31. 08. 2010 10:28:32

Jasně, to klíčový slovo je intenzita. Já sem pomalík, nejedu na dluh, pohybuji se v rovnovážném stavu, teda za soudného stavu, přepálí občas každý:-), takže tělo má pak menší problém s příjmem normální stravy.
Vůbec neumím posoudit, jak je to u vás rychlejších. Proto beru gel jen jako nutné zlo, čímž nechci vůbec říct, že bych ho neužíval, vím jak a kdy umí pomoci, jen tu pomoc nepřijímám zrovna s nadšením…

Motto: ...kam až?
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 31.08.2010 17:27:40

Za sebe bych dodal, že závod co jel Chuchvi jsem objel na 1horalku a 0,8l ionťáku. posnídal jsem kafe s mlékem, 2rohlíky s máslem, 15dkg uzené cihly a taky jsem sežral perník co nám dali u prezentace (v sobotu jsem totiž jel 250km na Králi Šumavy a byl tudíž pěkně vyšitej). Problém je taky v tom, že pro začínajícího cyklistu je závod jízdou v maximálce od začátku do konce, tělo na to není zvyklé, tudíž já objedu 100km na deci vody bez ničeho, pak si dám tatranku, šumivou limonádu a budu jakž takž OK. Někdy si dám do ionťáku 3polévkové lžíce cukru do 0,5l, páč při cyklozávodech není občas kdy jíst. Do půlmaratonu neřeším jídlo vůbec, pak si dám co je na stole – tudíž na kole klidně chleba s vysočinou, jindy maj zase šátečky, nejde vézt vše s sebou a mně to nevadí. že by mě nakopnul třebas carbosnack nějak nepociťuji.

avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 31.08.2010 17:39:43

>> honzaherda, 31. 08. 2010 17:27:40

Ta 100vka byla opravdu pro mě hodně.I když jsem už jí ujel 2× krát a jednou něco kolem 130 km,byly to výjezdy s nějakou pauzou.V tomto případě Carbosnacky pomohly pouze jako psychické nabuzení a reaguji na ně úplně jinak než třeba při běhu.Spíš jsem ztratil spousty soli na co jsem nebral zřetel.Pak mi bylo řečeno,že ztráta výkonosti mohla býti kvůli právě soli,což mě překvapilo.No,mám se ještě co učit.

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.09.2010 00:54:21

ked uz sa tu pise o strave pri ultra: ked som pomahal Kourosovi pri svetovom rekorde na 6 dni, tak som si vsimol vela veci. podla mna svetovy rekord mohol byt aj o 100km viac, keby mal poriadnu stravu, niekolkrat skolaboval, stratilo sa vela casu a ked sme ho donutili nieco zjest, tak sa pozbieral na niekolko hodin ale tempo upadalo a skolaboval zas a tak dokola, jedol malo a stale tvrdil ze mu zaludok odmieta jest. Ja vtom vidim niekolko faktorov – popijal sportovy napoj jedna z tych zafarbenych osladenych vodiecek z prasku a zaludok nebol schopny travit jedlo, ked jedol tak tam mal krabice greckych zakuskov, nas stan vyzeral ako sklad sladkosti na grecku svadbu. vsetko je to plne cukru a olivoveho oleja akurat ze ten olej presiel vysokou pecou a bol teda zniceny zoskvareny a bolo to strasne mastne – grease, ako ked si namocite zakusok do vazeliny. Kedze som nemal cas ist na poriadne jedlo tiez som z toho pojedal a tiez mi nebolo z toho dobre a to some len behal rovinky – asi 80m usek kde bolo povolene bezat vedla drahy a podavat rozne veci a rozpravat sa. Takze tieto sladke mastne grecke kolace plus ten sportovy napoj sposobili ze mal zaludok v prdeli a nic poriadne nejedol, vzdy ked skolaboval tak americky doktor (taky stary dedek – doktor co tam pomaly behal a chodil a ordinoval pocas pretekov, vzdy nariadil chleby s medom a orieskovym maslom (z burakov), doktori stale veria ze ta mastna kyselina v burakoch je dobra na srdce, v hnuti pre zdravie su samozrejme buraky zakazane. dostali sme donho tak jeden maly chleba druhy zahodil a ze viac uz nebude hoci naordinovane bolo zjest 6 takych chlebov pocas 2 hodin. Co som si vsimol u takmer vsetkych pretekarov ako sa tesili na ranajky ked organizator podaval vajicka – prazenicu a volske oka, a ku tomu teple osmazene chleby natrete maslom (to maslo sa roztieklo a vsiaklo do ohriateho chleba – taketo ranajky vzdy zdvihli moralku a na niekolko hodin zdvihli behacie tempo.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.09.2010 06:16:26

