Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh naboso pomůže odhalit chyby, říká vyznavač minimalismu

Běh naboso pomůže odhalit chyby, říká vyznavač minimalismu
foto: Radek Narovec

Miroslav Kratochvíl | 22.06.2011 | přečteno: 42982×

Potkat vyznavače „přirozeného“ běhu už není nic neobvyklého. Michael Dobiáš z Prahy je ale něčím výjimečný. Valná většina ostatních „bosých“ běžců začínala v klasických běžeckých botách a pak je dříve nebo později opustila. Michael po svém návratu k běhání rovnou vsadil na minimalistický koncept.

Hodně to souvisí s jeho láskou k dlouhým běhům v přírodě. Letos osmatřicetiletý běžec jim propadl natolik, že si nejen otevřel vlastní specializovanou prodejnu, ale dokázal přímo v hlavním městě rozjet seriál enormně náročných ultraběhů ŠUTR. Ale pozor, aby nedošlo k mýlce, Michael to dokáže pořádně rozbalit i na silnici – letos si odskočil do Francie na maraton a tříhodinová hranice mu unikla jen o vlásek!

Jakou máš za sebou sportovní minulost? Provozoval jsi v dětství nebo útlém mládí nějaký sport?

Moje sportovní minulost je celkem pestrá, ale žádné z aktivit jsem se nikdy nevěnoval takovým způsobem a v takové míře jako v současnosti běhání. Ať už se jednalo o lyžování, plavání, silniční cyklistiku nebo sjezd na horských kolech, vždycky šlo spíš o víkendové hobby.

A kdy ses dostal poprvé k běhu?

Kondičně „běhat“ jsem začal asi ve dvaceti letech. Vždycky mě bavilo jen tak vypadnout ven a provětrat si hlavu a taky fakt, že k tomu člověk potřebuje naprosté minimum vybavení a stačí jen otevřít dveře a vyrazit, ta jednoduchost a pocit naprosté volnosti. Málokdy se ale délka jednotlivých běhů přehoupla přes pět kilometrů a celková týdenní kilometráž většinou nepřesáhla dvanáctku.

V té době jsem si ale říkal, že běhám aspoň v „rychlým tempu“. Pravděpodobně to bylo okolo 6:00/km. Asi po roce se ale objevily problémy. Bolest kolen, většinou diagnostikovaná jako „chondromalacia patella“ začala limitovat délku běhu a způsobila, že se pro mě běhání stalo spíš otravnou nezbytností a prostředkem jak se udržet jakžtakž fit, než zážitkem, na který bych se těšil.

Skutečně běhat jsem začal po sérii zdravotních problémů asi před dvěma lety. Náhodou se mi do ruky dostala knížka „Born to Run“ a po zjištění, že se dá běhat bez neustálých problémů a zranění a že je možné uběhnout 160 kilometrů v horském terénu, bez trvalých následků a třeba v 60 letech, rozhodl jsem se, že to zkusím taky. Ta knížka mě úplně dostala.

Jak vypadaly tvé opětovné začátky?

Na začátku šlo spíš o změnu stylu běhu. Namísto přetlumených bot jsem začal experimentovat s různými typy nižší a tvrdší obuvi a začal běhat „přes špičky“. Běh naboso byl spíš doplněk pro zlepšení techniky a lepší regeneraci. Ani dnes nepatřím mezi „extrémisty“, kteří běhají naboso maraton. Úplně naboso běhám maximálně tak tři až pět kilometrů. V různých minimalistických „barefoot“ alternativách pak okolo patnácti kilometrů.

Poznámka k nekonečným diskuzím, jestli běhat přes špičku nebo patu – samozřejmě, že jsem po vzoru „Indiánů“ začal běhat po špičkách, patou jsem se snad ani nedotýkal země. Jak vypadala po týdnu má lýtka asi nemusím popisovat. Postupně pak forma dopadu přešla v něco, co by se dalo popsat jako dopad na přední část vnější strany chodidla.

Odkud jsi čerpal základní informace? Měl někdo z tvého okolí osobní zkušenosti, ať už s během naboso nebo „obutým“?

