Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Vytrvalci na rozcestí

NÁZOR: Vytrvalci na rozcestí
foto: Zdenek Krchák

Zdeněk Smutný | 11.04.2011 | přečteno: 9643×

Quo vadis? Určitě bych se tak mohl zeptat, neboť stav českého výkonnostního běhu je víc než katastrofální. V zemi, která dala světu Zátopka, Jungwirtha a řadu dalších světových či minimálně evropských špičkových běžců, najednou zeje přímo hrozivé vakuum.

A to nejen mezi muži. Ženy na tom nikdy nebyly moc dobře a teď už je jejich výkonnost přímo tragická. Samozřejmě je pár výjimek. Nechci se jich v žádném případě dotknout a předem před nimi smekám, protože bez nich by už byli naši vytrvalci opravdu jen kondičními běžci.

Nemám v podstatě žádné oprávnění takto hovořit, ale 40 let života jsem běhu zasvětil a tak si troufám přece jen svůj názor zveřejnit. Předpokládám, že se proti mně zvedne vlna odporu pomalu na úrovni národně osvobozeneckého boje, ale z tohoto svého názoru nemám kam ustoupit.

Stačí se podívat na výkony našich běžců v minulém století a porovnat je se současnými a je vše hned jasné. A to nemluvím už ani o počtech kvalitních vytrvalců republikové úrovně tehdy a v současné době.

Je fascinující, kam až dospěly současné generace běžců a běžkyň. Není žádná snaha u většiny mladých běžců o nějaké progresívní zlepšování. A když se podívám, co dělají starší veteránské kategorie ve startovním poli za průvan na čele skoro každého závodu, musím se nad tím jen v údivu pozastavit.

V této době, kdy mají všichni nesouměřitelné podmínky proti nedávným letům, je paradoxem, že běh se stává víc a víc jen módním doplňkem a také díky tomu snadno zneužitelným prostředkem k hrubému tahání peněz z kapes lidí, co se k takzvanému běhání nechají nalákat masírováním médií a řadou mnoha různých webů.

Za peníze v Praze dům. Až tam tyhle všechny monstr akce bohužel dospěly.

Zaplatí se pár elitních borců z afrického kontinentu, aby se ukázalo, jak je závod kvalitní a rychlý a vy ostatní pak jen plaťte. A když se potom podíváte do výsledkové listiny a budete hledat naše borce aspoň kousek za těmi průměrnými zahraničními běžci, spláčete nad výdělkem.

Na druhou stranu je zase dobře, že se alespoň nějaké takové akce pořádají, jinak bychom už asi i zapomněli, že nějaký závodní běh vůbec existuje. Vždyť na menších regionálních závodech již pomalu běhají jen ty generace, co mají už ledacos za sebou a jdou si spíš popovídat s kamarády a přitom se pobavit svým celoživotním koníčkem.

Možná mají současné webové stránky smysl pro ty, co potřebují psychickou podporu a motivaci k tomu, aby si dokázali, jací jsou borci, když za cenu poškození organizmu dokončí v davovém šílenství maraton v časech, které už mají opravdu k běhu hodně daleko. Určitě tyto webové běžecké zdroje všeho možného ukážou nějakou cestu pro totální začátečníky, ale většinou formou neužitečné záplavy různých, občas i protichůdných informací. Doba je taková, musí se nalákat co nejvíc lidí, aby přístupy ohromily potencionální zájemce o reklamu.

Ale co tyhle všechny sdělovací prostředky přinášejí pro těch pár lidí, co se vytrvalostnímu běhu chtějí věnovat naplno a s nějakým výkonnostním cílem? Obávám se, že zhola nic. Žádné podstatné informace k tréninku a jeho souvislostem, či další důležité věci týkající se tréninkového procesu případně jeho plánování! A tak bych mohl pokračovat dál.

Teď asi namítnete, že od toho jsou trenéři, aby se jim věnovali. Možná kdysi. Ale kde jsou teď? Většina těch dobrých už buďto zestárla a skončila s aktivní činností a těch pár zbývajících znechuceně odešlo k jiným sportům, či je doba donutila pracovat tak, že už jim na jejich zálibu nezbývá čas. A to musí a většinou vždy musel být v našich podmínkách z jejich strany jen a jen koníček, i když na plný úvazek. A navíc, koho by trénovali?

