Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nezapomněli jste na nic?

Mirek Kratochvíl | 08.02.2008 | přečteno: 9711×

Také se vám to stalo? Přijeli jste do místa závodu a zjistili jste, že vám chybí… Co jsem to vlastně chtěl napsat? Raději dejme slovo Mirkovi Kratochvílovi a jeho textu o zapomínání. Doporučujeme rozhodně číst až do konce.

Ze všech závodníků nejhorší je závodník zapomnětlivý. Nejsem tak pečlivý, abych před odjezdem na závody odškrtával seznam položek. Na závody obvykle nejezdím daleko a tak lehkomyslnost často vítězí. Není vlastně nic divného, že se mi už párkrát podařilo zapomenout něco důležitého. 

Zapomenout láhev s pitím není žádná tragédie. Žádný z místních závodů nevede přes Saharu. I zapomenutá čelenka se dá přežít. Nanejvýš pak pot trochu pálí do očí. Zapomenout stopky nebo sporttester je možná to nejrozumnější, co můžete udělat. Aspoň jednou za čas je dobré řídit se signály vlastního těla. 

Pokud ovšem zapomenete běžecké boty, možná skončíte jako diváci. Ochotný běžec s náhradním párem bot správné velikosti se někdy hledá těžko. Možná by nebylo špatné zapomenout na některé výsledky, ale to by bylo čisté rouhání. Vždyť můžu být rád, že jsem se zatím vždycky dohrabal přes cílovou čáru. 

Mým vrcholným kouskem byly zapomenuté trenýrky. Nevím, jak si vysvětlit rčení, že jen blbec se dvakrát spálí o stejná kamna, když já si trenýrky dokázal zapomenout už také dvakrát. Napoprvé jsem chybějící část výstroje odhalil včas a vše spravily zapůjčené tenké tepláky. Druhé zapomenutí už bylo o chloupek zajímavější, když jsem si osudovou chybu uvědomil v okamžiku, kdy zazněl povel svlékat, já začal stahovat šusťáky a pod nimi byly už jen slipy. 

Ti odvážní z vás by se asi zachovali jinak, ale já jsem raději dodržel atletické pravidlo, že závodník má jít na start v oděvu, který nevzbuzuje pohoršení. Raději jsem zbaběle zůstal v šusťákách, dosažený výkon tomu odpovídal. Až nedávno jsem zlomil prokletí a na Slivenecké sani zažil ohromnou radost. Za zapomnětlivce jsem tentokrát nebyl já. 

Když se Petr začal shánět po trenýrkách, mohl jsem si konečně jednou zahrát na zkušeného a na vše připraveného borce a zapůjčit mu náhradní součást své garderoby. Na trati už to bylo o trochu slabší. Rozbíhal jsem se volněji a většina chrtů brzy zmizela někde vpředu. Kolem mě brzy vykrystalizovala stará známá sestava, se kterou se utkávám obvykle. 

Tentokrát, snad poprvé v sezóně, jsem zase začal cítit dobrý pocit z běhu, podařilo se mi zrychlit a postupně jsem začal postupovat polem dopředu. Zdolal jsem několik soupeřů a najednou zahlédnu kmitat se něco povědomého. Mé šortky. Zabral jsem, dotáhl na Petrovu úroveň a o chvíli později jsem ho dokonce předběhl o pár kroků. Chytil se mě jako klíště a já se mu marně pokoušel utéct. Po pár stovkách metrů mi předběhnutí vrátil. Já se poslušně zařadil za něj a sbíral síly k poslednímu pokusu polepšit si o jedno místečko. V zatáčce před cílovým stoupáním jsem zabral, ale Petr byl připravený. V pohodě odrazil můj útok a já už jen zklamaně doklusal. 

Na prohry už jsem zvyklý, ale tahle byla přece jen něčím výjimečná. Pokud vím, podobným výsledkem se nemůže pochlubit ani žádný ze špičkových Afričanů. Mé trenýrky proťaly cílovou čáru o osm vteřin dříve než mé tělo. Takže po tom všem tom zapomínání konečně něco nezapomenutelného.

Miroslav Kratochvíl

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 08.02.2008 07:24:36

Taky se mi podařilo zapomenout spodní díl běžecké garderóby. Jen jedenkrát – zatím. :o) Zjistil jsem to padesát kilometrů od domova, ale (naštěstí) ještě deset kilometrů před místem startu. Byla sobota dopoledne, a tak to tenkrát vyřešily za pár korun zakoupené kraťasy od Vietnamců. Ještě je mám a občas s nimi vyrazím na in-line.

A boty? Ty řeším pro jistotu tak, že v jedněch starších běžeckých na závody cestuji. Kdybych zapomněl, mám jedny náhradní přímo na sobě.

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Praha 4

Celkem 12494,13 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:38 (2008)
půlmaraton: 1:45:09 (2011)
maraton: 3:54:22 (2008)

jholasova žena 08.02.2008 15:04:21

´Tak mě taky napadá jedno zapomenutí. Manžel jednou odjel na týden na běžky s originální výbavou – boty měl sice obě, zato obě levé (měli jsme tenkrát stejné boty, které se lišily jen o číslo)…

avatar

Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady

Celkem 8264 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:09 (2009)
půlmaraton: 1:26:09 (2008)

Oslík muž 08.02.2008 15:54:23

To já mám taky zábavný zážitek. Jednou jsme jeli na závody a já nevěděl, co přesně to bude, tak jsem si vzal silniční i krosové boty, na nohou jsem měl staré boty, ve kterých jsem neběhal. No, dal jsem si ty dva páry bot na střechu auta, ostatní věci dovnitř a jel… Když mi poslední z těch bot padala ze střechy, bylo něco slyšet. Tak jsem se otočil a viděl na silnici svojí botu. Pak jsem jel proti směru jízdy a sbíral svoje boty… :-)

Motto: Už nemůžeš? Tak musíš!
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4535,62 km
Minulý měsíc 6 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 11.02.2008 11:14:39

Nemohu nepřidat zážitek z loňského dvojtriatlonu v Povrlech. První den se uskutečnil dlouhý triatlon, v kategorii 40 – 49 let zvítězil Petr Pasev z Chomutova (v galerii Budějovického maratonu foto č. 40). Druhý den následoval krátký triatlon, na nějž přijela spousta odpočinutých borců, kteří nezávodili den předtím. V depu jsem stál vedle Petra, vypadal v pohodě, rozdával úsměvy. Stejně tak i po závodě, v němž porazil plejádu těch odpočinutých (100 účastníků) a skončil tuším druhý celkově. Až v cíli mě známí upozornili na to, že běh absolvoval v polobotkách, v nichž přijel, maratonky si totiž zapomněl doma. Nikomu se o tom nezmínil, prostě si to střihnul v těch polobotkách. Zkrátka „borec na konec“. Zdravím Petře:-)
 PetrK

administrator 03.04.2010 13:32:21

Také se vám to stalo? Přijeli jste do místa závodu a zjistili jste, že vám chybí… Co jsem to vlastně chtěl napsat? Raději dejme slovo Mirkovi Kratochvílovi a jeho textu o zapomínání. Doporučujeme rozhodně číst až do konce.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.