Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Deník Anny Pichrtové: Běžecká energie Boulderu

Deník Anny Pichrtové: Běžecká energie Boulderu

Anna Straková | 09.03.2008 | přečteno: 7427×

Z amerického Boulderu ve státě Colorado se s nejnovějšími zprávami ozvala Anna Pichrtová. Ta se v Coloradu připravuje ke startu v kvalifikačním maratonu pro olympijské hry v Pekingu. Jak probíhá její trénink? Jak se běhá v Boulderu? Při kterém maratonu se pokusí o překonání limitu 2:37:00? Čtěte zprávy z posledních dní.

2. března

Moc všechny běžce pozdravuji ještě pořád z Boulderu v Coloradu. Můj pobyt se zde prodlouží přibližně do konce března. Můj prodloužený pobyt souvisí s posunutím termínu mého maratonu, na kterém se bohužel ještě pracuje. Moc ráda bych běžela v Curychu, ale zatím se mi neozvali. Ale já jsem pořád optimisticky naladěna a věřím, že všechno se „děje“ z nějakého důvodu a nakonec poběžím ten „pravý“ maraton. 

Trénuji pilně. Ráno probíhá hlavní běžecká fáze. Běhám mezi 1:20 – 2 hodinami, tempové běhy, fartleky, „steady staty“. Pro vysvětlení, steady state je běh na úrovni anaerobně-aerobního prahu. To znamená, že běžíte tak na 85%, čili ještě ne v laktátu, tedy úplně anaerobně, ale již ne aerobně. Je to podobný „stav“, ve kterém běžíte závod. Nejdřív se rozklušete, u mně je to 20 –30 minut (může to ale být i méně) a pak běžíte rychle, tedy ve stavu steady state (setrvalý stav) v trvání od 20ti minut do jedné hodiny. No a pak můžete vyklusat 5 až 20 minut. Je to docela těžký trénink, ale „simuluje“ závod. V češtině bych ho nazvala rychlým tempovým během. Odpoledne pak následuje druhá, lehká běžecká fáze, která trvá 45 minut až jednu hodinu, plavání (30–50 min), sauna, regenerace, posilování, strečink. 

Počasí bylo už super, sluníčko svítilo o sto šest. Až do dnešního rána, tedy do 2. března, jsme běhali v krátkém rukávu. Když jsem se probudila, nevěřila jsem vlastním očím, nachumelilo tak 5 centimetrů sněhu. Ale jak je v Coloradu zvykem, určitě to za chvíli roztaje! Alespoň v to doufám!

„Běžecká atmosféra“ zde v Boulderu je úžasná! Na běžeckých tratích potkáváte profiky – mistry světa, ale i „maminy“ s kočárky, bězce se psy, prostě všichni se zde nějakým způsobem hýbou! Pomalu, rychle, to nikoho až tak moc nezajímá! Vždy vás s úsměvem pozdraví a vy vidíte a cítíte tu „laskavou“ energii vyzařující z jejich tváří! Ani v tom nejhorším počasí (třeba dnes ve sněhové bouři) se vám nestane, že byste nepotkali nikoho na běžecké stezce. A pozor, nemusí to být zrovna elitní běžec! Klidně to bude i starší pán pohybující se pomaličku, ale s viditelným entuziasmem. A když vás pozdraví, dodá: „No dnes nám to počasí moc nepřeje, že jo?“ – samozřejmě v anglickém jazyce. 

Boulder je dle mne plný běžecké, vlastně sportovní energie (je tady i hodně cyklistů, lezců …), a vy si tu energii berete, ani o tom nevíte a zároveň ji vracíte; je to takový čarovný, magický kruh. Vracíte ji třeba úsměvem a pozdravem jiným znaveným běžcům. A ten energetický kruh umocňují ještě nádherné hory a čistý voňavý vzduch. 

6. března

O mém maratonu s velkým M je rozhodnuto. Konečně. Poté, co nám dali košem v Římě, je již rozhodnuto o tom , že poběžím 20. dubna v Curychu. Chtěla tam běžet na limit také Petra Kamínková, což by bylo super. Ještě by se k nám mohla přidat Veronika Brychcínová a české trio by jim ve Švýcarsku ukázalo, jak se běhají maratony! Začne se rychle, a pak se jenom přidává na rychlosti, a hlavně pořád se zářivým úsměvem na tváři! Mějte se krásně a běhejte srdíčkem.

