Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V cíli maratonu i muž se srdcem mladé ženy

V cíli maratonu i muž se srdcem mladé ženy
foto: Prague International Marathon/Martin Sidorják

Josef Rendl | 13.05.2012 | přečteno: 5905×

Muž s dlouhou hřívou, velkou bojovností a silnou vůlí. V 51 letech si Aleš Tvrdý v Praze zaběhl maraton. Oproti dalším tisícům běžců a běžkyň měl ale jednu odlišnost – transplantované srdce. „Lékaři mi řekli, že moje srdce pracuje jen na třináct procent, což je velmi nízký výkon. Podstoupil jsem tedy transplataci a dostal srdce mladé ženy. Pět let jsem se musel obejít bez sportu. Nebylo to snadné,“ vzpomíná.

Než došlo k operaci, sportoval hodně. Dokonce absolvoval několik triatlonů na nejdelších distancích, tzv. železných mužů. „To mi šly maratony kolem čtyř hodin a v triatlonu kolem pěti,“ říká se spokojeností v hlase.

Dnes se jeho časomíra zastavila na 5:09:12. „Do třicátého to jakž takž ušlo. Pak jsem přešel do chůze a osm kilometrů jsem si dal indiánský běh. Poslední kilometry už jsem ale zase nějak rozběhl. Stanovil jsem si limit šest hodin, takže spokojenost.

Na otázku, jestli musí používat při závodě nějaké speciální přístroje, říká: „Měl bych sledovat svůj tep na sporttesteru. Bohužel mi dneska na začátku závodu přestal fungovat a musel jsem jít hlavně podle pocitu a nastaveného tempa.“ Nebylo to riskantní? „Ani ne, svoje tempo znám a vím, co si k svému novému srdci můžu dovolit,“ říkal po závodě.

Aleše Tvrdého jste mohli potkat i v rámci tiskové konference na Expu, kde odpovídal na dotazy společně se známým kardiologem-běžcem Janem Pirkem. „Aleš je trochu samorost, ale drží se v pořádku. Musí se o něco déle rozcvičovat, bere léky a běhá na nižších tepových frekvencích. Také nesmí žádný alkohol,“ říká o něm Pirk.

A jaké jsou další plány do sezóny? „Dám si na podzim ještě jeden maraton, asi ve Stromovce. Předtím zajedu na tři „půlky“ do Budějovic, Ústí a Olomouce,“ říká a je vidět, že sport je opravdu nedílná součást jeho života. A že transplantované srdce nemusí znamenat žádny handicap.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 13.05.2012 22:49:46

Muž s dlouhou hřívou, velkou bojovností a silnou vůlí. V 51 letech si Aleš Tvrdý v Praze zaběhl maraton. Oproti dalším tisícům běžců a běžkyň měl ale jednu odlišnost – transplantované srdce.„Lékaři mi řekli, že moje srdce pracuje jen na třináct procent, což je velmi nízký výkon. Podstoupil jsem tedy transplataci a dostal srdce mladé ženy. Pět let jsem se musel obejít bez sportu. Nebylo to snadné,“ vzpomíná.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.