Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: NA Velkou kunratickou obujte krosovky, elita běhá (a vyhrává) v tretrách

SERIÁL: NA Velkou kunratickou obujte krosovky, elita běhá (a vyhrává) v tretrách
foto: Martin Symon

Roman Skalský | 24.10.2012 | přečteno: 10094×

Trať závodu Velká kunratická je velmi specifická v tom, že se zde střídá různé množství podkladů od lesní cesty přes bahno, vodu, kameny až po asfalt. Navíc se každý rok podklad mění podle počasí. Pojďme se na celou trasu podívat trochu podrobněji a řekněme si, jakou obuv je na ni vhodné zvolit.

Rozbor trati

Od startu od altánu se běží podél vody vesměs už blátem až k prvnímu brodu, který já jsem nikdy nepřeskakoval – v rychlosti moc nepřemýšlíte o tom, zda poběžíte vodou, nebo budete skákat po kamenech, prostě běžíte. První kopec je asi 200 metrů dlouhý, již na pevném podkladu, následuje krátká rovinka a seběh k Hrádku. Před Hrádkem se probíhá podruhé potokem a následně se „vybíhá“ Hrádek. Na vrcholu se po pár krocích ihned Hrádek sbíhá dolů, kde na běžce čeká třetí brod. Následuje asi 300 metrů asfaltu mírně z kopce a poté třetí kopec, opět lesní cesta. Od této chvíle se běží asi 1,5 kilometru po rovině po široké lesní cestě, odkud se přibíhá k Hrádku z druhé strany a následuje prudká levotočivá zatáčka, po které se cesta změní v úzký traverz vedoucí již do cíle. Těsně před cílem čeká běžce závěrečných 200 metrů do cíle po široké cestě, na které se dá (pokud máte sílu) zafinišovat.

Jakou zvolit obuv?

Elitní běžci určitě volí tretry. Je to závod na zhruba 12–13 minut, kde je vesměs měkký podklad, což se v tretrách dá vydržet. Ostatní běžci by měli sáhnout po běžecké botě s hrubší podrážkou, tzv. krosovce, hodí se například model Speed Cross Salomon nebo jiná krosová bota.

Také je důležité, aby bota neměla velké polstrování. Boty jsou totiž – chtě, nechtě – od prvního brodu mokré a čím je větší jejich polstrování, tím těžší je bota. Obuv opatřená goretexovou membránou je proto podle mě na závod zcela nevhodná, protože je neohebná a těžká. Velká kunratická je krátký závod, kde se počítá s každou vteřinou i pro amatérského běžce.

V běžných silničních botách se jistě také dá závodit. Pokud však člověk zvolí maratonky, musí se připravit na to, že bez hrubší podrážky mu to bude klouzat jak do kopce, tak z kopce a výsledný čas bude výrazně pomalejší. Koneckonců můžete běžet klidně i v holínkách, pokud vám nezáleží na čase a jsou vám pohodlné… Já však volím tradičně tretry, protože v nich se dá závod vyhrát :-)


Seriál vznikl ve spolupráci s firmou Salomon


Trénink na VK – 4. týden od 29. října

  • Po: klus v kopcích cca 40 min, rovinky 5–6× 100 m
  • Út: volno, protažení
  • St: klus cca 15–20 min, rozcvičení 5–7× výběhy do kopců cca 40–50 sec, kopec by měl být běžecký, ale náročný, po tréninku už jen výklus cca 15 min
  • Čt: volno
  • Pá: klus cca 40 min
  • So: Závod nebo trénink: v terénu 6–8× 1 min v tempu, vždy do kopce nebo po rovině, meziklus 2 min, celkem tedy cca 30 min + 10 min výklus a rozklus
  • Ne: volno

Přihlášky na mužskou trať byly z důvodu naplnění kapacity závodu již uzavřeny.

WEB ZÁVODU VELKÁ KUNRATICKÁ

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

rskalsk 24.10.2012 09:37:46

Trať závodu Velká kunratická je velmi specifická v tom, že se zde střídá různé množství podkladů od lesní cesty, přes bahno, vodu, kameny až po asfalt. Navíc se každý rok podklad mění podle počasí. Pojďme se na trať podívat trochu podrobněji a řekněme si, jakou obuv je na ni vhodné zvolit.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.