Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Ach, ta naše mládež...

NÁZOR: Ach, ta naše mládež...
foto: Prague International Marathon

Tomáš Klášterecký | 01.02.2010 | přečteno: 10757×

„Také se rozhořčujete nad tou dnešní mládeží? Vůbec se vám nedivím! Rozhořčovali se nad ní už staří Egypťané dva tisíce let před Kristem…“ na tato slova Erazima Koháka si občas vzpomenu při čtení běžeckých serverů. Čím to? Ptám se sám sebe, proč mi při čtení některých běžeckých článků a diskuzí vyvstává na mysli důchodce v poloprázdné tramvaji, který stojí nad sedícími výrostky a halasně se domáhá uvolnění místa.

Motto: „Všechny včerejšky svítily bláznům na cestě k prachu.“ Macbeth

Povzdechy nad malým množstvím běhajících dětí, nad jejich všeobecně nízkou fyzičkou, nad velikou konkurencí jiných lákadel, nad zoufalou úrovní naší současné špičky, vzpomínání na staré zlaté časy, kdy rohlík stál deset haléřů a deset lidí v republice mělo maraton pod 2:20. To ještě za nás, před dvaceti, patnácti, deseti lety… znovu a znovu, pořád dokola, výčet naříkání a emocionálních jedů by se dal z různých článků a diskuzí opsat na několik stran.

Vadí mi to. Možná proto, že ještě patřím k těm relativně mladším běžcům. Asi i proto, že mi srovnávání výkonů bývalé a současné generace našich nejlepších běžců přijde naprosto netransparentní a zbytečné. Ale to se už dostávám někam, kam nechci. Nechci tady vyjmenovávat důvody, proč nelze srovnávat výkony běžců před třiceti lety a dnes. Nechci porovnávat tehdejší a současné výkony, motivaci, podmínky, konkurenci. Nechci ani zpochybňovat vynikající výkony minulých generací běžců, kteří ještě teď ve veteránech prohánějí nás, mladší. Necítím se k tomu ani kompetentní.

Rád bych však napsal o tom, co a proč mě irituje vždy, když dojde na články a diskuze na podobná témata. Čím více o tom přemýšlím, tím spíše docházím k tomu, že je to silná negace, která na mě z těchto textů z monitoru útočí. Ani je tu teď proto nebudu citovat, ani nebudu spekulovat o důvodech, které vedou autory k jejich zveřejnění, nechci si špinit karmu. Těžko se bránit, leda snad ignorovat. A vedle této všeobecné negace mi vadí i naprostá absence ocenění a podpory, když je například představen nějaký mladý talent. Jeho výkony jsou zpravidla bagatelizovány a uváděny na „pravou míru". V lepším případě, když už by šlo opravdu těžko najít něco, co by šlo vytknout, všichni mlčí. Pochvala jako by byla zapovězena.

Tímto článkem situaci asi nezměním, ale rozhodl jsem se sám za sebe jít proti proudu a začít chválit. Ono se totiž vždycky něco najde, záleží na tom, jak člověk na věci pohlíží. O co lépe by na duši působily příspěvky jako: „Výborně Petře, gratuluju k maratonu za 2:25, bylo vidět, že jsi tam nechal všechno a překonal sám sebe. Když budeš chtít, jistě to dáš časem za 2:15“. Nebo: „Kluci, gratuluji k té desítce za 31:30, při vašem pracovním vytížení vás obdivuju…" Možná to zní úsměvně, ale je to podstata. Slovo je energie, která jde dál. A vypovídám jím pouze a jen sám o sobě, nikoli o druhém nebo o jeho výkonu.

