Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

A. Pichrtová: Běhejme hlavou a především srdcem

Anna Straková | 25.10.2007 | přečteno: 7735×

Když běžíme, snažme se celkově uvolnit, ať pracují jenom svaly, které v daném okamžiku potřebujeme a všechny ostatní relaxují, resp. nejsou ve stálém napětí. Důležité je uvolnit hlavně ramena (spustit je dolů), ale také svaly tváře, rukou.

Když jsme uvolnění, najdeme si „svůj rytmus“ a pokusíme se začít oprosťovat mysl od běžných problémů každodenního života, od problémů typu: co nás bolí, jak rychle běžíme, že jsme posledně vynechali trénink atd… Postupně zjistíme, že už nemyslíme na nic a vnímáme jenom rytmus uvolněného běhu. Taky je krásně vnímat (tak nějak na pozadí) přírodu, les, jeho zvuky (samozřejmě pokud běháme v hezkém prostředí, když ne, pokusme si to alespoň představovat). 

A teď otvíráme své „srdíčko“… svaly jsou uvolněné, mysl „čistá“ a k nám přichází radost z toho nádherného pohybu – obyčejného běhu. Po chvíli se nám začne zdát, že „letíme". Důležité je uvědomit si velkou sílu myšlenky. Takže pokud si budete myslet, že se špatně cítíte, je hodně pravděpodobné, že váš stav prostřednictvím této myšlenky sami navozujete. 

Snažte se buď vůbec nemyslet (koncentrujte se na pohyb těla, přírodu…), anebo myslet s vnitřním úsměvem a hlavně pozitivně! Důvěřujte svému tělu, sobě a nechte tělo rytmicky pracovat! A to bez vytváření stresu jako „běž rychleji, neflákej se!“ 

Při běhání je důležité navodit pocit radosti, uvolněnosti, rytmičnosti. Nepřemýšlejte o výsledku běhání, ten se dostaví sám! Nelamte si hlavu, jestli jste „svoji trať“ běželi rychleji než minule! To není podstatou, proč to děláme!

Někdy se stane, že i když o ničem nepřemýšlíte, najednou vás něco spontánně při běhu napadne. A někdy jsou to ty nejlepší myšlenky, nápady, řešení… ty nezavrhněte a zapamatujte si je!

Kratičké shrnutí: To, co jsem se pokusila popsat, se vám může zdát naivní a nevědecké. Ale věřte, že síla myšlenky je obrovská a promění se v realitu, pokud to opravdu budete chtít!

Tak honem uvolnit se, nemyslet, resp. myslet pozitivně, otevřít srdíčko a vyběhnout na trať! Nekoukat na hodinky a nemyslet na to, co vás bolí a věřte, že budete mít z běhu krásný zážitek!

Přeju vám hodně radosti při běhání!

Anička Pichrtová