Popravdě, kamarádi si spíš mysleli, že jsem se zbláznil. Když jsem sháněl nějakou variantu minimalistického obutí, nikdo nechápal, o čem to mluvím. Informace jsem sbíral v literatuře a ve všech formách na internetu. Díky sociálním sítím jako Dailymile nebo Facebook pak i od nových přátel a kamarádů.

S jakými obtížemi ses musel poprat?

Pro mě bylo jednou z nejtěžších věcí naučit se rozeznávat různé druhy bolesti a únavy. Jednoduše, poznat, kdy to bolí protože to roste a sílí a je potřeba to zkousnout a kdy je naopak bolest a únava signálem toho, že dělám něco špatně a je na čase vydat se jinudy, nebo si aspoň pár dní odpočinout.

V mém případě byl nejčastějším problémem zánět okostice, v anglické literatuře většinou zmiňovaný jako MTSS (medial tibial stress syndrome) nebo taky „shin splints“. Jedná se o únavové zranění, které se projevuje bolestí pod střední částí holení kosti. Důvod je většinou prostý, příliš velká zátěž. Léčba je pak většinou stejně jednoduchá, odpočinek. První týden až dva doporučuji běh úplně vynechat a zařadit doplňkový sport – kolo, plavání nebo rychlou chůzi. Řešit tenhle druh zranění prášky nedoporučuji. Ty většina slouží stejně jen k tlumení bolesti a zkreslují tak signál, který vám tělo dává. Výbornou zkušenost jsem naopak udělal s Koňskou mastí.

Jak dlouhou zkušenost máš v současnosti? V čem a na jakých površích běháš? Jak měníš obuv v průběhu ročních období?

Nevím, jestli můžu mluvit o zkušenostech. Mé dva roky běhání jsou spíš neustále probíhající experiment. Nejraději mám trailové běhání. Les, kopce, hory. Abych si ale podobný terén užil a mohl i v horách běhat delší vzdálenosti, bylo nejdřív nutné dostat sílu do nohou. Proto jsem strávil velkou část loňského roku polykáním asfaltových kilometrů, většinou v Praze a okolí.

Pokud jde o obutí, i tady vlastně pořád experimentuji. Na silnici mam rád jednoduché boty s nízkým profilem a minimem tlumení, do terénu podobně, jen s hrubším vzorkem pro lepší trakci. Když je v zimě břečka, funguje dobře Gore-Tex. Když mrzne, běhám ve stejných botách jako v létě. Na sníh a led jsem objevil geniální zbraň – Microspikes. Je to něco podobného jako řetězy na auto s ostrými hroty pro lepší trakci. Na běžnou ledovku na silnici jsou možná lepší obyčejné nesmeky, ale v terénu jsou Microspikes naprostá bomba. Tipuji, že to potvrdí každý běžec, který měl šanci je v terénu vyzkoušet.

Jak svou zkušenost hodnotíš s odstupem? Co bys dělal jinak, kdybys znovu začínal?

Běhání mě hlavně naučilo lépe poslouchat svoje tělo. Asi bych toho moc neměnil, možná víc respektoval signály, které mi tělo posílá. Když jste unavení nebo se vám běhat nechce, je to pravděpodobně tím, že tělo potřebuje odpočinek, ať už fyzický nebo mentální. Postupem doby jsem také téměř úplně eliminoval většinu léků, uváděných často jako nesteroidní antiinflamatorika. Ibuprofen, Diclofenac, Aspirin…

Tyhle „léky“ většinou problém jen oddálí. Člověk nemusí být medik, aby pochopil, že se slovem léčení mají málo společného. Hoďte si do googlu co může způsobit například blokace tvorby prostaglandinů. Tím ale rozhodně nechci říct, že jsou tyhle „prášky“ úplně špatné, fungují podle předpokladu. Otázkou je, jestli se chcete zbavit bolesti, nebo vyřešit problém. Rozhodně bych se také snažil věnovat víc pozornosti posilování pánevního svalstva.

Přijde-li za tebou začátečník, který se rozhodl běhat, doporučíš mu běhání naboso?