Důležitá je cesta k jakémukoli výsledku, ne výsledek samotný. Někoho může stát půlmaraton za 1:15 víc úsilí a odříkání, než jiného za 1:02. Nemluvě o tom, co si z té cesty kdo odnese (vybaví se vám někoho z vašeho okolí s vysokoškolským titulem, komu se jakékoli poznání vyhnulo velkým obloukem..?). Není důležité, kolik lidí v jakém čase běhalo maraton před dvaceti lety, stejně jako není důležité, kolik lidí a v jakých časech ho běhá dnes. Důležité je, jaké osobní cesty byly a jsou utvářeny při směřování za těmi, či ony výsledky. A to je naštěstí neměřitelné. On totiž i nositel Nobelovy ceny, nebo třeba olympijský vítěz v maratonu může doma bít svou ženu. A z těch výrostků v tramvaji třeba jednou vyroste elita národa, která si uvědomuje, že nám nepřísluší soudit dobu, nebo druhé lidi podle subjektivních pocitů a zkušeností. A že kdo se otáčí, místo aby koukal dopředu, promění se v solný sloup.


O autorovi:

Tomáš Klášterecký
Ročník narození: 1981
Oddíl: Iscarex Česká Třebová
běhá a trénuje, protože „mu to pořád něco dává“

Komentáře (Celkem 26)

Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 01.02.2010 01:11:11

Velmi poučné … paradoxně se při svém rádoby pozitivním přístupu vymezuješ vůči řadě lidí a názorů negativně: „vadí mi“, „irituje mě“. Moc nerozumím srovnání chování mláděže v tramvaji s výkoností vytrvalecké špičky a jejího hodnocení. V celém článku jsem nějak nenašel vysvětlení toho, proč ti to všechno tak vadí a proč by se vlastně nemělo srovnávat. Komu to ubližuje?? Taky nejsem veterán, ale to, že před pár lety se běhalo rychleji, klidně uznám. Že klesá fyzická kondice, koordinace a atd. u dětí je prostě fakt, potvrdí ti většina tělocvikářů. Vadí ti ten fakt, nebo to,že ho někdo zmíní? Věřím, že našim předním vytrvalcům se dostává vedle kritiky i ocenění, ale mohou to vědět jen oni. Tenhle článek jsem asi nepochopil.

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Orin muž 01.02.2010 08:31:43

Pokud je někdo vrcholový sportovec a chce to někam dotáhnout, tak mu podle mého názoru moc nepomůže, když bude od okolí poslouchat nadšené pochvaly za výkony, které kdysi opravdu běhali ambiciozní hobíci. Kdyby tenhle přístup měla rychlobruslařka Sáblíková, tak dneska nejede na olympiádu bojovat o medaile, ale bude se opájet tím, že je nejlepší Češka (samozřejmě, Češi nikdy nebudou vyhrávat běžecké medaile, v atletice je trochu jiná konkurence – ale šlo mi o srovnání přístupu).

Moc nechápu autorův styl argumentace, kde plete do sebe všechno možné: výrostky v tramvaji, atletiku, bití žen, Koháka a vlastně se dopracoval je k popisu toho, co ho irituje…

avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
01.02.2010 10:05:16

Článek je dobře pochopitelný. Dnešní mladí běžci a chodci to mají opravdu těžké. Jejich výkony jsou bagatelizovány a jen se nostalgicky vzpomíná na výkony špičky v podmínkách socialistického Československa. Naše generace vyrůstala v podmínkách, kdy se na všech úrovních lidské činnosti minimálně chválilo a platilo to i o výchově v rodinách. Bylo to špatně a spousta z nás si to nechce jednoduše přiznat.

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 01.02.2010 11:30:12

>> Tomáš Miřejovský, 1. 2. 2010 10:05:16

Aniž bych chtěl polemizovat s obsahem článku, moc nerozumím proč: „… srovnávání výkonů bývalé a současné generace našich nejlepších běžců mi přijde naprosto netransparentní a zbytečné.“

Vůbec se nechci přít, jen bych chtěl vysvětlení…

Motto: ...kam až?
avatar

Z.Smutný muž 01.02.2010 13:30:12

Atletika a zejména běhy jsou krásné tím, že tam povětšinou nerozhodují lidé, ale výkony. Proto jsou vždy dobře porovnatelné. Nebudu se bavit o podmínkách, které jsou v současné době nesrovnaleně lepší, než jsme měli kdy my dřív předtím, ale podle mě je výkon třeba v běhu na 10000m dosažený například v roce 1948 nebo 1988 naprosto dobře a přesně srovnatelný s výkonem dejme tomu v roce 2009.
Víc k tomu nebudu nic dodávat, každý si to může přebrat sám.