Anna Pichrtová

Oficiální stránky amerického Boulderu 

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

BroukBeBe žena 09.03.2008 13:19:56

Ahoj Aničko

Držím moc palce do dalších týdnů přípravy. Ta vynucená změna závodu musela být nepříjemná, ale je vidět, že jsi to zvádla s přehledem a úsměvem Tobě vlastním. To je úžasný – a věřím, že díky Tvému přístupu Tě to nakonec i posílí.

Curych jsem původně také plánovala a bylo by krásný se k vám s Petrou přidat (…a snažit se vás udržet:)), bohužel si ale nemůžu dovolit přípravu o těch pár týdnů zkrátit.

Také díky za úžasný pohled z Boulderu. Příští týden se chystám posílat s článkem o soustředění pohled ze Šumavy – …i když jsou ta místa tak jiná a daleko, jsou si něčím jakoby hodně podobná – snad tou úžasnou energií o které mluvíš.

Tak hodně té správné energie a drž se Aničko – držím pěsti!
Veru

avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 09.03.2008 15:50:14

Děvčata…jste skvělá a držím Vám palečky!!!…silnice a cesty jsou natažené všude a všude je určitě krásně…takže hlavně pevné zdraví, užívejte běhání plnými doušky …a pak.. věřím Vám,že to zvládnete…tralalááá :-)) Hezký den, Evik

avatar

Černá v Poš., Písek, ČB, Plzeň

Celkem 259 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:36 (2008)
půlmaraton: 1:49:59 (2007)
maraton: 4:59:09 (2005)

DagmarKa žena 10.03.2008 14:56:07

Ahojky běžkyně – našče české bohyně :-)

Jste skvělé – myslíme na vás!!!
Držte se a ať vám zdravíčko slouží, pak to určitě zmáknete – nebude od věci vidět po dlouhé době na olympiádě tolik české krásy :-)

Hodně štěstíčka vám všem přeju :-)
Krásné dny a pohodu
DagmarKa ze Šumavy – ted v Ústí :-)

Motto: Bez a raduj se :-) Dagmarka Ze Tragédka z Pošumaví :-)
avatar

Přerov

Celkem 9773 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:32 (2007)
půlmaraton: 1:33:04 (2012)
maraton: 3:49:59 (2011)

Aldaman muž 11.03.2008 07:48:35

Ahoj Aničko!
Také se připojím s pozdravem a přáním ať dopadnou další týdny přípravy stejně úspěšně, jako doposud.
Vykašli se na Taliány, neví o co přichází, příští rok budou ještě prosit, aby jsi se zúčastnila :-). Curych dopadne super a limit bude pokořen :-).
Přeji hodně a úspěšně zvládnutých kilometrů.

avatar

Nový Vestec

10 km: 0:34:08
půlmaraton: 1:12:50
maraton: 2:32:39

pichrtova žena 12.03.2008 19:25:15

Vsem moc dekuji za velkou podporu! Jste uzasni! Ted jsem trochu zapolila s mensim problemem ze zady a musela jsem vysadit z treninku. Jsem vsak optimista a verim, ze vsechno se deje za nejakym ucelem a ze za par dni budu zase „litat“! Drzte pesticky a ja je zase drzim vam! Veroniko, dekuji moc za povzbuzeni a preju ti hodne zdravicka a slunicka do dalsiho treninku!
S laskou vsem!
 Anka

administrator 03.04.2010 13:32:23

Z amerického Boulderu ve státě Colorado se s nejnovějšími zprávami ozvala Anna Pichrtová. Ta se v Coloradu připravuje ke startu v kvalifikačním maratonu pro olympijské hry v Pekingu. Jak probíhá její trénink? Jak se běhá v Boulderu? Při kterém maratonu se pokusí o překonání limitu 2:37:00? Čtěte zprávy z posledních dní.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.