Můžu mu doporučit, aby to zkusil. Můžu mu doporučit, aby začal zvolna, 500–700 metrů, a přidával nanejvýš 10 až 15 procent týdně. Můžu mu doporučit obutí. To mu pomůže využít maximum výhod, které běhání naboso nabízí a zároveň poskytne dostatek ochrany proti zranění.

Jestli a jak se po téhle cestě vydá, se ale každý musí rozhodnout sám. Běh naboso není jenom o bosé noze. Je to o celkovém pojetí pohybu. Bosá noha pomůže zostřit smysly a umožní jiný zážitek a vnímání pohybu těla. Běh naboso není všespasitelný lék, který tě zbaví všech problémů. Je to spíš způsob, jak se lépe naučit vnímat a zacházet s vlastním tělem.

Jaké jsou podle tvého názoru největší přínosy běhání naboso?

Běhání naboso ti nedovolí dělat příliš mnoho chyb, pokud jde o techniku běhu. Rychle poznáš, co děláš špatně a kde máš slabiny. Je to vlastně nejpřirozenější způsob běhu. Díky běhání naboso posiluješ svaly, hlavně na chodidle, které ve většině běžecké obuvi spíš degenerují. Taky se automaticky zkrátí délka kroku a zrychlí frekvence, což v důsledku snižuje zátěž při dopadu.

Myslím, že mezi hlavní výhody bosoběhu patří především prevence zranění. Prostě nechat tělo fungovat tak, jak má a jak je na běh postavené. Pro začínající běžce, ale nejen pro ně, funguje běh naboso také jako brzda proti nejčastějšímu problému a to je „příliš mnoho (kilometrů) příliš rychle“.

Když si koupíš nové boty a rozhodneš se, že začneš běhat, první týden uběhneš dva až tři kilometry za den. Druhý, třetí týden uběhneš pět a za měsíc si dáváš deset kilometrů. A po dvou měsících si píšeš do deníčku diagnózu „RTG nic neukázal, příští dva týdny Diclofenac, ortéza a pomalá rehabilitace…“.

Při běhu naboso to tak rychle nejde. Bosé nohy prostě nedovolí přidávat příliš mnoho kilometrů a nechají tak celý pohybový aparát, aby se změně přizpůsoboval pozvolna a posiloval všechny zapojené partie rovnoměrně. V málokteré literatuře se uvádí, jak důležité je pro běh pánevní svalstvo. Silná lýtka jsou fajn, namakaná stehna cool, ale pokud nemáš dostatečně silné svaly v pánevní oblasti, je to jako stavět dům na hliněných základech… dřív nebo později se rozsype.

Komentáře (Celkem 119)

Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední

mirekk muž 16.06.2011 17:15:39

Potkat vyznavače „přirozeného“ běhu už není nic neobvyklého. Michael Dobiáš z Prahy je ale něčím výjimečný. Valná většina ostatních „bosých“ běžců začínala v klasických běžeckých botách a pak je dříve nebo později opustila. Michael po svém návratu k běhání rovnou vsadil na minimalistický koncept.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 2692 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:37 (2011)
půlmaraton: 1:30:49 (2011)

Eol muž 16.06.2011 17:47:16

5* za ty Inov8 F-lite 230 v kterých pán běží na fotkach Silvu a na ktere nedam dopustit… :)

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 16.06.2011 18:07:42

Moc potěšilo, díky ;-)

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Zdeněk Smutný muž 16.06.2011 19:54:27

Tak já starý vůl jsem odhodil 40 let zkušeností za hlavu. Pořád ve mně hlodalo, co když mají pravdu a já jsem stagnující starý blbec, který není schopen se srovnat s ničím novým. Třeba ti to pomůže. No, tak jsem to zkusil. Aspoň po stadionu, po fotbalovém trávníku. Jsem vůl všech volů. Po 300 metrech klusu jsem skončil na chirurgické ambulanci a řešíme jak zachránit achilovku. Snad budu ještě chodit. Díky za dobrou radu. Hlavně, že jdou kšefty s minimalistickými boty. Ale já už se budu nadosmrti řídit svým sedláckým mozkem a ne masívní, či spíš už mozek masírující reklamou a bohužel klamavou! Zdeněk Smutný

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 16.06.2011 20:13:18

>> Zdeněk Smutný, 16. 06. 2011 19:54:27

Pravděpodobnost, že by ti jakákoliv minimalistická bota nebo bosoběh zničil po 300 na dráze nohy, je nesmysl. V podobném ohledu musí hovořit i lékař-specialista. Nepíšeš nic o značce bot nebo o konkrétním modelu, a házíš tak do jednoho pytle všechny, kdo ušijou boty s nízkou podrážkou.