avatar

Plískov

10 km: 0:31:12 (1987)
půlmaraton: 1:26:42 (2009)

Geo muž 01.02.2010 13:44:50

Tomáši , já ti rozumím , je těžké běhat a třeba i trénovat na delších tratích a vědět , že můj výkon bude srážen srovnáním s dobou minulou , kdy podmínky … atd. Prosím neřeš to ! Vybodni se na takové názory a jdi svou cestou . Trénink běhu má jednu obří výhodu , tělo na něj nazapomíná , a tak , když každý den uděláš něco proto aby jsi byl o trochu lepší ( zpočátku stačí běžec časem i člověk )
za čas vystoupáš do nadoblačných výšin , Zátopek říkal "nikdo nevyskočí jedním skokem do třetího patra ale každý den lze vystoupit o malý schůdek " ( tím nemyslím jít si každý den zaklusat , to výkonost nezvedá )
A po několika měsících poctivého tréninku se nekompromisně dostaví zlepšení , nejdříve v tréninku , pak na závodech , a jak budou sezóny přibývat tak si najednou ani neuvědomíš , že čas který byl pro tebe vrcholný výkon při závodě na 10km , je najednou jen součástí tvého regeneračního plánu …
Časem si okolo sebe vytvoříš okruh lidí s podobným zájmem a podobnou cestou , a jen , a jen na tobě bude záležet , jak pozitivní a pevné tohle zřetězení bude a kam tě dovede.
Takže Ti přeji , abys našel tu správnou cestu jak dosáhnout toho po čem toužíš .

avatar

Černá v Poš., Písek, ČB, Plzeň

Celkem 259 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:36 (2008)
půlmaraton: 1:49:59 (2007)
maraton: 4:59:09 (2005)

DagmarKa žena 01.02.2010 15:55:38

Tome díky za článek – mluvíš mi ze srdce. Fakt! ROzhodně je to dobře srozumitelný. plně s tebou souhlasím – až na ty tramvaje :-)

Často se setkávám s lidma v atletice, ale i třeba na ulici, kteří hodnotí druhé, kritzují je, nejspíš v domění, že se jim nebo světu uleví. Setkávám se s tím na mnohých místech – nedávno ve stromovce, před tím u kadeřnice – nevěřil bys tomu, má naprosto stejný pocity z mladých i starých kadeřníků jako mnozí naši zkušení atleti z nás mladších a nezkušených a stejné jako my mladší a nezkušení z těch starších a zkušených atletů.....

Shodli jsme se v tom, že u nás je to jistý druh kultury či co. Kdyby nebylo na co nadávat, tak možná, ale možná taky ne, se bude nadávat na to, že není na co nadávat…

Možná se mnozí bojí toho, že když ocení výkon, člověk ztratí motivaci být lepší, makat a zlepšovat se. Vědecký přístup v psychologii sice už dávno dokázal, že motivace se ztrází velmi dobře právě tím, že se bagatelizuje výkon, ale na druhou stranu našim rodičům a zkušeným atletům to tak asi fungovalo…

Na druhou stranu, pochvala namířená nikoli na výkon, ale na člověka může opravdu být velmi demotivující. Ostatně posuď sám, jaký je rozdíl mezi: " Dneska to bylo fakt dobrý… " a „Jsi fakt dobrej.“ Počítám, že k tomu prvnímu se dá dodat …příště už půjdeš za maraton za 2:00 :-), kdežto k tomu druhému by se dalo čekat: „Už nepotřebuješ vůbec trénovat…“ S trochou nad sázky, samozřejmě.