Vždyť ani není zájem mezi mladými běžci, co se občas na závodech objeví, o takovou řeholi s nejistým výsledkem. Proč by měli něco někomu dokazovat v době, která skýtá daleko jednodušší a podstatně lehčí možnosti pro seberealizaci. Pokud se vůbec někdo z této mládeže chce v něčem realizovat.

Kdo z nich je schopen nejen vydržet, ale hlavně dokázat vůbec odtrénovat roky v takových běžeckých objemech, o kvalitě vůbec raději nemluvím, které už zaručí minimálně nějakou slušnou výkonnost? Obávám se, že skoro žádný z nich.

Navíc to, co u nás fungovalo v různých sportovních střediscích a přinášelo to i dobré výsledky, to se rozbilo. Jako ostatně všechno v této zemi. Zřejmě jen pro to, že to vzniklo ve špatné době, i přesto, že nám celý svět ten systém výchovy talentů záviděl. A to teď nemluvím jen o individuálních sportech, ale třeba také o hokeji či fotbale. Potom je propad v porovnání se světem všude takový, jaký je, a nic ho nezastaví.

Pak ovšem vypadá výkonnost na našich běžeckých závodech tak, jak vypadá a nezbývá mi nic jiného, než se nad tím pousmát, když si něco přečtu na webu a případně někde jinde, jakže jsou ti borci dobří… A možná spíš jen v údivu zaplakat, zakroutit hlavou a odkráčet do důchodu.

Bohužel.

A světlo na konci tunelu nějak nevidím. Snad je to jen stářím zesláblým zrakem. Alespoň v to tajně doufám.


Vyškovský trenér Zdeněk Smutný je spolupracovníkem redakce. Jeho názor však nereprezentuje stanovisko redakce.

Anketa

Shoduje se váš názor s názorem autora článku?

 
18 hl.
 
9 hl.
Celkem hlasovalo 223 uživatelů.

Komentáře (Celkem 73)

Nalezené položky: 74 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 07.04.2011 15:15:41

Mně se ten článek opravdu velmi, velmi líbí. Jediné, co bych upravil, by byl úvod k názvu. Pro mne to není „názor“, za ten se dá dnes schovat leccos a leckdo, často i hloupé věci, neznalost a polovičatost. Pro mě je to Provolání, Manifest, Konstituce pro budoucí, lepší časy. Ještě jednou děkuju.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 07.04.2011 15:36:04

>> Mikis4318, 07. 04. 2011 15:04:09

společný důvod existuje. Je jím historicky bezprecedentní nárůst možností pasívní zábavy. K televizní zábavě přibyly nejprve videopůjčovny, následně internetové vysílání a vůbec jak neinteraktivní tak zejména interaktivní zábava na internetu, sociální sítě etc., kterým zejména mladá a nejmladší generace dává přednost. Dneska k tomu, aby člověk udržoval aspoň nějakou formu sociálního kontaktu (nebo zdání kontaktu) nemusí vytáhnout paty z baráku, filmů má k disposici co hrdlo ráčí a tato pasívní zábava prostě táhne. Není to tím, že by se změnili lidé, dříve prostě tyto možnosti nebyly. Kdyby ano, řeší je ta generace, za které nastaly.

avatar

Praha|Dresden

Celkem 8736,9 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:18 (2009)
půlmaraton: 1:41:37 (2009)
maraton: 3:39:19 (2007)

dees žena 07.04.2011 15:59:42

ad Mikis4318: Obdiv vrstevníků, že sportuješ? :-D :-D :-D

Jo, jo, clovek musi byt osobnost, aby si mohl dovolit v „nacti-“ v necem opravdu vynikat.

