Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh dříve narozených by měl být hlavně o radosti, říká Miloš Škorpil

Běh dříve narozených by měl být hlavně o radosti, říká Miloš Škorpil
foto: archiv Běhej.com

Miloš Škorpil | 14.07.2012 | přečteno: 7926×

Dost často dostávám otázku, zda je běh vhodný pro veterány. Má odpověď je jednoznačná: „Ano, ale!“ To „ale“ v sobě skrývá způsob, jakým by veteráni měli běhat, aby to bylo pro jejich zdraví, pro jejich kondici, pro jejich psychiku nanejvýš prospěšné.

Vím, že budu zajedno s lékaři, co se intenzity výkonu týče. Naproti tomu jsem dost často v rozporu s lékaři, kteří nedoporučují veteránům (tenhle termín nemám rád, raději používám termín dříve narození), dříve narozeným, běhat kvůli problémům s artrózou kloubů, kde já mám (ve většině případů) za to, že i zde pohyb a běh může od těchto problémů dokonce velmi pomoci.

Podívám se však na intenzitu zátěže a pohybový aparát zvlášť, i když v konečném důsledku se i tyto dvě sféry u člověka nakonec prolínají a jdou ruku v ruce, nebo, chcete-li, noha k noze, či hlava k srdci.

Dříve narození a intenzita (rychlost, síla)

Většina dříve narozených začne běhat, protože hledá způsob, jak zlepšit své zdraví, svou fyzickou kondici, jak upravit svou váhu. Hodně dříve narozených však hledá v běhání i způsob jak změnit svůj život, který doposavad spočíval ve starosti jak se postarat a jak zajistit rodinu. Ať je důvodem k běhání cokoliv, stejně to pak ve většině případů skončí tím, že se dotyčný chce začít zlepšovat i co se týká výkonnosti – a tady začíná problém.

Dokud člověk běhá proto, aby zhubnul, zlepšil své zdraví, aby vyplnil čas, aby přišel na jiné myšlenky, nebo aby si srovnal myšlenky v hlavě, běhá většinou na nízkých intenzitách a jeho tělu, jeho zdraví to jednoznačně prospívá. Jakmile začne mít tendence zlepšovat svou fyzickou kondici, začne honit minuty a vteřiny a nedělá-li to uváženě, může si způsobit problémy pohybového aparátu, neúměrně zatíží nejen srdce, ale celý kardiovaskulární systém. To se může projevit na činnosti srdce, ale i na tlaku. Proto je velmi důležité, aby dříve narozený běhal a vůbec sportoval pod kontrolou lékaře. Ne však obvodního, ale sportovního lékaře, aby pravidelně absolvoval zátěžový test, při kterém mu nejen změří jeho aerobní práh, laktát, ale také udělají EKG před, při a po výkonu, změří tlak. Když se k tomu přidá rozbor krve, jen dobře.

Je pro dříve narozené lepší vytrvalostní běh nebo spíše kratší tratě?

Z toho, co jsem výše napsal, jasně vyplývá, že pro dříve narozené je lepší, když se zaměří na vytrvalostní běhy než na běhy, kde se po nich budou chtít rychlostní předpoklady. Osobně nemám nic proti veteránským závodům na dráze či na silnici (ME, MS), kde řada našich veteránů dosahuje vynikajících umístění. Aniž bych chtěl jejich umístění snižovat, určitě bych se jich rád zeptal, jestli už někdy zapřemýšleli nad tím, proč je Česká republika takovou veteránskou „mocností“.

Není to třeba proto, že v ostatních zemích se lidé ve vyšším věku věnují běhu hlavně proto, že je běh jako takový baví, poskytuje jim bezpočet zážitků (třeba trailový běh, kde jednotliví účastníci nejsou v takovém vzájemném kontaktu jako na dráze, nikdo vlastně neví, s kým je v kategorii, a tak si běží čistě pro tu radost z běhu) a pak, že při běhání navazují nová přátelství, nové vztahy. Zkrátka, že sportování i běhání berou například v Německu, Francii, Itálii, Nizozemsku, Belgii, Norsku, Finsku, Anglii, Španělsku – tedy v zemích s velkou veteránskou tradicí – méně prestižně, než je tomu v zemích se socialistickou minulostí, kde, přesto, co se o tom kdy psalo či říkalo, to bylo vždy o tom – být vítěz.