Ostatně, ten kdo má víc jak jedno dítě, jistě potvrdí, že na každého platí něco jiného. Je těžké ocenit výkon a přitom dodat povzbuzení k lepšímu výkonu…

Řekla bych, že můžeme začít u sebe. Pro mne jsou lidi, kteří běhají rychleji než já boží lidi, jejich časy se zdají nám normálním smrtelníkům naprosto nedosažitelný – na druhou stranu pak ti lidi, co běhali dříve jsou nad lidi :-) Takže běh mne naučil jednu krásnou věc – je dobrý se nesrovnávat. Oceňuji každého, kdo se jde raději proběhnout,než aby koukal na TV. Fandím všem těm, kteří si zvolili cestu k výšším cílům. Cítím ve vzduchu, že nám pomalu zrajou běžci a brzy budou vidět. Úplně klidně vyběhnou na trať a zařadí se mezi světovou špičku – vždyť přece, když Paula může předběhnout všechny ty talentovaný afričanky, tak proč by Češi měli zaostávat :-)

A pane Zdeňku,
dovolte mi, abych nesouhlasila s tím, že dnes jsou lepší možnosti… To je velmi relativní pojem. V dnešní době jsou dostupné lepší materiály, zlepšováky, informace atd. Na druhou stranu, kdo z našich talentů si může dovolit po škole plně trénovat, místo hledání si práce. Většina našich vytrvalců potřebuje zaměstnání, aby mohli vůbec přežít, zaplatit nájem, mít na nové boty a běhat… Je dost náročné, zvlášť pokud nevyroste člověk na dráze, aby měl vůbec přístup k základním tréninkovým vymoženostem jako jsou různé wellness programy, posilovna, masér, soustředění na horách a podobně. Člověk si v podstatě tohle všechno v dnešní době potřebuje sehnat, zařídit a zaplatit sám. Kdo z našich lidí, se může sebrat a odjet jen tak na pár měsíců do Tater na trénink? Pokud to někdo s během myslí vážně – potřebuje být sám sobě manažerem i sponzorem a často ještě živit rodinu, nebo alespoň sám sebe. Zázemí je pro obyčejného ambiciozního talenta dost nedosažitelné – asi tak jako ty báječné časy našich starších hrdinů…

Nojono – kde jsou ty časy, když lidi pracovali od 6.00 do 14.00 a pak – co vlastně dělali pak? :-)

Motto: Bez a raduj se :-) Dagmarka Ze Tragédka z Pošumaví :-)
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 01.02.2010 18:44:38

>> DagmarKa, 1. 2. 2010 15:55:38

Uz jsem se bal, ze nikdo ten clanek nepochopil, myslim, zes to vystihla naprosto presne a taky souhlasim.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Předboj

Celkem 23437,2 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:40:30 (2006)
půlmaraton: 1:35:54 (2006)
maraton: 3:21:02 (2006)

MirO muž 02.02.2010 09:16:06

>> Z.Smutný, 1. 2. 2010 13:30:12

S tvým komentářem nemůžu souhlasit. Socialistické podmínky vytvářely jiné sportovní výkony ze spousty důvodů (stačí vzpomenout na dopingové aféry v bývalé NDR. a výkony např. Jarmily Kratochvílové snad netřeba komentovat ): podpora státu byla na úplně jiné úrovni (protože sport byl součástí studené války), vrcholová strědiska mládeže byla plně podporovaná státem atd atd. Dnes se např.pan Hušák všem jen směje a peníze na sport nejsou.

avatar

Franta Holy muž 02.02.2010 13:04:42

… někteří lidé pak budovali republiku dál, akcí „Z“ bylo neurekom a řada dnešních sportovních areálů takto vznikla! Jiní běželi do VUMLu, nebo do hospody shánět nedostatkové zboží za všudepřítomnou tvrdou měnu – alkohol. No a kdo se tomu všemu vyhnul a zrovna neseděl, tak unikal realitě a realizoval se právě ve sportu. Ale vysvětlovat mladému autorovi dobu, v které nežil, včetně nepřekonatelné propasti „stáří versus mládí“ je historicky i principielně zbytečné a marné … Tvůj názor beru, byl jsem kdysi stejný, akorát jsem si nevybral staré sportovce a protože ještě platilo „za hubu, na hubu!“, tak jsem šel na 3 roky „trucovat“ do uranových dolů. Moc zajímavá a poučná škola! Tak už nemudruj, jdi běhat a věř, že výčitky a srovnávání nás veteránů s vámi mladými je jen pobídkou a takovým „hecem“ hodným k následování …

avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 02.02.2010 15:34:20

>> Franta Holy, 2. 2. 2010 13:04:42

Přesně tak, lidi se tenkrát nekopali po práci do zadku nudou, ale chodili po různých povinných školeních a schůzích, sháněli základní věci jako pračky apod.
Více méně souhlasím s názorem Zdeňka, že se běžecké výkony srovnávat dají. A důvody, proč jsou nyní horší, nejsou rozhodně jen v státně podporovaném dopování.....­...vždyť tenkrát se to týkalo jen špičky a dneska si „bobule“ může sehnat každý. Důvody jsou složité, to by bylo na hodně dlouhé pojednání. Jistě by stálo za to, aby se toho chopil nějaký sociolog a popsal toto téma.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 02.02.2010 16:38:28

Nerad se míchám to tohto „generačního sporu“, protože to asi nic dobrého nepřinese. Ale musím se autora zastat, možná bych to napsal jinak, ale jeho názor je mi blízký. Taky mi vadí a asi nesmlyslně, ale i trochu uráží, jak v poslední době v každém článku představujícím hvězdy minulosti se objeví narážka na to jak jsou dnešní mladí líní trénovat a proto je vrcholový vytrvalostní běh v takovém stavu v jakém je. Zdá se, že tyto skvělí vytrvalci nejsou schopní se podívat i mimo svého oboru. Ano, i dnes máme svetové šampiony a rekordéry, jenom nejsou ve vytrvalostním běhu. Prostě sportové talenty jsou od mládí vedené k jiným sportům než dlouhým běhům a můžeme donekonečna diskutovat proč, důvodů jsou spousty. Ale plivaní jedovatých slin na ty, kteří se dnes běhu věnují od veteránů zklamaných z toho, že nemají následovníky alespoň stejné výkonnosti jako měli kdysi oni, to náš sport nepozvedne.
A ještě od mě velká gratulace a uznání Petru Svobodovi k NR na 60m překážek a Jakubovi Holušovi k téměř NR na 800m v hale za minulý víkend!

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 02.02.2010 17:33:41

>> SlavoK, 2. 2. 2010 16:38:28

tu máš čerte kropáč – dobré výkony a slušná mediální odezva a chvála, to je v pořádku, ne?
já tedy nějak pořád nevím o jakém plivání slin se to tu mluví? kde a po kom se plivou jedovaté sliny? možná jsem jen něco přehlédl…

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Orin muž 02.02.2010 17:44:24

>> MirO, 2. 2. 2010 09:16:06

Tady přece nejde řeč o Kratochvílové a spol. Ale o tom, že dnes stačí na to být mistrem ČR čas, jakého v 80. letech dosahovali ambiciozní hobíci, kteří nebyli v žádných Duklách, trénovali po práci a neměli žádnou podporu od státu – materiální ani tu „lékařskou“.

Prostě máme dnes výrazně méně běžců, kteří umí maraton pod 2:30 nebo pod 3:00. To je prostě fakt, na jehož konstatování není nic špatného.

avatar

Orin muž 02.02.2010 17:52:45

>> SlavoK, 2. 2. 2010 16:38:28

Někdy minulý týden tady vyšel článek o Alexandrovi Neuvirthovi. Ano, mluvil v něm o tom, jak tvrdě makal (třeba až 900 km měsíčně a to samozřejmě chodil do práce), že dnes běžci už tolik sportu nedávají, tomu odpovídají výsledky atd. Ale při nejlepší snaze jsem v tom jedovatou slinu nenašel.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 02.02.2010 19:21:53

