Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Mistrovsky nevydařený experiment

NÁZOR: Mistrovsky nevydařený experiment
foto: archiv behej.com

Radek Narovec | 27.04.2010 | přečteno: 5495×

Máme za sebou letošní mistrovství republiky v půlmaratonu. Vyhráli ti, od kterých se to čekalo. Prohrál český běh. Byl to smutný šampionát. Napadá mne hokejová analogie – jakoby se souboj o domácí titul hrál na plácku vedle přeplněné O2 Arény. PŘIDÁNA REAKCE ČESKÉHO ATLETICKÉHO SVAZU

Už před cestou do Plzně jsem si uvědomoval, že něco není v pořádku. Jako novináři mi totiž chyběl příběh a jako běžci energie.

Novinářský příběh je něco, o čem se před a po akci mluví na veřejnosti i v kuloárech. Startovní pole letos zívalo nudou, domácí elita (již tak v evropském měřítku třetího sledu) se nedostavila, protože při termínové kolizi dala přednost koncentraci na květnový maraton, případně jiné akce. Plzeňský závod byl během měsíce již třetím půlmaratonem, který si klade za cíl aspirovat na posty nejvyšší.

Není to o kritice pořadatele, ten dělal, co bylo v jeho silách. Našlo by se vícero mušek, ale o těch tým Romana Sladkého ví a bude na nich pracovat. Že to nebude mít lehké, je jasné. Západní Čechy rozhodně nejsou kraj běhu zaslíbený a na Romana čeká ještě dlouhá a trnitá cesta. Což si asi měli uvědomit ti, kteří rozhodovali o přesunu mistrovství ze zaběhlejších Pardubic, o ignorování „zlaté“ Prahy nemluvě.

Roman Sladký se snažil, ale od běžců sklízí nejhorší známky, které v historii anket na behej.com pamatujeme. Je mi ho líto, protože problém leží jinde. Je to spíše výzva k zamyšlení odpovědných jak dál s českým během. Ono natočit reflektory televizního štábu na učícího se pořadatele není právě to, co by mu pomohlo. Spíše naopak, do Plzně přijížděli běžci namlsaní pardubickým perníkem, či zhýčkaní chladně profesionálním servisem Capalbova stroje.

Pohled na zničené staronové domácí mistry po závodě hovořil za vše. Nebylo třeba klást otázky. Oba vypadali již v průběhu závodu nezvykle vyčerpaní, a to zdaleka ne náročným soubojem o post domácího lídra. Není jejich vinou, že doma nemají až na pár výjimek konkurenci a jsou na roztrhání. Není ani vinou pořadatelů, že je u nás přesyceno závody všeho druhu. Vždyť máme svobodu a volný trh nechť postupem času rozhodne o tom, kdo přežije.

Je to více o tom, jak citlivě se volí termíny pro domácí mistrovství a jak často je pořádat, když po nich není poptávka závodníků, ani veřejnosti.

Ale nemysleme černě. Zkusme domácím mistrákům vrátit punc vrcholů sezony. Cílem, na který by se zaměřili v přípravě téměř všichni, kteří chtějí na domácím poli něco znamenat. Finančně to není zas tak těžké, ti nejlepší nečekají statisíce.

Závody samotné musí rovněž přitáhnout masy, protože tři sta účastníků hlavního závodu a třicet statečných v lidovém běhu, to je pro sponzora výsměch!

Možná by stálo za to vypsat jasná kritéria, po jejichž splnění bude od daného roku příslušnému závodu přiděleno pořádání domácího šampionátu. Na několik let, do nového tendru. Pořád nemohu pochopit, proč jsou dva nejlepší domácí organizátoři trestáni odebráním či nepřidělením šampionátu?!?

Nechť rozhodne kombinace ambicí i kvalit pořadatelských týmů a o vhodnosti termínu pak „hlasování nohama“ samotných účastníků. Mám pocit, že od stolu se nikdy dobrá volba neudála, byť mohla být sebelépe míněna.

Pozn.: behej.com je mediálním partnerem všech tří zmíněných závodů.


