Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Božím Daru Rock Point – Horskou výzvu ovládl Steklý se Žaloudkem

Na Božím Daru Rock Point – Horskou výzvu ovládl Steklý se Žaloudkem
foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz

Horská výzva | 01.07.2018 | přečteno: 2740×

Radek Steklý a Jan Žaloudek ovládli druhý závod seriálu Rock Point – Horská výzva. V Krušných horách si dvojice doběhla pro absolutní prvenství na královské trase Long. Za ní skončil jen s minutovým odstupem loňský vítěz, plzeňský dogtrekař Vlastimil Vágner.

Na Boží Dar ale dorazilo na sedm stovek běžců, kteří si to mezi sebou rozdali na třech trasách a rekordní počet účastníků pak ohlásil nesoutěžní benefiční Pochod s Mixitkou, který podpořil mladého Matěje Židlického.

Na nejprestižnější trasu Long, která měřila šedesát osm kilometrů, se pět minut před páteční půlnocí vydalo na sto padesát účastníků. V cíli ale byli nejrychlejší právě Radek Steklý s Honzou Žaloudkem, kteří cílovou pásku překvapivě protnuli o téměř tři čtvrtě hodiny rychleji než loňský vítěz Vlastimil Vágner. Zatímco Vágner loni potřeboval takřka osm hodin, Žaloudek se Steklým si s tratí poradili ze necelou sedm a čtvrt hodinu. „Ukazuje to, kam se Rock Point – Horská výzva posouvá a že je to závod čím dál zajímavější také pro kluky, kteří to s běháním myslí i trochu vážně,“ podotkl loňský vítěz Vágner.

Právě s ním a jeho fenkou Zoui nakonec letošní vítězové bojovali především. „Chtěli jsme vyhrát. Věděli jsme, že máme natrénováno. Měl jsem v cíli děti a chtěl jsem být v cíli první kvůli nim. No a pak nás honil Vlasta. Na každé občerstvovačce byl za námi, takže jsme museli makat. Nešlo oddechnout,“ sdělil člen vítězné dvojice Radek Steklý.

Vágnera, který doběhl druhý, nakonec od celkového prvenství nedělila ani minuta. „Kluci byli vždy dvě zatáčky přede mnou a já nebyl schopný je dorazit. Chtěl jsem hrozně, ale nešlo to,“ usmál se plzeňský běžec, který ale získal své desáté vítězství v řadě v kategorii dogtreking. „Tím jsem si splnil všechny své cíle na Horské výzvě. Vlastně už další nemám,“ svěřil se Vágner, který právě na Božím Daru svoji závodní běžeckou kariéru před dvěma lety odstartoval. „Prostě jsem si to přišel zkusit. Do cíle jsem doběhl třetí. Byl jsem z toho dojatý, protože to pro mě bylo první pódium v životě v jakémkoli sportu. Tak jsem si řekl, že když potrénuji, tak vyhraju, že to určitě půjde. A ono to šlo a dnes jsem završil svých vytoužených deset vítězství v řadě,“ říká Vágner, který se sám snaží veřejnost motivovat a proto i nechal pro Matěje Židlického vydražit svůj dárkový poukaz. Stejně jako řada dalších účastníků seriálu Rock Point – Horská výzva se zlatý dogtrekař během zejména baví a snaží se jím posouvat hranice své i soupeřů. Proto se rozhodl další závod na Šumavě dobrovolně vypustit. „Setkávám se s tím, že mi lidé už rovnou na startu říkají, že zase vyhraju a oni budou až ti další. Já nechci, aby takhle přemýšleli. Chci, aby měli chuť mě porazit, stejně jako já měl chuť vítězit. Věřím, že v příštím závodě se namlsá někdo další, někdo se navnadí a bude mít chuť nám to v dalším závodě natřít,“ burcuje své soupeře Vlastimil Vágner, jehož životní partnerka Dominika Slavotínková za osm a půl hodiny ovládla kategorii dámského dogtrekingu, přičemž v celkovém pořadí na Longu byla osmá.