Zajímavé je, že stejné platí i o Spojených státech, kde se sice oceňují jen vítězové, ale v celospolečenském kontextu je vítěz každý, kdo zvítězí nad svou leností a je schopen pro své zdraví, svou životní pohodu leccos podstoupit, „obětovat“. Ta oběť je uvozovkách proto, že to nikdo z těchto lidí jako oběť nebere, spíše naopak, bere to jako dar, že je mu umožněno si život aktivně užívat.

Na podporu všeho výše uvedeného bych rád napsal, že pro svá tvrzení, že intenzivní běh není pro dříve narozené vhodný, mám i řadu důkazů atletů veteránů, kteří byli řadu let ve světové i evropské běžecké veteránské špičce a najednou přišel kolaps. Prostě jejich tělo řeklo opakovanému přetěžování dost. S radostí ale mohu říci, že poté, co si uvědomili, o co jde a přešli na stranu běhání pro radost, věnují se vytrvalostnímu běhání, přestali se starat o umístění a běh jim stejně přináší naplnění.

Takže pokud patříte mezi dříve narozené a máte ambice se zlepšovat, patříte mezi závodníky, tak v pohodě, ale řešte své zlepšování spíše větší pestrostí tréninku, zařazováním různých posilování vlastním tělem, protahováním, běžeckou abecedou, než vysloveně silovým či rychlostním tréninkem. Pokud půjdete touto cestou, tak vězte, že se zlepšovat budete a to nejméně 5 let od chvíle, kdy se běhání začnete věnovat.

Dříve narození a problémy s klouby

Na úvod jsem napsal, že vedu polemiku s lékaři, respektive s tím, co říkají lidem, když za nimi přijdou, že by chtěli začít běhat. Dosti často jim totiž odpoví: „Člověče, vy s vaší artrózou, vy jste se snad zbláznil?“ Když tohle slyším, tak mám vždy chuť zaběhnout za tím lékařem a doporučit mu, aby vrátil diplom, nebo si alespoň doplnil své znalosti o tom, jak to v těle funguje. Také bych mu doporučil, aby se podíval na statistiky lidí, kteří trpí artrózou a celý život se prakticky nehýbali, a porovnal to se statistikami lidí, kteří se hýbou celý život.

Lékaři totiž neberou v potaz jednu důležitou věc, a to tu, že aby bylo tělo schopné tvořit vlastní kolagen, musí se nejprve oblast kloubů pravidelně prokrvovat. Vtip je v tom, že když sedíte většinu života na pozadí, tak vaše krevní řečiště se úží a krev, která by přinesla život (živiny, kyslík, minerály, stopové prvky) do těsné oblasti kloubů, se tam nedostane, a tak vám klouby pěkně zatuhnou.

Zkoušeli jste někdy sednout do auta, které delší dobu (aspoň měsíc) stálo? Pokud ano, tak vám bylo určitě divné, že se chovalo úplně jinak, než jste u něj zvyklí, jako by v něm všechno ztuhlo. A ono opravdu ztuhlo. Všechen olej stekl do olejové vany. U auta stačí, když se s ním projedete pomalu nějakých 50–100 kilometrů a bude zase jako dřív, bohužel naše tělo tak rychlou regenerační schopnost nemá. Takže pokud jste se dlouho nehýbali a začalo se to projevovat třeba i tou artrózou v koleni, tak začněte pěkně zvolna, třeba nejdříve pravidelnou chůzí (3–4× týdně) 30–50 minut a až své tělo zocelíte, začněte zvolna běhat.

Pomůžou přípravky na klouby?

Určitě. Ale rozhodně nepřeceňujte jejich účinnost, spíš se zaměřte na pravidelné přiměřené hýbání se a upravte svou stravu, aby měla dostatečný přísun vitamínů a minerálů a také mějte dobrý pitný režim.

Šlachy, vazy a kosti

Šlachy, vazy a kosti, stejně jako svaly potřebují, aby po dlouhé době nečinnosti byly zatěžovány pomalu a přiměřeně. I ony rostou a sílí, takže pokud budete mít někdy s nimi v rámci svého tréninku potíže, tak vězte, že je to hlavně proto, že jste je zatěžovali víc, než bylo zdrávo. Uberte v intenzitě, dejte jim čas na regeneraci. Hlavně nikam nespěchejte! Ten čas, který jste až dosud prošvihli, stejně už nikdy nedohoníte, ale při rozumném zvyšování zátěže si budete moci aktivní život velmi dlouho užívat.

