Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V čem byl Nike běžecký kemp jiný?

V čem byl Nike běžecký kemp jiný?
foto: Ondřej Čarňanský

Ondřej Čarňanský | 25.07.2009 | přečteno: 11569×

Snad nebude moc opovážlivé a domýšlivé, když řeknu, že se vydařil. Počasí nám přálo a zázemí Resortu Svatá Kateřina bylo zkrátka perfektní. Ale především se sešla parta 28 moc milých běžeckých nadšenců, kteří nezkazili žádnou srandu. PLNÉ ZNĚNÍ TEXTU TRENÉRA NIKE BĚŽECKÉHO KEMPU

Překvapivá účast žen

Zarážející pro mě bylo zastoupení účastníků – 22 žen a pouze 6 muži. Asi nastal nový trend v běhání, nebo jsme zkrátka dokázali pro běh nadchnout ženy. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit smutné povzdychnutí propagátorky běhání Vandy Kadeřábkové Březinové v článku Proč ženy neběhají a naprosto odlišnou situaci na Nike běžeckém kempu.

A co se dělo?

Nechtěl jsem, aby se na Nike běžeckém kempu zkrátka jen „bezduše a monotónně“ trénovalo. Z vlastních zkušeností vím, jaké škody dokáže napáchat stereotyp.

A tak jsem se společně s dvěma dalšími trenéry snažil zpestřit každý trénink něčím zábavným, netradičním a užitečným. V programu tak byl noční orientační běh, nordic walking, cvičení na velkých míčích, či s balance stepy, které posilují svalstvo hlezenního, kolenního a kyčelního kloubu, hýžďové a hluboké svaly stabilizující páteř. Každý si také mohl vyzkoušet různé pohybové dovednosti s vodním vakem Aquahit, který rozvíjí nejen sílu, ale také cit pro rovnováhu, koordinaci a správné načasování jednotlivých fází pohybu.

Kdo měl chuť, mohl se zapojit do rozverných her, při kterých jsme se pěkně nasmáli. Nebo si třeba zkusit strečink na dobrou noc zaměřený na relaxaci celého těla, včetně mimických svalů a nácviku správného dýchání – dechové vlny.

A protože odpočinek a kvalitní regenerace dělá mistry, byla v ceně pobytu i thajská masáž a neomezený vstup do wellness. Samozřejmostí byl i záznam a rozbor běžecké techniky s následným doporučením na zlepšení.

Jak to viděli ostatní?

Každý při odjezdu tvrdil, že je nadšený. Takže mě naplnila radost, že se to povedlo a chuť uspořádat další kemp. Pro dokreslení uvedu názor jedné z běžkyň: „Pochválila bych vás za výběr místa – nádherná příroda, vynikající zázemí hotelu, jeho služby a super kuchyně. Líbil se mi váš nápad uspořádat běžecký kemp pro běžce hobíky. Chybělo mi jen více teorie spojené s diskuzí. Jinak jste pěkně vysvětlili například strečink, běžeckou abecedu a jejich význam,“ zhodnotila Nike běžecký kemp Gabriela Dvořáková.

Další běžecký kemp připravuji na prodloužený víkendu 25. až 28. září. A na povídání o všem zajímavém, nejen kolem běhání, uděláme více prostoru. Podrobnější informace na www.carnansky.cz

Fotky z akce si můžete prohlédnout na http://carnansky.rajce.idnes.cz

Těším se na vás
Ondřej Čarňanský
Nike běžecké tréninky a kempy