Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čtyřiadvacítku ovládl ultramaratonec Král, prosadil se i běžec v manšestrákách

Čtyřiadvacítku ovládl ultramaratonec Král, prosadil se i běžec v manšestrákách
foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Horská výzva | 31.10.2016 | přečteno: 4396×

Více než sto padesát kilometrů a téměř jedenáct tisíc metrů převýšení zdolal vítěz běžecké čtyřiadvaceti­hodinovky Rock Point – Horská výzva Petr Král. Suverén třetího ročníku za vypsaných dvacet čtyři hodin uběhl osmnáct okruhů a překonal dokonce i všechny dvou a tříčlenné týmy.

„Byl to opravdový masakr. Těch osmnáct oválů bylo náročných a upřímně poslední tři jsem šel s velkým donucením. Ani ne tak stoupání jako seběh byl opravdu šílený. Ten mě popravil. Byl to opravdu těžký závod. Bitva začala už od začátku, kdy jsem šel stylem start – cíl, což jsem původně neplánoval, ale věděl jsem, že mě zezadu nahánějí a musel jsem držet tempo,“ netajil se vítězný běžec Petr Král.

Ten o své výkonnosti nenechal nikoho na pochybách. Už na startu se poplácal s největším konkurentem, loni druhým Tomášem Štverákem. Ten si letos brousil zuby na vítězství, ale ve svých prohlášeních byl spíše zdrženlivější. „Počítám, že vítěz bude muset zvládnout osmnáct až dvacet kol. Raději nepředbíhejme. Je tu Petr Král, takže uvidíme, komu to lépe sedne,“ prohlásil chvíli před sobotním startem jeden z adeptů na vítězství mladý Tomáš Štverák.

Loni druhý muž se rozhodně nemýlil. Vítěz opravdu musel uběhnout zmíněných osmnáct okruhů a jediný mezi jednotlivci, komu se to povedlo, byl právě ultramaratonec Petr Král, který na ně potřeboval takřka dvacet tři a půl hodiny. Druhý Tomáš Štverák zvládl o okruh méně a patnáct jich nakonec zvládnul bronzový Marek Balcar. „Vím, že Marek to zabalil před šestnáctým kolem, Tomáš šel nakonec sedmnáct oválů, ale já nevěděl, jestli těch osmnáct vůbec půjdu, jestli raději nepočkám na jeho rozhodnutí, abych se neničil, ale zase těch osmnáct byla výzva,“ nezapřel taktické myšlenky zlatý Král, český reprezentant ve skyrunningu.

Mladý nadějný běžec Tomáš Štverák se po roce musel opět spokojit se stříbrem, přestože svého konkurenta pořádně celou dobu trápil. „Do rána to bylo o 15 minut, potom už jsem v sebězích nemohl a Petr mi utekl. Už jsem skoro čekal, že mi dá kolo, ale to se mu nakonec naštěstí nepovedlo. Tentokrát rozhodovaly seběhy a v nich Péťa Král běžel o hodně lépe,“ uznal chlapsky porážku druhý Štverák.

Při Rock Point – Horské výzvě 24 hodin se v Jeseníkách šlo hned v několika kategoriích. Soutěžilo se nejen v jednotlivcích, ale také ve dvou a tříčlenných štafetách. Závod ve skiareálu Kouty začal hromadným startem s odbitím sobotního poledne. Vedoucí pozice se hned od začátku ujal Petr Král, který tempo diktoval po zbytek závodu. Mezi jednotlivci ženskou kategorii ovládla Zuzana Hofová se svými třinácti okruhy. Druhá Miluše Gombalová uběhla o kolo méně a třetí Blanka Šafářová skončila s jedenácti koly. Stejný počet kol dal i vítězný dogtrekař David Vičar.

„Minulý rok jsem z prvního místa musela odstoupit, takže letos jsem strašně chtěla vyhrát. Tentokrát jsem si to musela správně nastavit v hlavě a prostě běžet. Za vším tentokrát stála psychická odolnost a to vítězství nakonec byla obrovská satisfakce,“ sdělila zlatá běžkyně Zuzana Hofová.

