Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Běchovice otevřely novou kauzu. Kam s cyklisty?

NÁZOR: Běchovice otevřely novou kauzu. Kam s cyklisty?
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 29.09.2010 | přečteno: 10533×

Kdyby trenér Ivany Sekyrové věděl, jak své svěřenkyni jízdou na kole podél závodnic při nedělním mistrovském závodě Běchovice – Praha zavaří, asi by svůj bicykl hodil do příkopu hned v první zatáčce za startem. Nicméně, stalo se. Druhá v cíli, Petra Kamínková, hovořila v cíli pro média o netaktnosti. Na řadě závodů tolerovaný jev tak dostal nový rozměr při závodě, v němž šlo o mistrovský titul. POD NICKEM PETRA 37 PŘIPOJEN KOMENTÁŘ PETRY KAMÍNKOVÉ

„O porušení pravidla atletiky 144 o napomáhání závodníkům nešlo,“ tvrdí hlavní rozhodčí závodu Ing. Petr Utěkal. „To by závodnici musel trenér táhnout, rozrážet jí svou jízdou vzduch, během závodu něco podávat či překážet svou jízdou v běhu ostatním soupeřkám. Nic takového se nestalo.“

Za nešťastnou považuje i větu uvedenou v propozicích běchovického závodu, a sice tu, která říká, že závod probíhá podle pravidel atletiky a zároveň obsahuje dodatek, že doprovod závodníků na trati je nepřípustný: „Nic takového v pravidlech atletiky není uvedeno a cokoli, co si pořadatelé přidají ke konstatování, že závod probíhá podle pravidel atletiky, považuji za nadbytečné.“

Do budoucna navrhuje stanovit jasná pravidla pro pohyb cyklistů na trati: „Doporučím závodu Běchovice – Praha, aby cyklisté doprovázející běžce byli zaregistrováni předem u pořadatele, měli rozlišovací vestu a počet takových registrací by měl být omezen.“

Jeho doporučení vychází z obecného uvolnění pravidel, která povolují komunikace trenéra se závodníkem během soutěže, a z běžné praxe při zahraničních silničních závodech.

Jenže je tu spousta otázek. Jak se budou vybírat ti vyvolení, kteří povolení k pohybu na trati dostanou? Uplatní se pravidlo „Kdo dřív přijde, ten dřív mele“? A je potom fér, aby jeden závodník podporu měl a druhý ne? Představte si situaci, která není zas tak daleko od reality. Při závodě vás doběhne běžec doprovázený cyklistou. Cyklista jej povzbuzuje jménem a k tomu přidá pár vět typu: „Pojď, toho před tebou dáš, ten už vadne.“ Asi nepotěší, když to zavolá divák u trati, ale těžko se s tím dá něco dělat. Ale delší dobu podél vás jedoucího cyklistu vnímáte mnohem intenzívněji. Je potom jeho jednání fair play?

V rámci jednotných pravidel pro všechny mi připadá rozumné nepovolit cyklistický doprovod a toto pravidlo uplatnit na všech běžeckých závodech mimo dráhu. Nechť se o pořadí rozhodne mezi závodníky na trati za stejných podmínek. A jak si poradit s pravidlem, které říká, že komunikace mezi trenérem a závodníkem se nepovažuje za nedovolené napomáhání? Snad postačí, když se jasně uvede, že komunikace, po níž probíhá závod je soutěžním prostorem, v němž mají pohyb povolen kromě závodníků jen rozhodčí, pořadatelé, zdravotníci, případně zástupci médií.

Diskuse, kterou rozpoutala situace ze závodu Běchovice – Praha, ale možná trenéry od doprovodu závodníků odradí v budoucnu sama o sobě.

Anketa

K jakému řešení pro cyklistický doprovod běžců při závodě se přikláníte nejvíce?

Celkem hlasovalo 252 uživatelů.

Komentáře (Celkem 90)

Nalezené položky: 91 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 09.10.2010 17:46:01

>> rudo, 08. 10. 2010 22:59:33

Ode mě máš plus za zdravý rozum. Za důležité beru „(ale len niektorych) pravidiel“, a dále „zobral startovne a na pomalych bezcov vzadu sa uplne vyprdol“. Doufám, že si toto všechno pořadatelé uvědomují, byli by jinak sami proti sobě. Masové závody platí hobíci (přímo nebo přes sponzory).

„Po výstřelu jsme si všichni rovni“ je hezký, v masových závodech však nesplnitelný ideál. V úplném extrému třeba antidopingová kontrola pro hobíky :-) Na špici se bojuje o jiné věci než v amatérském poli. Všichni dohromady běží proto, že to takhle vydělá víc peněz. Dříve se mistrovské a amatérské běhy více oddělovaly. Poběžím-li Běchovice za 40 a porazí mě borec s nedovolenou podporou, bude mi to úplně fuk ba dokonce budu sám se sebou ještě spokojenější. Na špici však jde o medaile, prachy, sponzory, kariéru, tam je volání po co největší spravedlnosti na místě. Kde je hranice? To bych nechal na rozhodčích vládnoucích zdravým rozumem. Rozhodčí je od slova rozhodnout.

Abych to přemostil k původnímu tématu. OFICIÁLNĚ: rozhodčí nezasáhli, protest nikdo nepodal, takže Ivana vyhrála, k čemuž jí gratuluji. Osobně si myslím, že pan trenér pravidla porušil, u mistryně republiky to zamrzí, ale na výsledek, kdy se rozhodovalo v posledních 2 km, to nemělo vliv, a celkově v kontextu běžné praxe je to ptákovina. Takhle však rozhodčí mluvit nemůže. Musí říct ano/ne. Platí/neplatí. Kdo z protestujících je členem svazu, může se obrátit na disciplinárku.

Z hlediska MORÁLNÍHO: Čisté svědomí v situacích na hraně pravidel nemá nikdo. Pro mě jako fanouška je OK omluva pana trenéra v tomto fóru. Ty zaujaté řeči okolo… to by jinak snad nebyl trenér :-) Nic mi není do toho, jestli se omluvil Petře a jak to všichni tři mezi sebou mají. Díky oběma závodnicím za drama téměř jako olympijské Gebrselassie/Ter­gat :-)))

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 91 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.