Motto: Příště poběžíme tu hodinovku rychleji, ať to máme dřív za sebou.
avatar

Sloviensko

rudo muž 07.04.2011 22:19:25

>> makoshark, 07. 04. 2011 14:27:21

v USA sa sitaucia otocila k lepsiemu az nedavno. Vznikli 2 akoby bezecke strediska, v jednom, tom znamejsom vladne Salazar ako trener s jeho specifickou treningovou metodikou a postupne do jeho skupiny presla vacsina bezcov co mala tie najvyssie ciele.Povedal by som ze v samotnom USA sa tak vela nezmenilo bezecky, ale ze Salzar si vytvoril svpj vlastny mikrosvet, v ktorom sa beha inac, zaroven sa mu podarilo ziskat nejake sponzorske peniaze na cely projekt, ale jeho mikrosvet bol hnany nacionalistickou ideou – ukazat ze aj biely american moze behat tak rychlo ako african z KENETH, je teda otazne ci nejde len o nejaky socio-geneticko-rasovo atd velkoexperiment alebo argument, mne to zavana Hitlerovskou olympiadou kde slo o to ukazat ze pravy german dokaze vyhrat kazdy sport. Salazar exCubano, sa dlhe roky snazil o prevrat porazit Castra a Salazar je americkejsi ako american. Velmi podobne ako Lendl sa satl americkejsi ako american a pre-stastni ex-svk hokejisti sa stali kanadskejsi ako kanadania.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 08.04.2011 08:22:58

Ale Rudo, zas splietas hrusky s jablkami. Salazar nikoho nevytvoril a nerozvinul ako bezca, on iba sefuje Oregon Project, ktory je vlastne dietatom NIKE. Nema moc vlastnej metodiky, ktora by stala za rec (je skor kontraproduktivna) iba pristup k tomu najdrahsiemu, najblizsie k ludom, co rozhoduju o sponzorskych kontraktoch a cely tim lekarov, hyperbaricke komory, anti-gravitacne behatka, altitude house/tent a bohvie ake podporne prostriedky. Vacsina jeho zverencov je stale zranena a prichadzaju k nemu, ked dostanu strach, ze ich Nike odsekne od vacsich penazi (vid nedavne pristupenie a nasledne odskocenie Alana Webba – US rekordera na 1 milu). Taky Jerry Schumacher, ktory je tiez sefom timu pod sponzorskou fajkou (NIKE), ma v time rovnako dobrych, ak nie lepsich bezcov, ako Salazar (Flanagan, Solinski, Huddle, atd.). Mimochodom, oba timy maju medzi sebou aj bezcov ciernej pleti a Salazar dokonca aj neamerickeho cernocha – Brita so somalskym povodom Mo Farraha (mimochodom, majster Europy na 5 a 10km z Barcelony). Takze o ziadne geneticke inzinierstvo s Hitlerovskym podtextom nepojde. Uz by si mal konecne zacat premyslat nad inymi vecami, ako nad celosvetovymi spiknutiami a nepodlozenymi teoriami. Zjavne Ti to nejde a zatienuje Ti to usudok.

avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 08.04.2011 12:21:45

Mikis a Mato: No pokud je úroveň americké univerzity obdobná jako u nás střední školy, jak jsem už párkrát slyšel, tak to je jasné, že jde mít čistou hlavu při studiu. Nemluvě o úlevách pro sportovce.

Jsou školy a školy a ty prestižní (Harvard, MIT apod.) asi zastoupení sportovců takové mít nebudou. Ale mohu se mýlit.

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Praha

Celkem 6561 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:19 (2010)
půlmaraton: 1:19:57 (2011)
maraton: 2:46:06 (2011)

zombice muž 08.04.2011 13:00:08

>> Mato, 08. 04. 2011 08:22:58

Kdyz jste u toho Salazara, zahledl jsem nekde na netu, ze ma novou „ovecku“. Sice ma osobak na maraton „jen“ 2:46, ale neni to zadne orezavatko, kdyz dokazal 7× vyhrat TdF :-)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 08.04.2011 13:24:34

Zombice, hmmm, vsak som vravel, ze k nemu ludia chodia skor kvoli kontraktom s firmou s fajkou, ako pre trenerske rady :) Robit maratonskeho guru z cloveka, ktory si v 26 rokoch znicil karieru a od tej doby je sustavne na antidepresivach, to chce velku davku reklamnej motivacie. Bezec to bol fantasticky (aj ked s kratuckou karierou), ale jeho zverenci vzdy dosiahli uspech par mesiacov po zmene trenera a od vtedy utrum, zranenia a odchod k povodnemu, alebo k novemu trenerovi. To asi nebude len nahoda, to bude Salazar, ako sa hovori v USA.