Reakce Českého atletického svazu:

Ve svém článku píšete o termínových kolizích. Máte pravdu, je to jedno z hlavních témat, na které bychom se měli zaměřit. Pardubice a Plzeň si bohužel konkurovaly. Ještě v únoru však nebylo jisté, zda se Pardubický půlmaraton vůbec uskuteční, a tak byl termín Plzně vyhovující.

Pořadatelství MČR český atletický svaz „nepřiděluje“, ale vypisuje výběrová řízení, na která jsou jasná a podrobná kritéria (mohu ukázat). Ani Praha, ani Pardubice se k pořadatelství MČR 2010 v půlmaratonu nepřihlásily (přestože jsme pana Bujnocha v tomto smyslu trochu přemlouvali, pan Capalbo již dlouhodobě pořádá MČR v maratonu). Plzeň se dle našeho názoru zhostila pořadatelství velmi dobře. Byl jsem loni v Pardubicích a myslím, že organizace závodu byla přes některé chyby velmi srovnatelná. K velkým kladům patří kvalitní zázemí hotelu Marriott, k záporům příliš členitá trať s různorodým povrchem, vedená sice ve městě, ale mimo centrum. Stoprocentní zvýšení účasti běžců je sice úspěch, ale v ČR existuje více než 20 běhů s účastí nad 500. Věřím však, že nároky kladené na pana Sladkého v souvislosti s pořádáním MČR 2010 jej posunou v příštím roce zase o krok dále.

S Vaším verdiktem o „smutném mistrovství“ a „nevydařeném experimentu“ bych si dovolil nesouhlasit. Závodu se zúčastnila až na výjimky (Pichrtová, Metelková) kompletní česká špička, která vzala start na mistrovství natolik vážně, že vynechali lukrativnější start v Pardubicích! A s přihlédnutím k nepříliš rychlé trati a velmi teplému počasí považuji výkony Štefka, Bajzy (!), Blahy, Homoláče, Kamínkové, Sekyrové (!), atd. za velmi kvalitní. Start naší letošní jedničky Jana Kreisingera nepřicházel v úvahu, protože 2. 5. běží na mistrovství Polska desítku s cílem splnit limit na ME v Barceloně.

Václav Fišer, oddělení soutěží ČAS


Behej.com, Sdružení organizátorů běžeckých závodů (SOBZ) a Pražský mezinárodní marathon (PIM) chystají v rámci sportovního programu pražského maratonského Expa setkání pořadatelů běžeckých závodů, na které přijali pozvání i zástupci Českého atletického svazu.

Anketa

Považujete mistrovství republiky za prestižní událost běžecké sezony?

ano
 
96 hl.
ne
 
15 hl.
Celkem hlasovalo 111 uživatelů.

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 26.04.2010 08:52:33

Máme za sebou letošní mistrovství republiky v půlmaratonu. Vyhráli ti, od kterých se to čekalo. Prohrál český běh. Byl to smutný šampionát. Napadá mne hokejová analogie – jakoby se souboj o domácí titul hrál na plácku vedle přeplněné O2 Arény.
Odkaz na článek

avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)

chuchvi muž 26.04.2010 17:23:19

Běžel jsem a závod se mi zamlouval.Co se týče termínu,je pravda,že dost lidí bylo po Pardubickym 1/2 maratonu,ale i tak jsme se dočkali dosti lidí.Ono účast závodníků nemůže být nijak rekordní jelikož začínající běžci si pod názvem Mistrovství České Republiky v půlmaratonu představí závod elit těch nejlepší,nikoli však závod pro průmerný lidi kolem 2 hodin.I já jsem se rozhodoval,ale obavy byly zbytečné.Závod super,trať příjemná,až na hochy nátírající zábradlí na mostě :-)

avatar

DaliborB muž 27.04.2010 09:26:51

Pěkný a výstižný článek, chyba není rozhodně u pořadatele. Když už nebylo pořádání MČR přiděleno Praze či Pardubicím, měl by být určitě jiný termín. Proč mistrák neuspořádat např. v letním období ve večerních hodinách, kdy u nás krom vrchů není moc závodů ? V současné době jsou šance našich běžců krom Honzy Kreisingera na kvalifikaci ME stejně mizivé..