Absolutnímu výsledku Petra Krále se přiblížili bratři Petr a Ondřej Kacarovi, kteří ve vítězné mužské štafetě dvojic dali taktéž osmnáct kol, stejně jako nejlepší mix tým z Havířova Milan Holeš a Petra Šefčíková. „Brácha byl tahoun, já běhám na Hané a tam není žádný takový kopeček, takže brácha prakticky jako domácí to měl naběhané,“ podotkl člen vítězné dvojice Brothers Ondřej Kacar, kterého jeho bratr Petr doplnil: „Ty těžké seběhy nám devastovaly nohy, ale oba jsme zabojovali. Byl to krásný závod a nejvíc nádherné to bylo, když začalo sněžit. První pohled do zimy jen dokreslil celkovou skvělou atmosféru.“

To vítězná dvojice žen z Rock Point Teamu Pavlína Grygarová s Monikou Bohunskou uběhla rovných deset kol. Naopak tříčlenným štafetám kraloval mix tým Sluníčka, tedy sestava Markéta Hosnedlová, David Maliňák a Tomáš Vaněk se sedmnácti koly, ženským trojicím pak Kamílie Stará, Eva Krebsová a Vladislava Suchomelová s patnácti „rundami“. V mužských tříčlenných štafetách konkurenci neměla sestava Marek Klemenc, Jan Blokeš a Lukáš Horňáček.

Třetí ročník Rock Point – Horské výzvy 24 hodin opět přinesl celou řadu výzev pro téměř sto dvacet účastníků. Zatímco někteří šli po co nejlepším umístění, jiní jakoby překonávali sami sebe. Takový Tomáš Vlach měl jen doplnit tříčlennou štafetu s Markétou Ročejdlovou a Evou Drhlíkovou. Závod šel v manšestrákách a větrovce.

„Byl jsem ale vybavený lépe než loni. To jsem měl asi deset let staré kecky, letos jsem si pořídil obuv novou. Pro mě je to totiž jediný závod sezóny. Vybavení by mohlo být lepší, ale dá se to i takhle rekreačně. Byla to pro mě velká výzva, které se děsím, ale nakonec to opět byla velká sranda,“ usmál se rodák z Ústí nad Labem, který nakonec uběhl pět okruhů a „svoji“ sestavu dovedl na bronzovou příčku, přestože, jak přiznal, proběhnout se jde zhruba desetkrát za rok.

Letos pořadatelé výrazně zkrátili trať. Připraven byl osmi a půl kilometrový okruh. Kvůli noční honitbě se běžci nedostali k vrcholu horní přečerpávací vodní nádrže Dlouhé stráně.

„Přestože chyběla ta výrazná panoramata, prakticky jsme se zbavili všech silničních úseků. Běžci si ryze trailovou trať hodně chválili. Třetí ročník navíc opět přinesl řadu skvělých výkonů. Dorazili jak profíci, tak úplní amatéři. Pro nás je něco úžasného sledovat jednotlivé příběhy. Proto tento závod děláme. Ze soboty na neděli se navíc měnil čas, ale tím, že po slunečném dnu začalo sněžit, to spíš vypadalo, že se během noci změnilo rovnou roční období. Jeseníky tak opět ukázaly svoji pravou tvář a tvrdé podmínky byly opět velkou výzvou, se kterou se všichni porvali na výbornou,“ shrnul závod Rock Point – Horská výzva 24 hodin jeho ředitel Pavel Zitta.

Výsledky – jednotlivci – Muži: 1. Petr Král 18 kol – 22:28 hod, 2. Tomáš Štverák 17 kol – 22:25, 3. Marek Balcar 15 kol – 21:16. Ženy: 1. Zuzana Hofová 13 kol – 19:55, 2. Miluše Gombalová 12 kol – 19:50, 3. Blanka Šafránová 11 kol – 21:41. Dogreking: 1. David Vičar 11 kol – 22:28, 2. Miroslav Šefl 10 kol – 17:56, 3. Stanislav Janíček 6 kol 10:04.

Dvoučlenné týmy – muži: 1. Brothers (Petr Kacar, Ondřej Kacar) 18 kol – 22:33, 2. HavRun (Nikola Vavrous, Martin Skřížale) 17 kol – 21:49, 3. Borci ze židle (Milan Šubín, Václav Večeřa) 15 kol – 21:33. Ženy: 1. Rock Point Team (Pavlína Grygarová, Monika Bohunská) 10 kol – 15:45. Mix: 1. Lightbike Havířov (Milan Holeš, Petra Šefčíková) 18 kol – 23:20, 2. Bady team (Vítězslav Chmelař, Nataliia Salii) 16 kol – 22:53, 3. Žuch (Markéta Hosnedlová, Dušan Kopečný) 15 kol – 22:49.