Psychika

Nervy dříve narozených už jsou samy o sobě natolik zdevastované životem, že přidávat jim ještě tím, že bychom se snažili běháním dohnat v životě to, čeho jsme nedosáhli, je naprosto zbytečné. Protože kdo už běhá, ví, a kdo s tím začne, tak brzo pozná, že běh je prostě absolutní relax a tím by také měl pro každého dříve narozeného být a zůstat.

Další čtení najdete na stránkách Běžecké školy Miloše Škorpila

Komentáře (Celkem 18)

Nalezené položky: 19 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mskorpil 11.07.2012 11:47:13

Dost často dostávám otázku, zda je běh vhodný pro veterány. Má odpověď je jednoznačná: „Ano, ale!“ To „ale“ v sobě skrývá způsob, jakým by veteráni měli běhat, aby to bylo pro jejich zdraví, pro jejich kondici, pro jejich psychiku, nanejvýš prospěšné.
Odkaz na článek

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 11.07.2012 18:37:19

Veterán si nemusí nic dokazovat, užívá si … 100% souhlas. Dovolím si přidat ještě pár poznámek

Maličká ale pro něco rychlejších běhů

  • růstový hormon (elixír mládí)
  • běžecká ekonomika (běhá se pak lehčeji)
  • pružnost cév (může být někdy riskantní, ale správně dávkované je prevencí cévních příhod)

Ke kloubům

  • na prvním místě jsou svaly spodní části trupu a kyčlí
Motto: No toto!
avatar

Ústí nad Labem

Kostěj muž 11.07.2012 19:58:12

Myslím, že by autor měl taky definovat, co myslí tou vytrvalostí… Třeba takovej Marco Olmo, nebo Marshall Ulrych jsou bezpochyby taky veteráni.

Motto: kostejuv.blogspot.cz
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 11.07.2012 21:28:43

Mně se tedy termín „dříve narození“ nelíbí…mám představu někoho těsně nad hrobem…veterán je prostě veterán. Existuje přece sdružení veteránů při ČAS, tak je to normální termín, který do sportu patří. A když někdo závodí, tak prostě závodí, měl by ze sebe v tu chvíli vydat to nejlepší, co může. A je jedno, jestli běží 3 min./km nebo 6 min./km. Vždycky se přece závodilo pro to, aby se poměřily síly, aby člověk ze sebe dostal díky soupeřům to nejlepší. Užívat si může na výklusu v parku nebo v lese.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha

Celkem 8004,86 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:31 (2012)

Pavla T. žena 11.07.2012 22:05:48

Taky mi není jasné, jaká přesně je ta věková kategorie, jejíž běh „by měl být hlavně o radosti“. Někdo se cítí „dříve narozeným“ už po pětatřicítce, jiný tam sám sebe neřadí ani o pětadvacet let později.

Jinak se přiznám, že je mi hodně proti srsti, když mi někdo předepisuje, co mě má bavit – ať už s ohledem na věk, nebo pohlaví nebo cokoli jiného.

Motto: "Vím, že když si dobře zaběhám - nebo ani ne dobře, ale když si prostě jen zaběhám - budu mít lepší den." A. K.
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 11.07.2012 23:17:59

Se všemi výše uvedenými názory souhlasím.

>> pam65, 11. 07. 2012 18:37:19

Třeba mně dělá občasný velmi rychlý běh fyzicky i psychicky velmi dobře. Přesně z důvodů, které uvádíš.

>> mapo, 11. 07. 2012 21:28:43

Martino, nás se zjevně termín „dříve narození“ netýká. Autor měl jistě na mysli někoho opravdu starého…

>> Pavla T., 11. 07. 2012 22:05:48

Ta zjednodušení, omezení, mantinely a škatulky… 8-O

Princip předběžné opatrnosti je mně proti srsti. Nakoupím vakcíny na doporučení autority a pak jich 90 % vyhodím…

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.07.2012 23:32:26

mozno len Milos musel verejne sam sebe zdovodnit preco beha len pomaly bez zavodnych ambicii.

