Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Chytrov na Vysočině ovládl o víkendu pohodový běh

Chytrov na Vysočině ovládl o víkendu pohodový běh
foto: Petr Kostovič

behej.com | 27.08.2011 | přečteno: 5525×

Padesátka „behejcomáků“ se o posledním srpnovém víkendu sešla v překrásném prostředí penzionu Chytrov u Dačic na Vysočině. Šestice pořadatelů z týmu behej.com pro ně namíchala běžecký koktejl společných výběhů, přednášek, diskusí, cvičení, praktických rad a informací. Zdravým běžeckým virem se pokusila infikovat i začátečníky. A jak viděli víkend sami účastníci?


Za námi je další ročník běžeckého víkendu s behej.com. Tentokrát se setkání přesunulo z loňské Řásné do Chytrova – penzionu ležícím na malebné Vysočině uprostřed lesů, na břehu rybníka.

Na rosničku si zahrál Petr Kostovič z týmu behej.com s pravidelnými vstupy o vývoji počasí na severozápadě Čech a vlastní předpovědí, kdy k nám odtamtud asi ta studená fronta dojde. Nakonec všechno vyšlo nejlépe, jak mohlo – na sobotní výběh se lehce ochladilo a přes noc na neděli se pěkně vypršelo.

Stejně jako loni při stejné akci v Řásné byl připraven pestrý program pro běžce všech úrovní. Tentokrát se však pořadatelé rozhodli přistupovat ke každému hodně individuálně. Většina vystoupení hostů setkání tak probíhala formou diskuse.

Při první z nich během pátečního večera odpovídali trenéři na otázky týkající se tréninku. Otázky jsme poslali do redakce před konáním setkání. Diskuse probíhala v pohodové atmosféře a i začátečník všemu porozuměl. Každý odborný výraz byl „lidsky“ vysvětlen. Zatímco loňský rok byly přednášky vedeny v odborném duchu, letos byly směřované hlavně na hobby běžce, takže se do diskuse mohli zapojit všichni.

V sobotu nechybělo ani vystoupení zkušeného jihlavského maratonce a trenéra Pavla Nováka, který se věnoval běžeckému tréninku pro začátečníky i pro pokročilé. I když trénuje hlavně „profíky“, snažil se nám předávat své zkušenosti tak, aby si každý něco odnesl. Ochotně pak poradil s tréninky pokročilejším běžcům.

S výběrem vhodných bot pomohl trenér Pepa Smetana. Výborným „upgradem“ byla možnost vyzkoušet si několik druhů bot od různých značek. Silniční, krosové, ty pro objemový trénink i pro trénink tempa, až po boty reprezentující moderní minimalistický koncept. Uvítali jsme možnost proběhnout se v nich v terénu.

Tradiční Cooperův test byl letos nahrazen kondičním testem na 1300 metrů dlouhém okruhu v terénu. Každý si mohl zvolit tolik okruhů, kolik jich zvládne uběhnout. Odborníci na trati pak pořizovali z našeho běhu videozáznam, dělali si poznámky ohledně stylu a techniky, aby ji pak s každým jednotlivcem rozebrali.

Nechyběly ani oblíbené společné výběhy ve skupinách včetně dobývání nejvyššího vrcholu Vysočiny, v nadmořské výšce 837 metrů ležící Javořice. Tam se však vzhledem k délce a náročnosti trati vydali pouze ostřílení běžci. Plánovaná délka trasy byla 20 kilometrů, avšak někteří běžci se po návratu přiznali, že tradičně lehce „kufrovali“, takže se nakonec běželo o přibližně o šest kilometrů více.

Asi nejvíce jsme ocenili individuální konzultace s fyzioterapeutkami Jitkou Stehlíkovou a Dášou Mosteckou. S Jitkou jsme navíc absolvovali krátký kurz cvičení s elastickým lanem vhodného pro posílení svalů celého těla. Jednoduchým způsobem může vyřešit problémy většiny běžců. Dáša Mostecká nám formou poutavé prezentace předala revoluční poznatky o správném dýchání vedoucím k co nejúčinnějšímu využití objemu plic a jeho vlivu na správné držení těla.