ku teme carbs, cukor a cukrove energeticke bomby – tycinky napoje a zele : http://www.bewellbuzz.com/…ause-cancer/ podrobne vysvetleny mechanizmus ako pri rychlom deleni rakovinovych buniek sa cast struktury DNA nahradza fruktozou. varuje sa pred sustavnym jedenim cukrov acarbohydratov a najma sa varuje pred umelymi cukrovymi vyrobkami ako je napriklad kukuricny syrup. zaver – ovocie obcas je v poriadku ale vsetko ostatne mimo ovocia je riziko

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 01.09.2010 09:37:21

>> rudo, 01. 09. 2010 00:54:21

Tak to už je zase chyba toho dotyčného sportovce,že nemá vyzkoušené kombinace pevné stravy s doplnky.I prů­měrnýmu člověku dojde,že 6ti denní ultra se pouze na gelech a energetických nápojích nedá zvládnout.Být doktorem,tak bych ho vyloučil ze závodu po druhým kolapsu pokud nedbal doporučení co se týče konzumaci jídla.

avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 01.09.2010 09:57:00

>> rudo, 01. 09. 2010 06:16:26

Upřímně.Tyto a podobné články jsem zavrhl.Jsem též schopen varovat před čímkoliv.V dnešní době by jsi nemohl vyjít ani ven jelikož nejsou adekvátně vyrobené opalovací krémy na to aby ti UV záření neničilo pokožku a to i ve dnech kdy je zataženo.Samozřejmě v mikroskopických jevech které za celý život neuvidíš.Stejně tak je nezdravý venkovní vzduch a to i v lese,pokud není pročištěn ionizační ventilací a zbaven radioaktivních molekul.Takže je zřejmé,že neustálé pojídání jakýkoliv cukrů je škodlivé,ale váha obsahu článku je tak velká,že nestojí ani za přečtení.

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.09.2010 12:20:44

>> chuchvi, 01. 09. 2010 09:37:21 myslim ze si to nepochopil, Kouros nemienil bezat 6 dni len na tom ale pitie tych napojov a jedenie tych kalorickych bomb mu spravilo zo zaludka bojisko a nebol schopny potom nic poriadne jest, on to neplanoval.taketo reakcie na sportove napoje su velmi bezne na ultra, daktori dopadnu aj horsie a skoncia v nemocnici.

Pfreco sa bavime o spinavom vzduchu a inych veciach, tema je cukrove doplnky stravy a clanok ktory vysvetli ako je to priamo zdraviu skodlive je dolezity ved vacsina z nas beha pre zdravie ! a medzi nami dievcatami, ja zasadne ziadne protislnkove „ochranne“pros­triedky nepouzivam

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

vecerka muž 01.09.2010 14:03:59

>> chuchvi, 01. 09. 2010 09:57:00

Teda to jsi hodně přísný, ještě že jsi tam toho doktora nedělal… Já si myslím, že je třeba rozlišit stravu na závodech a při tréninku a hlavně, že si každý postupem času najde to svoje „správné“ stravování, teda to co mu vyhovuje. Taky bude rozdíl mezi stravováním na kole nebo při běhu. Když si dneska vzpomenu, co jsem ze začátku na kole vozil za zásoby jídla, musím se smát…