Vytrvalost veteranov – Yiannis Kouros zlepsil svoj 20 rokov stary svetak na 6D, asi si sfalsoval rodny list aby nebol skor narodeny

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 11.07.2012 23:33:42

>> milan, 11. 07. 2012 23:17:59

predbezna opatrnost – tomu sa tusim v cestine hovori – prizdisrac ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:37:37
půlmaraton: 1:25:47
maraton: 3:05:40 (2002)

Drahoš muž 11.07.2012 23:57:53

Myslím si, že všetko je individuálne. Poznám jednoho sedemdesiatnika, ktorý má stále vysoké ambície, nedávno zabehol maratón za 3:15 a po minuloročnej prestávke v behaní sa stále zlepšuje.

A ambície zlepšovať sa mám aj ja a to napriek tomu, že začiatok stredného veku je už na dohľad :-D

Motto: Keď hľadím na obecenstvo, vidím samých krásnych ľudí. (Stevie Wonder)
avatar

Celkem 10767 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:30 (2016)
půlmaraton: 1:43:59 (2014)
maraton: 3:48:55 (2014)

running turtle muž 12.07.2012 07:39:46

Já teda běhám v první řadě proto, že mě to baví, no a proto samozřejmě taky trénuju a závodím. A to mě taky baví. Je mi 40, jsem veteránka a úplně mě to vyhovuje. Teď mám předepsaný volnější červenec, méně běhání, a přestože jsem se na to těšila, že si odpočinu a běhat tolik nebudu, po 14 dnech mi to schází a jsem jak bez ruky. Tak běhu zdar!!!

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 12.07.2012 16:48:54

Dříve narození jsou blbost:-). S těmi ambicemi a radostí je to už složitější, do toho se mi moc nechce se pouštět. Jedno sice nevylučuje druhé, ale přílišná ambicióznost rozhodně moc radosti a psychické pohody nepřináší. Ani starému, ani mladému. Probrat to společně u piva, určitě se shodneme:-).

Ale jinak souhlas, starší šlověk který se sportem začíná by se rozhodně měl věnovat běhu především na aerobní bázi. Nestavět příliš na intenzitách. Pomalu a v průběhu několika let budovat kardiovaskulární systém. Navyknout šlachy a klouby na zátěž není záležitostí jednoho roku. Příliš prahnout po výsledcích a tento proces uspěchat povede akorát ke zraněním. Tolik k výše zmiňovanému přizdisráčství.

Jinak rozvoj vytrvalosti může probíhat až do hlubokého kmetství (dámy prominou, ale nenapadá mě ženský ekvivalent kmetky:-), v tomto věku lze na vytrvalostním poli úspěšně konkurovat i o desítky let mladším soupeřům, ale stal se někdo od nuly v šedesáti elitním sprinterem či mílařem?

Tolik myslím chtěl Miloš říci o sportování ve stáří, ať až s ambicemi či bez nich. Rudovu poznámku o osobním zdůvodňováním si čehosi považuji za zbytečně výsměšnou, až přisprostlou.

Motto: ...kam až?
avatar

Sloviensko

rudo muž 12.07.2012 23:17:06

>> Dav, 12. 07. 2012 16:48:54

Ale jinak souhlas, starší šlověk který se sportem začíná by se rozhodně měl věnovat běhu především na aerobní bázi. Nestavět příliš na intenzitách. Pomalu a v průběhu několika let budovat kardiovaskulární systém. Navyknout šlachy a klouby na zátěž není záležitostí jednoho roku. Příliš prahnout po výsledcích a tento proces uspěchat povede akorát ke zraněním. Tolik k výše zmiňovanému přizdisráčství.

mozes sa prosim vysvetlit, co si tym chcel povedat ? Tak ako je to napisane to vyznieva ako velmi priehladne skonstruovany podovod.

prizdisracstvo nebolo nikde spomenute v tom kontexte ako sa to ty snazis implikovat

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Předboj

Celkem 23437,2 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:40:30 (2006)
půlmaraton: 1:35:54 (2006)
maraton: 3:21:02 (2006)

MirO muž 13.07.2012 15:13:50

rudo, rudo. Píchneš do včelího hnízda a pak se divíš že lítají včely. Já tvoji poznámku chápu stejně jako Dav a to že bát se přečasně zranění z velké zátěže, nebo si dávat malé cíle je přizdisráčtví.>> rudo, 12. 07. 2012 23:17:06

avatar

Sloviensko

rudo muž 14.07.2012 21:14:31

>> MirO, 13. 07. 2012 15:13:50

rudo, rudo. Píchneš do včelího hnízda a pak se divíš že lítají včely. Já tvoji poznámku chápu stejně jako Dav a to že bát se přečasně zranění z velké zátěže, nebo si dávat malé cíle je přizdisráčtví.>> rudo, 12. 07. 2012 23:17:06

znovu mozem len napisat to ze si si vysvetlil velmi nespravne diskusiu a nikde som nenapisal ze prizdisracstvo znamena to ako si to ty pochopil.