Nechápu vůbec tvoji logiku: Ty se tedy budeš, cituji: „nadosmrti řídit svým sedláckým mozkem“, skrze nějž si jako, cituji: „starý vůl odhodil 40 let zkušeností za hlavu“? :-? Tohle nemůže dopadnout dobře. Vyhledej komplexní pomoc lékaře nebo pomoc alternativní mediciny. A brzo se uzdrav!

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 16.06.2011 20:53:54

>> Zdeněk Smutný, 16. 06. 2011 19:54:27

Neda mi to, ale ja uz cetl o tolika tvych bezeckych zranenich a problemech, ze svadet jedno dalsi na minimalistickou obuv a nezamyslet se, jestli to vsechno nema nejakou spolecnou pricinu, kdyz jsi takovymi vecmi suzovan jiz od mladi a jini behaji cely zivot bez potizi.. No asi nemam ten spravny sedlacky mozek, ze mi to nejde do hlavy.

Na pomoc si vezmu tvuj clanek z BSMS z 20.4.: Co treba tvuj natrzeny stehenni sval a nasledovny zanet uponu pod kolenem? Tady bylo pricinou 300 metru behu snehem? Nebo co tve zuby? Tady bylo pricinou potizi 300g snedene cokolady?

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 16.06.2011 20:55:51

>> Komsomolec, 16. 06. 2011 20:13:18

Komsomolče klid. Představ si, že běháš 40 let po svém, pak se v nějakém návalu experimentální nálady odhodláš obout polstrované boty (počítám že pan Smutný se zul), načež si po 300 m přivodíš pitomé zranění. Nedával bys to za vinu tomu experimentu a nebyl bys naštvaný až za roh, žes to vůbec zkoušel?

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 16.06.2011 21:02:43

>> MartiNo, 16. 06. 2011 20:55:51

Ahoj, asi bych to do spojitosti nedával, nezlob se. Nadával bych si třebas v případě, kdybych bos nebo ve VFF vyběhnul někde na uhelné haldy, po střepech, v kamenolomu nebo po pláži plné ostrých mušlí či medúz. Dokážu pochopit, že se někomu nelíbí koncept minimalismu či bosoběhu, a jinému zase odpružené boty s 8cm podrážkou, ale tohle už mi přijde trochu přitažené za vlasy. Kdyby to totiž byl skutečný důvod jeho zranění, tak má ohromnou šanci vysoudit i v českém právním systému pohádkové odškodnění. Počkám si na zveřejnění toho, o jaké boty šlo. Co se mu přihodí příště? Otlačí si doma bosky na koberci plosky nohou tak, že se mu obnaží kosti? :-?

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.06.2011 21:15:06

pekne

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 16.06.2011 21:16:35

>> Komsomolec, 16. 06. 2011 21:02:43

Mám dojem, že ZS klusal po trávníku bos, a docela věřím, že v tom věku a při naprostém nezvyku na bosoběh si prostě to zranění fakt přivodil zutím.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 16.06.2011 21:24:51

>> MartiNo, 16. 06. 2011 21:16:35

Jestli dobře čtu, tak explicitně hovoří o „kšeftech s minimalistickými botami“, takže podle mého soudu v nějakých botách vyběhl. Kdyby bylo pro lidské tělo 300 metrů běhu v nízkých botách nebo bosky takhle nebezpečné, museli bychom všichni preventivně jezdit všude autem nebo v kolečkových křeslech. Celé je to smutné a podání toho příběhu velmi podivné.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sloviensko

rudo muž 16.06.2011 22:24:01

>> MartiNo, 16. 06. 2011 21:16:35

ak aj bezal 300m po trave komplet bos, tak musi mat absolutne katastrofalnu techniku ak sa mu nieco stalo

alebo bol tak katastrofalne unaveny preterenovany a mal kompletne stuhnute nohy a achilovky mali pruznost spaleneho kusu dreva ak sa im nieco stalo na trave po 300m

najpravdepodob­nejsie kombinacia oboch situacii.