Měl bych srovnání s amatérskou silniční cyklistikou, kde se naopak úroveň zvedá, i hobíci se jezdí soustředit 2týdny na Mallorku, občas do Alp, mají kolo za 70 000 a dalších minimálně 30 000 je stojí sezóna! V zimě trénují na trenažerech, válcích, chodí do posilky, sauny, na běžky … Výkonnostní a závodní běh prostě není momentálně „v kurzu“. Je spousta nových sportů a příležitostí, jak se prosadit a něco si dokázat (snowboard, in-line brusle, …). Tisíce startujících na horských kolech, kde naopak nikomu nevadí, že na startu jsou profíci a vzádu chlápci s metrákem váhy, kteří trať objedou i za více jak 200% času vítěze! Takže rovinatá desítka za 50min je prostě „normální“, jenom skupina běžců má jiná měřítka a bereme vše „moc prestižně“. Možná za pár let pochopíme i ty, kteří doběhnou v čase, kdy se vyhlašují vítězové, neb 90% populace by se po 1/2M za 2:15h další 2týdny nehnulo! Které dítě zvládá dnes vůbec kotoul vzad? Chápu, že „ostřílení matadoři“ počítají jenom desítku pod 31, ale doba je jinde a musíme porovnávat aktuální stav a ne za každou větou dodávat, že to bylo 2minuty za rekordem trati. Kde jsou časy, kdy jsem na 180km silničního závodu ztratil jenom 25minut … Zkuste si třebas ironmana nebo vyjet na kole na Zlaté návrší a pak můžete soudit, že za staré éry byla lepší výkonnost! Občas bývá kruté nahlédnutí do jiného sportu! 615cm Bubky už taky nikdo hezkých pár let neskočil a 580 někdy stačí na vítězství. Já si cením i svého 1:23:35h z 1/2M, nebo 41:40 z MČR do vrchu na černou horu, když trénuju sotva 100km/měsíc. Prostě nahlížím na svou výkonnost realisticky.

avatar

Celkem 2273 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:44:55 (2009)

wenda.simon muž 02.02.2010 22:08:43

Těch aspektů proč ta výkonnos t neni tak vysoka jako dřív je hodně .Když to vezmem od zakladu tak oproti drivejsim dobam je daleko vice moznosti.Dneska spousta teanageru dava prednost vic „cool“ sportum jako skateboarding,in-line brusle,snowbo­ard,ruzny bmx nebo kdyz uz tak horsky kola.Takze ten vyber sportu je daleko vetsi a pro beh jich zustava mene.Pak je tu urcita lenost a zavislost na pocitacich apod. . Rozhodne si myslim ze se ale kvalitni atleti najdou,jak tu ale pisete tak i tem nejlepsim to par let trvalo,tak prosim chvilku prestante narikat a nalehat a dejte šanci lidem se vypracovat.

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 02.02.2010 22:12:33

>> honzaherda, 2. 2. 2010 19:21:53

Honzo, nelakuj a připiš své cyklo objemy – ze samotného běhu (těch 100 km) bys to takhle dobře nikdy nedal :))
A Bubka je jeden příklad, ale Isinbajeva a hlavně běžci na nejrůznějších tratích, jsou příklad opačný – rekordy padají stále.

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Praha

Celkem 4475 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:49 (2010)
půlmaraton: 1:36:11 (2009)
maraton: 3:32:58 (2009)

Forest Gump muž 02.02.2010 22:44:07

>> wenda.simon, 2. 2. 2010 22:08:43

Přesně tak, znám pár lidí, co těd docela dřou…

avatar

Moni žena 02.02.2010 22:54:06

Řekla bych, že teď celkově sportuje mnohem víc lidí než dřív. Dnes jsou lepší možnosti a hlavně je hodně různých sportů na výběr, stejně ale potkávám čím dál více běžců…ale je mi to vlastně uplně jedno. Mě to prostě baví a takové ty nostalgické kecy, že to kdysi bylo lepší – to je prostě nesmysl. Tak neřešte blbosti a jdetě běhat.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 03.02.2010 05:22:53