Bezci ktori nerozumeju treninkovemu procesu (a mnoho trenerov) maju predtstavu ze trenink na zvysenie vykonnosti == riziko zranenia.

Skutocnost je presne opacna, sustavne zvysovanie vykonnosti, ak je hlavnym cielom celeho behania musi nutne a automatiocky predpokladat systemove vyhybaniu sa zraneniam lebo inak sustavny progress nie je mozny. Ja som nikdy nikde nepropagoval zranenia a ist do behania s tym aby sa zranenia riskovali, ak si cital niekedy hocijaku moju debatu, tak by si to mal dobre vediet.

da;ej otazka systematockeho zvysovania vykonnost a polanovanie procesu tak aby sa zraneniam komplet vyhybalo nema nic spolocne s vekom, je to rovnako platne ci mas 8, 15 19, 23 31 alebo 75 ci 126 rokov veku, najviac zraneni z treninku u neschopnych trenerov vidime prave v juniorskych a dorasteneckych kategoriach pod dozorom odbornych trenerov, veteran atlet ma uz viac rozumu na to aby pocuval nejakeho tiez trenera.

Vidim ze je tu viac sudruhov minuskarov ktori citaju debatu s ich uzkym dopredu vyhranenym nazorom a co nechapu alebo co nesedi z ich predstavou tak ominuskuju aby si odbavili svoje Ego

rozmyslat je tazke ???

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 16.07.2012 07:30:06

>> rudo, 11. 07. 2012 23:32:26 .. mozno len Milos musel verejne sam sebe zdovodnit preco beha len pomaly bez zavodnych ambicii.

Rudo, nevím kolik toho víš o Milošovi. On už si nemusí nic dokazovat a závodů už absolvoval taky dost. Pokud se nepletu, tak má OR v maratónu někde kolem 2:30, je dvounásobný mistr republiky na 24 h, mezijiným zaběhl Sparthatlon. Když běžel předloni kolem republiky tak těsně nevím po které etapě (ty měli kolem 70 km) zaběhl desítku lehce nad 40 min. Ale teď už se léta věnuje hlavně propagaci vytrvalostního běhu a trénování. A taky charitatívním běhům. Jeho akce s Lidovými novinami v roce 2004 přivedla k maratónu hodně lidí, hlavně z tehdy vzniknuvšího (strašné slovo) Tragéd teamu. Na našeho guru nesahat! Ale k té hlavní téme. Běhat by se mělo hlavně pro radost, a to ne jenom u dřívě narozených.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Předboj

Celkem 23437,2 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:40:30 (2006)
půlmaraton: 1:35:54 (2006)
maraton: 3:21:02 (2006)

MirO muž 16.07.2012 07:59:58

Vidim ze je tu viac sudruhov minuskarov ktori citaju debatu s ich uzkym dopredu vyhranenym nazorom a co nechapu alebo co nesedi z ich predstavou tak ominuskuju aby si odbavili svoje Ego

Ten soudruh by spíše seděl ke tvé nepřátelské a útočné reakci. Urážet lidi proto, že mají jiný pohled na věc je trochu divné. Hezký den*>> rudo, 14. 07. 2012 21:14:31*

avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 19.07.2012 14:54:10

>> milan, 11. 07. 2012 23:17:59

Milane, pokud měl autor na mysli někoho staršího než my, proč ji doplnil fotkou běžce o rok mladšího než já? :-)

avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 19.07.2012 18:13:39

>> vl001, 19. 07. 2012 14:54:10

Cože, to i já jsem starej podle autora?, ještě si zaběhnu pár osobáků a pak se budu řídit autorem, jenom mějte strpení 8-)

avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 21.07.2012 18:41:35

redakce raději vyměnila fotku?

redakce, berte to s nadsázkou, a neupravujte každý článek, kde je trochu kritiky :-P

Nalezené položky: 19 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.