Prostě jsou lidi, kteří jezdí na gely, tyčky, jonťáky a na druhou stranu ti co si stravu na kolo sami doma vyrábí (a tím nemyslím třeba rohlíky se šunkou, zdravím Aldu :-) a maratón odběhnou na čistou vodu a banán. A každý bude mít tu svoji pravou pravdu…

avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 01.09.2010 16:38:49

>> rudo, 01. 09. 2010 12:20:44

Přesně tak.Prostisluneční ochranné prostředky nepoužíváš protože jejich každodenní nanášení je neúměrné k jejich ochraně.Tak též ti je úplně jedno jestli je vzduch zbaven radioaktivních molekul.Prostě ho dýcháš a žiješ tak proč by sis to měl komplikovat čištěním.Tim chci říct,že článek který poukazuje na nezdravost konzumace cukrů a energetických doplńků na bázi cukru je všem znám.To,že každým rokem přijdou s novým zjištěním čemu danná látka škodí už je v dnešní době většině lidí lhostejné jako dopady třeba kávy či zeleného čaje.Před 10–15 lety to třeba bylo jiné,ale dnes se nad tím většinou mávne rukou.Alespoň má reakce.

avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 01.09.2010 17:40:00

>> vecerka, 01. 09. 2010 14:03:59

Já při závodech delších jako 6 hod mám sebou carbosneck, ale obvykle sním za závod max. 1. Běžel jsem 48 h 3 x a nejlepší bylo pro mne jíst něco z toho, co připravili pořadatelé. Ale můj hlavní problém je po tak 12-ti hodinách dostat do sebe cokoli. Takže nemůžu řešit, nakolik je to zdravé, potřebuji získat nějakou energii. Spočítal jsem si, že při loňské 48 h jsem spáli asi 21 000 Kcal, nahradit z toho alespoň čtvrtinu je pro mne velký problém, takže pro mne je tato diskuse dost akademická.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.09.2010 22:09:15

>> chuchvi, 01. 09. 2010 16:38:49

presne naopak. Nebudem platit mnohonasobne predrazene ceny za vyrobok, ktoreho jediny ucel je poskodit moje zdravie, hoci je predavany s roznymi reklamnymi trikmi a ponuka nejake kratkodobe zdanlive riesenie. O spinavom vzduchu nepisem preto, lebo sa nereklamuje na strankach sportovych casopisovvyrobok – stalaceny spinavy vzduch predavany v malych bombickach, z ktorych sa mozes vzdy nadychnut pri treningu alebo pretekoch a nereklamuje sa to ako doplnok pre sportovcov. Hoci mam pocit ze keby sa to predavalo pre cyklistov tak z tych by niektori nevahali si kupit specialny ram, vakuovo utesneny a naplneny stlacenym spinavym vzduchom a mali na riaditkach specialny ventil ze ked sa k tomu nahnu tak si mozu poriadne nadychnut. Reklamovat by sa to mohlo, ze nemusis jazdit za nakladakom alebo traktorom a mozes sa toho nadychnut kedykolvek. Varianta pre bezcov by uz tak popularna nebola. Presne toto je situiacia s cukrovymi derivatmi. A bolo by zaujimave si spravit tuna anketu medzi bezcami ze kolko percent uz vedelo pred tym clankom, aky je mechanizmus kde cukrove derivaty priamo sa zapajaju do rastu rakoviny ? Myslim ze postoj strcit si hlavu do piesku, len aby som predstieral ze nic nevidim, moze byt sice urcitou formou osobnej strategie zivota, ale branit sireniu informacii pre tych co hlavu v piesku nemaju uz je ne-fair