>> honzaherda, 2. 2. 2010 19:21:53

jo, taky jsem při 8h prac době najezdil na kole za rok až 900hodin. času je plno, ale smysluplně jej využít je taky umění. že by se nějak výrazně posouvaly evropské rekordy se mi ale nezdá. je třeba dodat, že vrcholový sport jsou taky obrovské nároky na fyzickou schránku a nás hobíky prostě nic nepřinutí chodit kvalitní intervaly (osobně pod 4:00/km běžím jenom z kopce) a zaměřovat se cíleně na něco. Kdyby po závodech jezdili jen ti, co splňují jakous kvótu, tak bychom my s 10kou za 40 tam ani nelezli.

avatar

Černá v Poš., Písek, ČB, Plzeň

Celkem 259 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:36 (2008)
půlmaraton: 1:49:59 (2007)
maraton: 4:59:09 (2005)

DagmarKa žena 03.02.2010 08:39:05

>> Orin, 2. 2. 2010 17:44:24

Možná to bude právě tím, že dnes běhají MČR právě ti, co nejsou v Duklách… a nemají žádný velký podpory od státu… Takže by mohli být oceněni za to, že vůbec na ty MČR chodí…a že vůbec běhaj…

Motto: Bez a raduj se :-) Dagmarka Ze Tragédka z Pošumaví :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 03.02.2010 08:39:13

>> Orin, 2. 2. 2010 17:52:45

Trebas Orine ve tvem prispevku prave k tomu clanku o Alexandru Neuvirthovi takovou jedovatou slinu citim.

avatar

Orin muž 03.02.2010 11:00:51

>> DagmarKa, 3. 2. 2010 08:39:05

Oceňovat někoho za to, že vůbec běhá?

Aby někdo mohl běhat v Dukle (a mít tedy státní podporu), musí nejdřív prokázat odpovídající výkonnost. Sáblíková se také do Dukly nedostala proto, že ji rychlobruslení bavilo, ale až když ukázala, talent, vůli a především nějaké výsledky.

avatar

Orin muž 03.02.2010 11:01:27

>> SlavoK, 3. 2. 2010 08:39:13

Slova o tom, že k úspěchu vede jedině dřina, jsou nesmírně jedovatá.

avatar

Jarda Vlček muž 07.02.2010 19:29:11

Asi píchnu do vosího hnízda. Dnešní běžci jsou prokazatelně jinde, než předchozí generace, ale jak vybrat běžce budoucnosti? Objeví-li se talent, odkdy a jak má trénovat? Co třeba Carmen Beshirová? Když se objevila, běžecká veřejnost nenechala na Ervinovi nit suchou, ale co já jsem měl možnost ji vidět před a po zavodech, jde o dítě, které běhá s radostí a není sedřené. Musíme si všichni přiznat, že i velký talent je třeba rozvíjet dřinou, kterou běžný občan není ochoten podstoupit. Jak tedy dál s talenty? Být na ně hodný a doufat, že bez vydaného úsilí zaběhne někdo 10km pod 30? Asi je třeba se smířit s tím, že v současnosti je mnoho sportů, které před 20 – 30 léty nebyly dostupné a nyní jsou i atraktivnější pro sponzory. Zkrátka na mezinároním poli budou čeští sportovci slavit úspěchy v jiných sportech než vytrvalostním běhu a s tím těžko něco naděláme do doby, než se objeví talent, který podstoupí dřinu, vydrží mu zdraví a bude běhat venku s kvalitní konkurencí.

administrator 03.04.2010 13:33:10

„Také se rozhořčujete nad tou dnešní mládeží? Vůbec se vám nedivím! Rozhořčovali se nad ní už staří Egypťané dva tisíce let před Kristem…“ na tato slova Erazima Koháka si občas vzpomenu při čtení běžeckých serverů. Čím to? Ptám se sám sebe, proč mi při čtení některých běžeckých článků a diskuzí vyvstává na mysli důchodce v poloprázdné tramvaji, který stojí nad sedícími výrostky a halasně se domáhá uvolnění místa.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.