Podobně jako Vágner však hovořila také nejrychlejší žena královské trasy Kristýna Junková, která s Tomášem Eisnerem zvítězila v kategorii Mix týmů. „Já neběhám pro medaile, pro časy, pro výsledky, já běhám pro zážitky. Chci z toho mít radost a ne medaile. Horská výzva byla vlastně Tomášův nápad. Ráda běhám delší tratě, tak asi věděl, že mi to udělá radost. Trasa byla hezká, technická a z Plzně to pro nás byl pěkný výlet,“ shrnula spokojeně členka zlatého Mix týmu.

Účastníci Rock Point – Horská výzvy sami potvrzují, že seriál lidi spojuje a motivuje, takže tím plní svoji původní myšlenku. Důkazem toho jsou třeba i stříbrní v kategorii Mix. „My jsme kolegové z práce. Patrik mě oslovil po jednom závodě, který jsme běželi u nás, u Litomyšle, jestli bych s ním nechtěla zkusit Horskou výzvu, tak jsme se domluvili a zkusili. Loni jsme šli poprvé Beskydy, pak oběhli celý seriál a celkově skončili druzí, proto jsme do toho šli letos znovu a určitě se budeme snažit bojovat o ty nejvyšší příčky,“ svěřila se Jana Brydlová, která běžela s Patrikem Tmejem.

Naopak vítězkami v ryze ženském týmu se stala Lucie Samcová s Veronikou Martínkovou. Zlatá děvčata dokázala, že tým může skvěle fungovat navzdory zcela rozdílnému bydlišti obou startujících. Lucie je ze Strakonic, Veronika z Ostravy. „Zahlédly jsme se v Jeseníkách. Já přišla o parťáka, který už běhat nechtěl, tak jsme si jednoduše s Verčou napsaly přes messenger. Horskou výzvu chceme jít naplno, ale ne na krev, prostě si chceme každý závod užít,“ sdělila Lucie Samcová, která za sebou nechala i svého muže Pavla, který vytvořil mužskou dvojici s Petrem Dvořákem.

V Krušných horách se ale bojovalo na třech distancích. Mimo nejdelší trasy Long (68 km) ještě na střední Half (42 km) a krátké Short (18,2 km). Na každé účastníci překonali mnoho svých osobních výzev a napsali řadu nových životních kapitol. Běžci se shodli, že změny, které provedl ambasador závodu a zkušený běžec Tomáš Bystřický, přispěly k velké atraktivitě do nedávna „nezajímavého“ závodu. „Já jsem si tu trasu užíval. My jsme orienťáci, takže ty úzké singly mě osobně moc bavily,“ pronesl usměvavý Pavel Vítek.

Rock Point – Horská výzva díky svému nesoutěžnímu benefičnímu Pochodu s Mixitkou tentokrát pomáhala mladému Matěji Židlickému, který trpí nevyléčitelným Angelmanovým syndromem. V týdnu navíc přišla od rodičů zpráva, že měl Matěj ošklivý úraz, kdy si po nekoordinovaném pádu zlomil tři hrudní obratle a musel být operován. „Věřím, že s tím se také zvedla větší vlna solidarity, protože jsme na startu pochodu zaznamenali rekordní počet účastníků. Celkově jsme pro Matěje vybrali příspěvek ve výši 16 004,– Kč a věříme, že mladému chlapci pomohou při jeho rehabilitacích,“ sdělil Pavel Zitta, ředitel seriálu Rock Point – Horská výzva.

Další zastávka seriálu se odehraje už za tři týdny tentokrát na Šumavě (20. – 21.7.).

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

horskavyzva žena 01.07.2018 10:10:00

Radek Steklý a Jan Žaloudek ovládli druhý závod seriálu Rock Point – Horská výzva. V Krušných horách si dvojice doběhla pro absolutní prvenství na královské trase Long. Za ní skončil jen s minutovým odstupem loňský vítěz, plzeňský dogtrekař Vlastimil Vágner.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.