Tu je pekny quote o naozajstneho maratonskeho guru Billa Squiresa, co trenoval take esa ako Rodgers. Meyer a pod. a jeho nayor na dnesnu generaciu: „Among current American groups, the Hansons program would seem the closest to the Greater Boston model. Squires isn't a fan. "They would have been my Group 2,“ he says. „Dickie Mahoney ran faster than them!“ More broadly, he thinks top Americans are too coddled, with „therapists and massage people and nutritionists, even for nobodies. Jesus cripes! Without hunger, you're nowhere.“ Takze: Bez hladovania (tvrdej vnutornej motivacie) sa nikam nedostanes. Tu je link na skvely clanok a rozhovor s tymto excentrikom: http://www.runningtimes.com/Article.aspx?…

To Advid: zle si pocul, alebo ti, co to vraveli boli na extremne zlych skolach. Ono tiez, nie je skola, ako skola a aj na dobrej skole sa da preflakat styri roky a nic sa nenaucit. K tomu clovek nemusi ist ani do USA, staci ist na beznu cesku, ci slovensku skolu. Mozem porovnat, studoval som aj v CR aj v SR a aj v USA. Je pravda, ze take narazovky, ako som mal na Karlovke, sme v USA nemali, ale zase tam neexistovalo, ze by som sa priemerne na kazdy predmet nepripravoval – kazdy den, vratane vikendov. O tom som v Prahe mohol iba snivat, nikto by ma nedonutil.

avatar

Praha

Celkem 6561 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:19 (2010)
půlmaraton: 1:19:57 (2011)
maraton: 2:46:06 (2011)

zombice muž 08.04.2011 14:09:47

>> Mato, 08. 04. 2011 13:24:34

Mozna je LA proziravy a jde mu prave o ten uspech za par mesicu :-D i kdyz nevim, chtit se dostat takhle rychle az na uroven 2:30, to je mazec.. S fajfkou netusim jak to ma, oni ho sponzorovali tak nejak uz spoustu let, ale zas proc by to delali i ted, kdyz je „na odpocinku“ ? :-)
Salazara ani jine trenery nehodnotim, na to jsou moje znalosti presprilis male ;-)

avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 08.04.2011 14:42:59

Zombice: Protože je vidět? :)

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

makoshark muž 08.04.2011 19:57:32

>> Mato, 08. 04. 2011 08:22:58

Minimálně jednoho běžce stvořil, asi svojeho největšího miláčka Galena Ruppa, toho trénuje od střední školy a nikdy jiného trenéra neměl. Snad i jeden z důvodů, proč přijal Faraha, má být, aby to povzbudilo Ruppův trénink.

>> Advid, 08. 04. 2011 12:21:45

Jsou školy s vysokou úrovní, i výborným sportovním programem, třeba UCLA. Jinak sice nevím, jak je to u atletů, ti asi moc velký byznys pro školu nejsou, ale výuka třeba fotbalistů nebo basketbalistů je spíš směšná, ti jsou tam hlavně proto, aby hráli, ne studovali. Zapisují si obory a kurzy, které jsou určené speciálně pro ně (samozřejmě neoficiálně, je to jen takové veřejné tajemství), a škola je vyhodit nechce, byla by to pro ní velká finanční ztráta.

avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 08.04.2011 22:35:52

Však Salazarovi teď odchází Webb (viz třeba tady), bude zajímavé jestli se zmátoří. Teď otázka jak dlouho vydrží Farah pokupě

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

makys žena 10.04.2011 07:43:37

..nvíc už vůbec nejde o to „mladým se nechce běhat“..mladým by se chtělo, jenže začít ve dvaceti makat na maraton je blbost, on potřebuje mít za sebou leta přípravy na tratích do 5km a někdy v 25 se vrhnout na maratony, jenže to je doba kdy skončí vysokou a kdyby i kdyby chtěl sebevíc tak pracovat prostě musí a to už s tim pofi sportem nikdy pořádně nepasuje, takže k tý „druhý etapě“ přípravy se v našich podmínkách nemá šanci dostat..

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 11.04.2011 09:12:13

>> makys, 10. 04. 2011 07:43:37

Jo souhlasím…

Nalezené položky: 74 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.