Sešla se nás banda stejně „postižených“ lidí a možná i proto jsme si měli co říct i během volna – někdo nad palačinkou, jiný nad pivkem. :-) Už teď se těšíme na další setkání a na to, co si pro nás organizátoři vymyslí.

Z motta – „Vysočina – drsný kraj, drsní lidé“ – si určitě něco vezmeme. Třeba nás bude motivovat k lepším výsledkům. S některými na viděnou na běžeckých závodech a s ostatními zase příští rok!

Míša a Lucka Bučilovi

O program se v Chytrově staral tým ve složení:

  • Dagmar Mostecká – fyzioterapeutka
  • Jitka Stehlíková – fyzioterapeutka
  • Josef Smetana – behej.com a trenér Eurofoam Sport Teamu
  • Pavel Novák – jihlavský maratonec a trenér předního českého běžce Roberta Krupičky
  • František Holý – atlet-veterán a trenér atletiky z Vysočiny
  • Petr Kostovič – tým behej.com

FOTOGALERIE Z BĚŽECKÉHO SETKÁNÍ V CHYTROVĚ

Anketa

Hodnoťte běžecký víkend v Chytrově známkami jako ve škole

1
 
20 hl.
2
 
0 hl.
3
 
0 hl.
4
 
2 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 22 uživatelů.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 29.08.2011 15:07:28

Padesátka „behejcomáků“ se o posledním srpnovém víkendu sešla v překrásném prostředí penzionu Chytrov u Dačic na Vysočině. Šestice pořadatelů z týmu behej.com pro ně namíchala běžecký koktejl společných výběhů, přednášek, diskusí, cvičení, praktických rad a informací. Zdravým běžeckým virem se pokusila infikovat i začátečníky. A jak viděli víkend sami účastníci?
Odkaz na článek

avatar

Runnner muž 29.08.2011 21:03:18

Byla vytvořena skupina na Facebooku – můžete se do ní přidat a zůstat tak v konaktu s lidmi, s nimiž jste se v Chytrově poznali. Zároveň tam budou umístěny i nějaké další fotky. V neposlední řadě si lze popovídat o úspěších, aplikovaných radách či běhu jako takovém :)

Odkaz:

http://www.facebook.com/…16812105941/

Název: Chytrov 2011 – Běhej.com

avatar

10 km: 0:38:58 (2015)
půlmaraton: 1:32:33 (2013)
maraton: 3:37:35 (2013)

ZbynekN muž 29.08.2011 21:43:44

Když to půjde, tak za rok si to rád zopakuju :-)

avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 31.08.2011 12:57:59

Chtěl bych poděkovat organizátorům za skvělý víkend.

Petr Kostovič se snažil vyjít vstříc všem účastníkům, pokročilým, začátečníkům i úplným nováčkům.

Výborná byla možnost praktického otestování běžeckých bot. Možnost se v botech i proběhnout je super. Perfektní byl rovněž výběr různých velikostí od většiny bot.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

10 km: 0:38:58 (2015)
půlmaraton: 1:32:33 (2013)
maraton: 3:37:35 (2013)

ZbynekN muž 31.08.2011 13:18:25

Test bot byl skutečně perfektní. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se to testování někdy opakovalo. I když už mám jasnou představu, jaké boty si budu pořizovat, až současné páry doslouží

avatar

Lucemburk

Celkem 31 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:48 (2016)
půlmaraton: 1:48:07 (2013)

MarkétaD žena 01.09.2011 21:33:18

Chtela bych take podekovat vsem organizatorum i ucastnikum, protoze vsichni dohromady vytvorili perfektni vikend.

Doufam, ze bude sance si to nekdy zopakovat.

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.