Tříčlenné týmy – mix: 1. Sluníčka (Helena Vaňková, David Maliňák, Tomáš Vaněk) 17 kol – 23:14, 2. Adrenalinsport klub Prostějov (David Koribský, Jaroslav Koribský, Kateřina Hýblová) 14 kol – 21:55, 3. KASuáři (Tomáš Vlach, Markéta Ročejdlová, Eva Drhlíková) 13 kol – 23:04. Ženy: 1. KRV ženy (Kamílie Stará, Eva Krebsová, Vladislava Suchomelová) 15 kol – 22:41, 2. Hills & Blondies (Klára Děkanovská, Jitka Lencová, Kateřina Zelenková) 13 kol – 22:16. Muži: 1. NoNameNoGain (Marek Klemenc, Jan Blokeš, Lukáš Horňáček) 13 kol – 22:55.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

horskavyzva žena 31.10.2016 07:26:16

Více než sto padesát kilometrů a téměř jedenáct tisíc metrů převýšení zdolal vítěz běžecké čtyřiadvaceti­hodinovky Rock Point – Horská výzva Petr Král. Suverén třetího ročníku za vypsaných dvacet čtyři hodin uběhl osmnáct okruhů a překonal dokonce i všechny dvou a tříčlenné týmy.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 31.10.2016 09:54:05

Panebože to jsou šílenci. :-D

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Brno

Celkem 10236,19 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:20 (2015)
půlmaraton: 1:25:22 (2014)
maraton: 3:13:42 (2015)

Průvan muž 31.10.2016 11:04:34

Moc děkuji za krásný závod, trasa super. Mám bohužel pár výhrad. Již loni jsem měl, nechtěl jsem být za potížistu a čekal jsem, že se pořadatel poučí. Nestalo se ovšem – bohužel. Výsledky on-line znamenají ihned – ne po dvou hodinách. Prostě pořádání takto prestižního závodu sebou nese jisté povinnosti. V dnešní době není problém pomocí čipů zajistit skutečně výsledky on-line. Ruční psaní na papírek přenášeni je do budovy a následné zpracování je komické, zdlouhavé a navíc nepřesné. (alespoň v mém případě). Pěkný zážitek ze závodu to pokazí, stálo nás to umístění, naštěstí jen 4-té místo. Hlavní pořadatel závodu mi na můj přímí dotaz během závodu řekl, že neví, jak to holky počítají. To, že nepočítají vteřiny, ale pouze celé minuty, také moc nechápu. Na tolika kolech to může činit velký rozdíl. Nikde jsem nenačetl, jak se časy zaokrouhlují(dolu, či nahoru?) Již loni byly zmatky (a to byla světelná tabule) letos mi bylo řečeno, že si mám kola počítat sám. Své kola zvládnu, ovšem soupeřovi kola a časy již ne. Nikde v propozicích jsem nenačel, že se počítají pouze čisté běžecké časy – proto jsme se vždy čipovali a ručně zapisovali dole dvakrát – opět mi tuto otázku na počátku nikdo z přítomných nebyl stavu říci. Nebylo tedy s občerstvením nutno spěchat. Další velký problém-když už ty čipy máme-zřejmě jen pro kontrolu – proč se nesnímají průběhy nahoře na otočce, jak tomu bylo loni? Minimálně předejme protestům kvůli krácení tratě. Stany co ulétly v prostoru cíle měli mít na nohách zátěže(jsou to takové pytel, které se naplní vodou a připevní), tak jako na každém větší akci. Bohužel jsem s ním dostal (stanem) po hlavě. Reakce pořadatele: foť to, pojišťovna to zaplatí. Vím, že pořádání závodu je náročné a jsem rád, že se do toho někdo z jakéhokoliv důvodu pouští. Pokud chci ovšem držel jistou prestiž-musím to dělat pořádně a poučit se z chyb, jinak kdejaký „pouťák“ bude mít lepší technické zajištění. Nehledě k znehodnocení kvalitních výkonů závodníků. Ještě bych měl pár výhrad k občerstvení, nechci ovšem aby to překrylo ty pro mě důležité postřehy. Toto je jen můj postřeh a názor k diskuzi – třeba směrem k příštímu roku.

Motto: Sláb jenom ten, kdo ztratil v sebe víru, a malým ten, kdo zná jen malý cíl.
avatar

Náchod

10 km: 0:34:25 (2019)
půlmaraton: 1:25:07 (2017)
maraton: 2:57:37 (2018)

dojan muž 31.10.2016 17:36:35

prosím vás, co to má Petr Král na té první fotce za batoh? děkuji

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 31.10.2016 19:30:40

>> dojan, 31. 10. 2016 17:36:35

To je nejaky Salomon, ne?! Adam podle barvicek tech snurek. :-D

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Ostrava

Milan6409 muž 01.11.2016 10:57:48

Já si dovolím malou opravu – vítězný tým v kategorii mix měl čas o hodinu lepší (pořadatel se nám již omluvil a změnil ve výsledcích),takže byl vlastně vůbec nejrychlejší.

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.