alebo bol vyzuty prvykrat v zivote a chodidla absolutne nefunkcne neuniesli tu vahu.

este je tu mala mozmost ze 300m znamena 300 mil

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 16.06.2011 23:02:44

>> rudo, 16. 06. 2011 22:24:01

Pravděpodobně je jedná o jmenovce zmámého atletického úspěšného běžeckého trenéra. Neveřím, že se jedná o stejnou osobu.

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 16.06.2011 23:10:21

>> rudo, 16. 06. 2011 22:24:01

Je to jak říkáš: šlo o jednorázovou akci „300 mil na dráze“ po 40 letech běhání v sendvičových botech ;-) V tom případě onen „selský rozum“ docela vypověděl službu. Bosoběhu zdar!

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Zdeněk Smutný muž 16.06.2011 23:22:55

Tak jsem to schytal. Dobře mi tak, že jsem si do té huby raději nansr…! Je pravda, že mám v nohách za těch 40 let téměř 180000 km a že to bylo v určitých dobách ve velmi intenzívní zátěži,a vždy s různými zdravotními problémy, které nebyl čas léčit, tím je snad řečené vše. Nikdo z vás, co tu se mnou debatujete o tom nemůže mít ani páru, co to obnáší. Prostě mám poslouchat sebe, tělo mi jasně říká, že když nebudu mít patu minimálně o tři cm výš než špičku, dopadne to s mými achilovkami špatně. To mám za ta léta ověřené. Zkusil jsem mu nevěřit a mám, co jsem si zasloužil. Jinak mě poučovat o technice běhu je docela mimo mísu. Moc lidí mé tělesné konstituce minimálně u nás dokonaleji neběhá. A ještě zdůrazňuji, že jsem běžel bos, naštěstí jsem nevyhodil balík za pětiprsťáky. To by mě mrzelo nejvíc. Naletěl jsem sice současné módě, ale ne obchodníkům. Třeba mi ta operace pomůže a i na stará kolena zase budu běhat na výkonnostní úrovni, na kterou jsem byl zvyklý, samozřejmě s ohledem na můj věk.

avatar

Sloviensko

rudo muž 16.06.2011 23:24:26

>> Komsomolec, 16. 06. 2011 23:10:21

vyraz ""selsky rozum ""

ma vzdy fascinoval, tiez situacie a kontext kedy bol pouzity

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 16.06.2011 23:28:54

>> Zdeněk Smutný, 16. 06. 2011 23:22:55

aha rozumiem mas o 5 cm skratene achilovky.

ako sa ti to podarilo ?

Mozno by ta zaujimali preteky v Sydney, tam behaju holky v bikinkach na vysokych ihlickovych botkach o velke prachy beh na 100m (metrov nie mil) naposledy vyhrala reprezentatka v sprintoch co je zvyknuta len na klincove tretry

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 16.06.2011 23:33:08

Samozřejmě si takto na dálku a bez znalostí všech souvislostí nedovolím činit nějaké závěry, ale trofám si říci, že příčina zranění achilovky nebude pouze, a jen ve vyběhnutí naboso. Je docela možné, že by ke stejnému zranění došlo i při běhu v obvyklé obuvi. K tomu se mohlo již schylovat delší dobu a jen shodou náhod achilovka prostě nevydržela právě v tuto chvíli. Sám běhám a chodím celý život také jen v různých typech běžecké obuvi. V posledních letech samozřejmě různě odpružené. Občas po tréninku nebo závodě také vyklusávám po trávníku bos, ale bez problémů. Navíc by mě asi ani nenapadlo dávat podobné zranění do příčinné souvislosti právě s během naboso.

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 17.06.2011 07:00:15

>> 321919, 16. 06. 2011 23:33:08

Máš pravdu, bosé vyklusání po závodě po trávě je běžná úlevná činnost pro mnoho běžců.

