Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kráčí OCR k ninja kláním? ME v Dánsku nasadilo laťku náročnosti hodně vysoko

Kráčí OCR k ninja kláním? ME v Dánsku nasadilo laťku náročnosti hodně vysoko
foto: OCR European Championship

Kristína Málková | 04.07.2018 | přečteno: 9457×

Minulý víkend se v Dánsku uskutečnilo Mistrovství Evropy v OCR. Poměřit síly s ostatními evropskými závodníky se vydala i doposud nejpočetnější česká výprava. V Esbjergu se sešlo přes sto Čechů, a to počítáme jen závodníky bez jejich přátel a rodinných příslušníků, kteří také přispěli ke skvělé závodní atmosféře. Nechyběla přirozeně ani většina české OCR špičky, která opět nechala stopu na stupních vítězů!

Páteční Short Course o délce cca 4 km nastavil laťku velmi vysoko. Pro většinu závodníků až příliš. Z toho, co měl být původně pomyslný „sprint“, se stal pro mnohé několikahodinový boj o udržení náramku (symbol překonání všech překážek). Z přibližně 800 závodníků dokončilo závod s náramkem a v časovém limitu 2 hodin pouhých 53 mužů a 2 ženy. S náramkem ale za limitem závod v elitní kategorii dokončila jako druhá žena Tereza Schejbalová a třetí Slovenka Janka Pepová. S totožným výsledkem jako loni se na bronzové příčce v elitní kategorii umístil Pavel Krejčí. Za ním na šesté pozici závod dokončil Jiří Vacík. V kategorii 18–24 let se na šestém místě umístil Marek Kadrmas, v kategorii 25–29 let byl čtvrtým nejrychlejším závodníkem Lukáš Novák a šestým Lukáš Hanyk.

Závod Short se velmi významně podepsal na fyzickém i psychickém stavu mnoha soutěžících, a ti, kteří se v tento den raději šetřili, měli na sobotní trati významnou výhodu. Celkově páteční závod s náramkem a v časovém limitu dokončilo pouze 7 % závodníků. Pro zajímavost – např. několikanásobný šampion Jonathan Albon v pátek závod v polovině vzdal, protože zhodnotil, že by se příliš vyčerpal před hlavním závodem.

Ten odstartoval v sobotu ráno a organizátoři se přes noc postarali o zvýšení procentuální úspěšnosti soutěžících zmírněním náročnosti některých překážek či dokonce jejich zrušením. Na start se postavilo přes 1300 závodníků, které čekalo přibližně 15 kilometrů a 52 překážek. K vidění byl neuvěřitelný finiš dvou hlavních favoritů, Jona Albona a Thibaulta Debusschere, kteří cílovou pásku protnuli s na vteřinu totožným časem, Debusschere byl v cíli první, ale Albon měl čipový čas o 0,013 vteřin rychlejší, a tak se v rámci sportovní férovosti dohodli na sdílení prvního místa. Mistryní Evropy na dlouhé trati se stala slovenska závodnice Ester Hortobágyiová.

Z Čechů si v dlouhém závodě nejlépe vedl Pavel Hrdina, který se umístil na 13. příčce, na 15. místě jeho týmový kolega Jiří Vacík. V kategorii 40–44 let bral 10. místo Rostislav Fišer, 35–39 let na 11. místě Pavel Krejčí, 18–24 let na 10. místě Marek Kadrmas, 16–17 let skvělé 6. místo získal Vít Maliha. I v tento den jsme však měli českou vlajku na stupínku vítězů, a to díky výkonu Lukáše Nováka, který se ve věkové kategorii 24–29 let umístil na druhém místě! Pro ženskou část startovního pole byl závod citelně náročnější, zejména jedna z posledních překážek před cílem – Dominator, kde většina žen včetně loňské vicemistryně Zuzany Kocumové přišla o svůj náramek a závod jich dokončilo pouhých 20. Z celkové statistiky vyplývá, že úspěšnost závodníků na sobotní trati Standard se pohybovala za hranicí 30 %.

„ME Ninja warrior Dánsko. Teda hlásila jsem se na ME OCR, ale aniž by nám to řekli, změnili disciplínu,“ smutně se na svém FB dělila o dojmy ze sobotního závodu česká jednička Zuzka Kocumová. „Dopadlo to přesně tak, jak jsem předpokládala. Závod probíhal od startu do poslední části Dominator překážky, ta do OCR nepatří, aspoň u žen. Bylo to pohřebiště většiny žen a taky důvod, proč naše ruce vypadají, jak vypadají. Při druhém pokusu jsem si urvala mozoly i já a závod prostě skončil. Dala jsem asi 10 pokusů, ale věděla jsem, že to je marné. I slzy se prodraly do očí.“

Celý závodní víkend šampionátu ukončil nedělní závod štafet. Tříčlenné týmy se postupně řadily na start ve třech kategoriích – mix, muži, ženy. Do smíšených týmů OCRA CZ nasadila tým ve složení Zuzana Kocumová, Pavel Hrdina, Pavel Krejčí, který se umístil na druhém místě! Na čtvrté příčce ve stejné kategorii dokončil i další český tým ve složení Kristýna Hůrková, Martin Turek a Richard Hynek. Trumfu se dočkal i ženský tým, do kterého OCRA CZ dosadila závodnice Veroniku Vytinovou, Terezu Lomnickou a Terezu Schejbalovou. Dívky vybojovaly třetí místo!

Mužský tým ve složení Jiří Vacík, Lukáš Novák a Marek Kadrmas soutěžil v konkurenčně nejnabitější kategorii. Až do poslední překážky bojovali o třetí místo. Souboj s polským a španělským týmem byl však tak těsný, že je chyba na poslední překážce posunula na 5. místo, ale v konkurenci 70 týmů to je i tak skvělý výsledek! Nakonec si odpoledne trať proběhli ještě „hobíci“ v kategorii Open, kde si mohli v klidu a bez trestů vyzkoušet překážky šampionátu.

Letošní Mistrovství Evropy v OCR možná naznačilo směr, kterým se tento sport vydává. Půjde OCR postupně od závodů, kde byl kdysi nejtěžší překážkou šplh na laně, až k světoznámé soutěži Ninja Warrior? Uvidíme. Mezitím přijďte otestovat své schopnosti na druhé otevřené Mistrovství České republiky v OCR 2018 v Harrachově!

Výsledky ME v OCR najdete zde: https://www.sportstiming.dk/…4953/results

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

kmálková žena 05.07.2018 15:48:34

Minulý víkend se v Dánsku uskutečnilo Mistrovství Evropy v OCR. Poměřit síly s ostatními evropskými závodníky se vydala i doposud nejpočetnější česká výprava. V Esbjergu se sešlo přes sto Čechů, a to počítáme jen závodníky bez jejich přátel a rodinných příslušníků, kteří také přispěli ke skvělé závodní atmosféře. Nechyběla přirozeně ani většina české OCR špičky, která opět nechala stopu na stupních vítězů!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.