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 27.04.2010 16:52:15

U Plzně bych dal plus za tričko, za 250 kaček startovného slušný servis, jen mi chybělo víc vody a na občerstvovačce jsem poměrně zoufale hledal houbičky. Honosný doprovodný program elita stejně ignoruje a soustředí se na výkon. Trať nic extra zábavného, ale o tom to až tak není a při městském běhu se s tím hold musí počítat a osobáky si dělat jinde (já v Pardubicích). Nalákat masy je možná dobré pro sponzory, diváky a TV, ale pokud má okruh 4,22km, tak bych necpal mezi elitu běžce s časy 2:30h. Napřed 1/2M jako MČR + běžci s výkonností aspoň do 1:45h a pak start „masového“ běhu s 3hod limitem (jestli by teda šlo uzavřít silnice na takovou dobu). Vypískávat 4běžce vedle sebe mě rozhodně moc nebaví a to mi dal vítěz skoro okruh. Že nepřijela elita je fakt, o to víc bych si vážil těch, co dorazili a nemají DNP či Plzeň rovnou neignorovali. Za 1:29h by si to „odtrénovalo“ jistě několik žen a to stačilo na bronz …

avatar

Černá v Poš., Písek, ČB, Plzeň

Celkem 259 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:36 (2008)
půlmaraton: 1:49:59 (2007)
maraton: 4:59:09 (2005)

DagmarKa žena 27.04.2010 23:27:13

Osobne atletice stale jeste moc nerozumim – tak se chci zeptat, chapu to dobře, že na mistrovstvi republiky by meli startovat muzi a zeny zvlast? Vzdyt, kdyz by nahodou nedejboze zabehli nejaky rekord, tak nemuze byt oficialne uznan, protoze bezi chlapi a zensky dohromady – na coz uz jednou v podstate doplatila Ivana Sekyrova pri hodinovce.

Tak jak se to teda zarizuje, ridi a organizuje? Asi si pravidla muzu precist jinde, me to proste jen neni jasny… Diky za upresneni

Motto: Bez a raduj se :-) Dagmarka Ze Tragédka z Pošumaví :-)
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 30.04.2010 10:26:19

Myslím, že by panu Fišerovi jako zástupci ČAS slušelo předtím, než ve svém komentáři použije kritické poznámky na adresu některých závodnic:„Závodu se zúčastnila až na výjimky (Pichrtová, Metelková) kompletní česká špička, která vzala start na mistrovství natolik vážně, že vynechali lukrativnější start v Pardubicích!“, zjistit si, zda za neúčastí v Plzni, resp. dání přednosti Pardubicím není jiná motivace, důvod než „lukrativnost“ závodu. Navíc kdyby si totiž dal tu práci a zjistil si, jaká ta „lukrativnost“ pro české ženy opravdu byla, asi by ten argument vůbec nepoužil. Samuel Straka

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Kalousek Milan muž 30.04.2010 21:37:25

Ani s verdiktem Českého atletického svazu ústy pana Fišera nelze tak úplně souhlasit.

Cituji: " S Vaším verdiktem o „smutném mistrovství“ a „nevydařeném experimentu“ bych si dovolil nesouhlasit. Závodu se zúčastnila až na výjimky (Pichrtová, Metelková) kompletní česká špička."

Vytvoříme-li si na tomto webu tabulku půlmaratónu žen v roce 2010, zjistíme lehce, že chybělo 13 z 15 prvních závodnic. Třetí na MČR skončila po zásluze za svůj výkon Simona Koščová, která ale figuruje na 16 místě předmětných tabulek.

Nemusíme si lhát, hledejme řešení.

Motto: Hlavou zeď neprorazíš, ale občas někým zatřeseš.
avatar

Pavel Frček muž 02.05.2010 15:45:49

>> DagmarKa, 27. 04. 2010 23:27:13

Pravidlo 147 – Smíšené soutěže Při všech soutěžích konaných zcela na stadionech, nesmí být dovoleny smíšené soutěže mezi mužskými a ženskými účastníky.

Z toho vyplývá, že při bězích mimo dráhu je smíšená soutěž povolena a na uznání případného rekordu nemá vliv.

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.