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 17.06.2011 07:33:18

>> Zdeněk Smutný, 16. 06. 2011 23:22:55

„..že to bylo v určitých dobách ve velmi intenzívní zátěži, a vždy s různými zdravotními problémy, které nebyl čas léčit, tím je snad řečené vše“

Naprosto presne. Proto se divim tvemu udivu nad dalsim zranenim tveho uz tak zhuntovaneho tela. Zamyslel ses nad moznosti, ze je to mozna dan za tvoji vykonnost? A ze ji musis platit? Ze je dusledkem tve kariery a voleb, ktere jsi behem ni ucinil, nikoliv dusledkem chvilkoveho behu naboso? Ze ten ti pouze obnazil tvuj zdravotni stav, kdy nemuzes behat bez tricentimetroveho podpatku?

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Prostějov

isaac muž 17.06.2011 07:40:16

zdravým všechny, chtel jsem se zeptat všech,co se tu ,,obuli" do pana Zdenka,kolik toho naběháte za měsíc bosky nebo v minimal.bot­kách?Kolik let už běháte přirozeně?

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 17.06.2011 08:05:35

>> Zdeněk Smutný, 16. 06. 2011 23:22:55

Vezmi ten svůj příběh také z pozitivní strany věci. Udělal jsi sice pár bosích kroků pro člověka, ale udělal jsi tím velký skok pro lidstvo :-) Mnoho mladých lidí a začínajících běžců si má možnost uvědomit, že dokonce ani 180 000 kilometrů (!) běžeckého tréninku není zárukou (běžeckého) racionálního chování. Je to to samé, jakoby celoživotní plavec a skokan do vody usoudil v 80 letech, že ještě neskákal do vypuštěného bazénu. Selský rozumu mu říká: „Neskákej!“, ale všudypřítomná reklama velí: „Skoč!“. Pedagogický účel byl splněn. K bosoběhu tím přilákáš řádově víc lidí, než si myslíš.

Isaacovi: běhám bosoběhem nebo v minimalistické obuvi pravidelně cca. 15 let a měsíčně naběhám – ovšem pohodovým tempem (viz. moje výsledky) kolem 200 km převážně v městském a lesním terénu. Bez zranění a s dobrým pocitem zdravého běhu.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

GriseLouve žena 17.06.2011 08:11:43

>> isaac, 17. 06. 2011 07:40:16

Ač se do debaty nezapojuji – 1–2× týdně 3km bosky travou. Zbytek běhu střídám pláťáky (rozdíl mezi patou a špičkou 0) a běžecké boty.

Problémy s achilovkou žádné, problémy s koleny žádné, problémy s kyčlemi žádné. Běhám tak cca půl roku? Začínala jsem v (úctyhodném :-D ) věku 33 let a s neúctyhodnou váhou 110kg.

Ještě dodám, že ač běžecký pulec, nelíbí se mi vyjadřování tohoto typu. Je na každém jako cestu a boty si zvolí, pak si za to má nést odpovědnost bez toho, aby vinu za svojí volbu dával „módní vlně“. Stejně jako nese následky za všechny své rozhodnutí v životě, od barvy na kterou jezdí na křižovatce, po barvu trička.

Ale jak říkám jsem jen běžecký pulec a hloubka tohoto problému mi jistě uniká.

Howgh.

Motto: >> Kráčíš-li po tenkém ledě, můžeš rovnou tančit ... <<
avatar

Prostějov

isaac muž 17.06.2011 08:16:48

Tohle asi mluví za vše: toje absolutně hustohustý!! to musim mít taky!!
Masakr :D! To musím mít! O FiveFingerech silně uvažuji. Přečetl jsem už nějaké ty články o běhání naboso a dočetl jsem se až k FiveFingerům, které mě vážně zaujaly. Co se týče proklamovaných benefitů, jako zlepšení svalstva apod, je určitě zatím brzo…

asi tak vidím vznik bosobehu nebo přirozeného běhu.Velmi dobrý propagační tah výrobce.nenásilně vnutit jiný pohled a pak nabídnout řešení v podobě vlastního produktu. Tonda Krupicka a jeho videa!jen propagace NB Celý ten humbuk kolem bosobehu je jen o tom prodávat a prodávat.Napadlo nekoho z vás pred lety při běhu jen tak vyzout supertechnologicke boty a behat bos?Asi ne protože by se na vás dívali jak na idiota,ale dnes jste idiot když si koupíte boty super drahé plné tech.vymoženos­tí,které jak sem se nekde na foru dočetl,sou jen reklamním tahem.za pár let budou ,,všeci"zas vyznavači nečeho jiného,treba právě běhu v potpatcích. Bosoběhu zdar!

