Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Richard Hynek po boji mistrem Evropy ve Spartan Race

Richard Hynek po boji mistrem Evropy ve Spartan Race
foto: Česká asociace překážkových sportů

Česká asociace překážkových sportů | 09.10.2022 | přečteno: 2632×

Fantastického úspěchu dosáhl český reprezentant Richard Hynek v anglickém Pippingford Park, jihozápadní části Londýna. Na 8. mistrovství Evropy ve Spartan Race v nesmírně vyrovnaném závodu získal titul mistra Evropy.

Na trati dlouhé 21 km s 800 m převýšení a 35 překážkami zvítězil v čase 1:43:09 a o 46 s předstihnul Francouze Gregoryho Basilica. Na třetím místě doběhl belgický závodník Thibault Debusschere, který až na cílové pásce o vteřinu zdolal čtvrtého Španěla a mnohonásobného medailistu z evropských šampionátů, Alberta Soleye.

Skvělý výsledek Richarda Hynka, kterým po letech zdravotních komplikací navázal na titul mistra světa z roku 2019, podpořili svými výkony i další čeští reprezentanti, když v elitní kategorii mezi 70 startujícími obsadili Petr Dorňák 9. místo, Petr Vinický 11. a Pavel Hrdina 12. místo.

„Hlava byla nastavena na vítězství, forma během přípravy i při posledních závodech před Evropou tomu nasvědčovala. Skvěle jsem se cítil i při samotném závodu. Závod byl díky rychlé trati ohromně vyrovnaný a věděl jsem, že bude rozhodovat poslední část. Cca kilometr před cílem před hodem oštěpem na cíl jsem se přiblížil na dostřel do té doby suverénně vedoucímu Gregorymu Basilicovi, který ovšem minul a musel na trestný okruh. Bylo by zajímavé, kdyby trefil, na překážkách zas tak silný není,“ zářil v cíli štěstím i zaslouženým sebevědomím Richard Hynek.

Na nejlepší výkon ve své kariéře si mohl sáhnout i devátý Petr Dorňák. „Běželo se mi parádně. Jen… Nevím, jak je to možné, ale třikrát jsem si zavazoval botu a jednou jsem musel ji i vyzout, protože jsem tam měl nějaký klacek. Pak jsem ještě netrefil oštěp,“ lehce zklamaně okomentoval svůj závod. Dorňák tak zaostal o jednu příčku za svým dosavadním maximem z loňského ME ve Verbieru.

V ženách se při absenci loňské mistryně Evropy, Zuzany Kocumové, která už rok bojuje spíš se zdravím než soupeřkami, i druhé v pořadí, Rusky Petrové, ujala žezla nejlepší Evropanky ve Spartan Race drobná závodnice ze Slovenska, Eszter Hortobágyiová, před Dánkou Idou Mathildou Steensgaard. Z našich závodnic se výborným výkonem do první pětky vešla Adéla Voráčková/Maceč­ková, Klára Lokajíčková vybojovala další místo v první desítce, když obsadila 7. místo.

„Neběželo se mi nic moc. Alespoň, že bylo krásné prostředí. I koníčci byli,“ usmívala se v cíli mimo jiné i vášnivá jezdkyně na koni Voráčková. „A páté místo je pro mě překvapení, ve výsledku milé. Myslím si, že po dlouhé době byla letošní trasa na mistrovství Evropy pro všechny, žádná nadmořská výška, žádné vysoké kopce. Každý mohl přijet připraven.“

Sedmá v pořadí, Klára Lokajíčková, doplnila celkové dojmy: “Běžecky náročný, těžký terén, samé křoví a vysoká tráva. Do 10. km jsem se nemohla pořádně rozběhnout, a jak jsem si holky nechala utéct, tak se to už špatně stahovalo. Ale překážky jsem dala všechny, až na oštěp. U toho jsem zahledla Adélku Voráčkovou, avšak po handicapu už jsem ji nedotáhla. Se sedmým místem jsem spokojena. Poslední dva měsíce jsem se trápila se zraněním, takže jsem ráda, že to aspoň takto dopadlo. Jediné, co bych vytkla, jsou ty běžecké handicapy. Podle mě Burpees ke Spartan Race patří,“ okomentovala poněkud rozporuplnou novinku.

Dříve vždy za nezvládnutou překážku následovaly tzv. Burpees, tedy 30 angličáků. Letos poprvé na ME je nahradily běžecké handicapy, což je snáz kontrolovaný „trest“, nicméně zdaleka ne tak komplexní.

Muži: 1. Richard Hynek (CZE) 1:43:09 2. Gregory Basilico (FRA) 1:43:55 3. Thibault Debuschere (BEL) 1:44:08 9. Petr Dorňák 1:47:23 11: Petr Vinický 1:47: 56 12. Pavel Hrdina 1:48:43 22: Roman Toth 1:50:57 25. Jakub Vrbenský 1:52:30, všichni CZE

Ženy: 1. Eszter Hortobágyiová (SVK) 2:01:16 2. Ida Mathilde Steensgaard (DAN) 2:02:46 3. Maud Desouter (DAN) 2:05:50 5. Adéla Voráčková 2:14:09 7. Klára Lokajíčková 2:16:57 18. Lenka Butorová 2:42:38, všechny CZE

Výsledky: https://uk.spartan.com/…results/7584

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČAPS žena 09.10.2022 14:53:00

Fantastického úspěchu dosáhl český reprezentant Richard Hynek v anglickém Pippingford Park, jihozápadní části Londýna. Na 8. mistrovství Evropy ve Spartan Race v nesmírně vyrovnaném závodu získal titul mistra Evropy.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.