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 02.09.2010 17:21:13

>> rudo, 01. 09. 2010 22:09:15

Gely mají jediný účel a to škodit zdravý?To snad ne.Znám spousty energetických gelů co nemají reklamu a i přes to se prodávají.Jaké nepředražené výrobky si tedy kupuješ aby tě neohrožovalo na zdraví?Anketu klidně udělej.Jsem z těch co mě nezájíma dopad těchto výrobků.Kdybych měl hltat informace výrobků od doktorů a všelijakých specialistů tak se za celý den nenažeru.

avatar

Sloviensko

rudo muž 02.09.2010 22:21:33

>> chuchvi, 02. 09. 2010 17:21:13 ako som uz spomenul, elitny bezci KEN-ETH si jednoducho sypu obycajny cukor do caju, ja pouzivam med. ocukrovany caj sa pouzival uz niekolko storoci pri ultra a neskor pri maratonoch. Pamatam sa ze vdetstve sme niekedy cmulali tabicky hroznoveho a zemiakoveho cukru. napriklad v australii je popularne jest detske cukriky opri ultra a maratonoch, napriklad gummybears – take roznofarebne gumove medvediky m- samzorejme je to rovanaka somaraina ako gely ale aspon je to zadarmo alebo takmer zadarmo

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 03.09.2010 00:00:32

odporucam – je to zadarmo PDF.

http://longevitynowprogram2.com/minerals.html

povazujem tohto chlapika za jedneho z najlepsich expertov na stravu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:37:29 (2011)
půlmaraton: 1:30:22 (2011)
maraton: 2:59:04 (2010)

smiley muž 03.09.2010 00:23:02

Jím pravidelně 6× až 7× denně, mám v jídelníčku hodně ovoce a zeleniny (pravidlo: five a day) a žádné doplňky stravy.

Když jdu běhat, žádné jídlo si s sebou neberu, maximálně tak pití (= obyčejnou vodu). Pravda, mé trasy jsou do 20 km. Trénink na maraton bude vypadat nejspíš jinak, ale to brzy poznám :-).

Když jdu na kolo, tak cca hodinu před odjezdem (jak dovolí čas) jím ovesné vločky s kakaem. Na cestu si s sebou beru vodu (když dojde, po cestě doplním zase jenom vodu) a dvě müsli tyčinky. 180km trénink na kole ujedu na vodu a dvě až tři müsli tyčinky. Když se někde náhodou na kole zastavím (pravděpodobnost 1:30? :-) ), dám si nealkoholické pivo.

Letos jsem jel poprvé Ironmana, na každé občerstvovačce (po 20 km) jsem si bral banán a půlku PowerBike tyčky + vodu a ionťák podle potřeby (nebylo moc horko). Maraton jsem odběhl na tři gely (slečna mi gel vždy nějak „vnutila“, tak jsem si řekl, proč ne?), banány, meloun, coca-colu, ionťák, vodu a kousek bublaniny (milé překvapení ;-) ). Je pravda, že jsem slezl z kola a vůbec jsem těch 180 km necítil a maraton se mi běžel krásně. Během celého závodu žádné křeče, žádný nedostatek energie, prostě pohoda. Něco do sebe tyhle věci mají, ale taky mi trochu rozhodily žaludek :-), což se, překvapivě, projevilo až druhý den v noci :-? .

Když jdu na běžky (30 až 50 km), snídám ovesné vločky s kakaem. Na cestu si beru dvě müsli tyčinky a k pití čaj s citronem a medem.