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 17.06.2011 08:32:08

>> isaac, 17. 06. 2011 08:16:48

Ahoj, pustil jsem na ten tvůj expresivní elaborát onen „zdravej selskej rozum“, se kterým se nechá uběhnout i 300 metrů bosky po dráze, a nejsem z toho příliš moudrý. Mohl by jsi, prosím, shrnout facit svého přemýšlení pro nás – pomalejší běžce pomalého rozumu? Děkuji :-)

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Rakovník

lassie žena 17.06.2011 08:44:10

Taky je mi cizí nevraživost obou táborů. Michal mi vcelku mluví z duše, ale Zdeňkovy články čtu ráda a vůbec bych se nezdráhala k němu zajít pro radu. Dobré běžce na akcích většinou vídám v botách, spousta je v technice a v celoživotní adaptaci pohyb. aparátu na ten který pohyb. Každý si snad může vybrat, v čem je mu milejší běžet a za nějakou dobu vysledovat, co mu dělá dobře. Osobně zastávám názor, že bosoběh je opravdu min. dobré ortopedické a technické cvičení, pro každého v tom rozsahu, aby to bylo příjemné a ne přes moc. Baví mě to střídat – boty, naboso, miniboty. Líbil se mi tu posledně rozhovor s autorem zmiňované běž. bible, kdy uváděl věci na pravou míru. Určitě neplatí, že zahodíme najednou boty a odejdou všechny problémy, to je opravdu masáž výrobců minibot. Na druhé straně určitě popoběhnutí travou 300 m nepovede ke zranění, na to bylo nějak nachystáno.

avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 17.06.2011 08:52:15

Po dlouhé době pěkný článek o běhu bez technických vymožeností (byť nejsem jeho zastáncem). Škoda jen, že se tak zvrhla diskuze.

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 17.06.2011 08:54:20

Komsomolec: Je to to samé, jakoby celoživotní plavec a skokan do vody usoudil v 80 letech, že ještě neskákal do vypuštěného bazénu. Selský rozumu mu říká: „Neskákej!“, ale všudypřítomná reklama velí: „Skoč!“. Pedagogický účel byl splněn. K bosoběhu tím přilákáš řádově víc lidí, než si myslíš.

Předpokládám, že ten plavec skončí s těžkým úrazem v nemocnici. Plyne z toho, že běžci, nalákaní tímto úrazem p.Smutného k běhu naboso skončí také v nemocnici? :-))

avatar

Rakovník

lassie žena 17.06.2011 08:58:37

>> Advid, 17. 06. 2011 08:52:15

Ono u toho triatlonu člověk od těch klas. bot úplně utéct taky nemůže. Než by člověk těch deset prstů postupně do těch botek nasoukal, tak mají ostatní odběhnuto.

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 17.06.2011 09:01:25

>> EvženGe, 17. 06. 2011 08:54:20

Ne, plavec bude zdráv, protože zdravý člověk do prázdného bazénu skákat nebude. Tenhle kafkovský příběh nemá řešení. Jenže dotyčný to zkusil a dopadlo to špatně, neboť z principu věci a po svých úrazech musí mít natolik dramaticky poškozené nohy a zřejmě celý pohybový aparát, že je vůbec zázrak, že i před tím dokázal doma chodit po bytě. Tohle všecko ale už určitě slyšel od ošetřujících lékařů mnoha medicinských oborů. Vždyť to ve svém věku říká dobře sám, cituji: „Dobře mi tak, že jsem si do té huby raději nansr…!“ Pojďme se od něho učit!

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.