Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchol OCR sezony se blíží, Klatovy budou hostit domácí mistrovství

Vrchol OCR sezony se blíží, Klatovy budou hostit domácí mistrovství
foto: ČAPS

Česká asociace překážkových sportů | 30.07.2020 | přečteno: 6551×

Předposlední srpnový víkend (22.-23. 8.) na atlety a příznivce OCR čeká vrchol sezony, kterým je už poněkolikáté mistrovství republiky. Loňský ročník sami závodníci označovali za nejlepší tuzemské OCR závody roku. Na závodníky čeká několik novinek. Tou první je změna místa konání – uplynulé dva ročníky proběhly v areálu skokanských můstků v Harrachově a okolí, letos bude MČR hostit atletický stadion v západočeských Klatovech.

Proč z hor na stadion? Organizátoři pro závodníky chtějí premiérově přichystat disciplínu, která to vyloženě vyžaduje. Jedná se o závod 400m Stadion. Nenechte se ale mýlit. Nejedná se o klasických atletických 400 m překážek. Jde o nový mezinárodní formát standardizovaného závodu. To znamená, že bude koncipován tak, aby bylo možné mezi sebou porovnávat výsledky závodníků z různých šampionátů po celém světě. Kromě toho se jedná o divácky atraktivní disciplínu, protože mají možnost z jednoho místa sledovat celý závod (v každém rozběhu běží společně vždy čtyři závodníci) od startu až do cíle, což u klasických OCR závodů není možné.

Druhou disciplínou, která se odehraje celá přímo na stadionu, bude závod na 100 m (tzv. Ninja Race). To je již zavedená disciplína, opět velmi divácky atraktivní. Jedná se o rychlý sled silově-technických překážek, který absolvují vždy dva závodníci najednou. Jakékoliv zaváhání může znamenat konec nadějí. Zde rozhodují i zlomky vteřin.

Krátké tratě pak doplní ty klasické. Krátký závod na 3 kilometry, kde budou muset závodníci překonat nejméně 25 překážek, a „královská“ disciplína, kterou je závod na 12 km s více než 40 překážkami. Délky závodů a počty překážek opět vychází z mezinárodních standardů. Překážky jsou voleny tak, aby důkladně prověřily všestrannost závodníků. Obecně lze závod přirovnat k běžným závodům komerčních sérií (Gladiator Race, Predator Race, Překážkáč, Spartan Race a další.) v několika ohledech se však liší. Závodníci kategorií Elite a Age Group mají většinu překážek povinnou, to znamená, že se nemohou „vykoupit“ trestným cvikem, či během (tzv. handicap). Pokud nejsou při neomezeném množství pokusů schopni překážku vlastní silou, bez pomoci překonat, je jim odstřihnut náramek. V závodě mohou pokračovat, ale vypadávají ze soutěžního pořadí mistrovství. V loňském roce měli závodníci k dispozici jeden nebo dva „jokery“. Žolík se odevzdával právě za nesplnění překážky. Za každého odebraného Žolíka pak závodník musel těsně před cílem plnit časově i fyzicky náročný handicap. Pokud ale s Žolíky hospodařil dobře a zbyl mu závodní náramek, zůstal v pořadí mistrovství. Dalším rozdílem oproti komerčním sériím je vyloučení některých typů překážek, především těch, u kterých hraje významnou roli náhoda či určité štěstí. To se týká především střelby různým typem projektilů na cíl (puška na paintball, prak, luk, vzduchovka) či poměrně rozšířený hod oštěpem.

Mistrovské tituly budou letos na krátké trati obhajovat Pavel Krejčí a Tereza Schejbalová, na standardní trati pak Richard Hynek a Stanislava Babušková. Richard Hynek je zároveň loňským mistrem světa v Spartan Trifecta.

Mistrovství republiky v OCR ale není určené jen pro elitní závodníky a závodníky Age Group. Organizátor, Česká asociace překážkových sportů (ČAPS), vypsal kategorii, která umožňuje účast v závodě naprosto komukoliv, kdo by si tratě a atmosféru mistrovství chtěl vyzkoušet. Tato otevřená kategorie nazvaná „FUN“ má upravená pravidla. Závodníci nemají povinnost překonat všechny překážky a zároveň si mohou vzájemně pomoci v rámci kategorie. Kategorie „FUN“ je vypsána pro závody na 3 km a 12 km. Na 100m Ninja a 400m Stadion se může také přihlásit kdokoliv, nicméně pravidla jsou pro všechny soutěžící jednotná.

Disciplíny MČR v OCR 2020: 100m Ninja – 100 m a 8 překážek, muži/ženy bez další kategorizace 400m Stadion – 400 m a 12 překážek, muži/ženy bez další kategorizace 3K – 3 km a minimálně 25 překážek, kategorie Elite, Age Group a FUN 12K – 12 km a minimálně 40 překážek, kategorie Elite, Age Group a FUN

Závodní kategorie: Elite – elitní závodníci bez ohledu na věk; mohou se kvalifikovat do elitní kategorie ME a MS v OCR Age Group – závodníci rozdělení do věkových kategorií po pěti letech; mohou se kvalifikovat do příslušné AG na ME a MS v OCR FUN – závodníci bez ohledu na věk, kategorie otevřená široké veřejnosti a sportovním nadšencům. Nezávodní kategorie s upravenými pravidly.

Srdečně tak zveme všechny zájemce, ať už se jedná o ostřílené výkonnostní atlety, hobby běžce či příznivce sportu, kteří by si závod chtěli vyzkoušet pro radost. Závodu se mohou zúčastnit i zahraniční závodníci. Mohou se v dané kategorii umístit na stupních vítězů, nemohou ale získat titul „Mistr/Mistryně České republiky“. Ten náleží nejrychlejšímu závodníkovi a závodnici v kategorii Elite s českým občanstvím.

Pořadatelem je Česká asociace překážkových sportů (ČAPS). Organizace zastřešující a propagující překážkový sport (OCR) v České republice. Začátkem letošního roku získala organizace oficiální certifikát Světové federace překážkových sportů (FISO).

Registrace na závody a další informace o MČR a ČAPS najdete na webu: www.prekazkovysport.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČAPS žena 30.07.2020 17:06:35

Předposlední srpnový víkend (22.-23. 8.) na atlety a příznivce OCR čeká vrchol sezony, kterým je už poněkolikáté mistrovství republiky. Loňský ročník sami závodníci označovali za nejlepší tuzemské OCR závody roku. Na závodníky čeká několik novinek. Tou první je změna místa konání – uplynulé dva ročníky proběhly v areálu skokanských můstků v Harrachově a okolí, letos bude MČR hostit atletický stadion v západočeských Klatovech.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.