Každý jsme jiný, jinak trénovaný, jinak se dřeme/šetříme a jinak snášíme různou zátěž. Všelijaké doplňky mohou výrazně pomoci, což jsem letos poznal, ale vzhledem k tomu, že nejsem profi sportovec (jen bez sportu nemohu žít :-D ), tak s nimi počítám akorát tak na maraton nebo Ironmana (případně i 1/2 IM). Pestrou stravu a trénink žádným doplňkem smysluplně dohnat nejde.

chuchvi: Co se týče tvé snahy nabrat svalovinu, je otázka, jestli jsi na to vůbec stavěný. Já jsem taky chtěl nabrat nějaké svaly a ono se mi to i podařilo, když jsem se ládoval piškotama a tvarohem. Jenže jakmile jsem to vypustil, tak jsem se dostal zase během 3 měsíců zpátky. Jsem šlachovec a ne svalovec a tak to prostě beru, zase toho s sebou nemusím tolik tahat ;-). Každej jsme nějakej a důležitější je, že tělo funguje než jestli máš bicáky jako Chuck Norris v reklamě na ten úžasný posilovací stroj :-)

Motto: You can quit and they don't care... But you will always know!
avatar

Sloviensko

rudo muž 03.09.2010 00:59:04

>> smiley, 03. 09. 2010 00:23:02 vdaka za priklad. Myslim ze uteba su rozhodujuce 2 veci : kakao a banany. Metabolizmus cukrov je zavisly od mikromineralov a zavislost na sladkostiach je dosledok nedostatku chromu a vanadia. zavislost na cokolade je dosledok nedostatku magnesia. Vieme ze krce mozu byt casto sposobene nedostatkom magnesia. magnesium je tazko stravitelne vtabletkovej forme a banany su povazovane za dobry a efektivny zdroj. kakao bytiez malo obsahovat magnmesium kedze je suvislost cokolady a magnesia a krcov. Chrom ak sa pamatam je v kakaovom prasku. Takze ak jedavas kakao a banany pravidelne tak si systematicky doplnujes kritciky mikrominerali a pri dlhom preteku banan riesi akutnu situaciu. Banan sa tiez travi postupne pomaly a neprovokuje inzulin a ked sa jednoduchy cukro zje spolu s dlhoretazcovym skrobom (neprezrety banan) tak aj ten gel je akoby prekryty a nevyprovokuje inzulin. Je to rovnake kombo ako chleba s medom alebo chleba s maslom a lekvarom kde dlhoretazcovy skrob – chleba a tuk – maslo spomalia travenia a inzulin nereaguje na naval jednoducheho cukru kedze ten jednoduchy cukor sa dostava len pomaly.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 03.09.2010 07:38:16

>> rudo, 02. 09. 2010 22:21:33

O.K.Pij si čaj a medvídky si namáčej do medu za běhu.

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 03.09.2010 09:59:55

>> rudo, 03. 09. 2010 00:59:04

Piju Magnezii, cpu se banánama a na čokoládu mám chuť pořád:-)

Motto: ...kam až?
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 03.09.2010 19:44:59

Přínos gelů je hlavně pro jejich skladnost a snadnost pozření, při tempu 4:00/km těžko budu rozbalovat tatranku. Taky bych vyzdvihl, že pro kondiční běžce s časy přes 45minut na desítku bych nějaké zázračné jídelníčky fakt neřešil. Maraton v Unhošti dycyky uběhnu na čokoládu a esíčka co tam je, pak si dám párek a pochybuji, že by mi nějaké suplementy pomohly v řádu minut.

avatar

Sloviensko

rudo muž 03.09.2010 22:52:33

>> Dav, 03. 09. 2010 09:59:55 cokolada – ides za sladkym ides za tukmi alebo ides za mikromineralmi z kaka-a? kakao ma toho ovela viac a je povazovane za superfood doplnok. Skus si davat kakao do teplych napojov a syp si do jedla uvidis ci sa nieco zmeni. dobry trik na nahradu cokolady : skutocny plnotucny jogurt (ja preferujem greek style full cream youghurt), a nasyp do toho kakao, skoricu a pridaj med a dobre to pomiesaj, vzdy ked mas chut na cokoladu tak si daj toto miesto toho. uvidis ci sa nieco zmeni. vysokokvalitna prava cierna cokolada, nie je problem z hladiska vyzivy, dokonca je casto odporucana. problem su tie lacne cokoladove imitacie. treba zvazit chrom-vanadium tabletky

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 66 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.