Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

REGENERACE: Druhy masáží

REGENERACE: Druhy masáží

Tereza Rozehnalová | 06.08.2008 | přečteno: 17347×

Má-li masáž splnit naše očekávání a představy, musíme se správně rozhodnout pro její typ. Ať už se jdete odreagovat od práce či starostí, nebo si jdete odblokovat krční páteř, nebo uvolnit svaly po včerejším závodě či opět zkoušet uvěřit zázrakům v hubnutí či mizení celulitidy, vybírejte pečlivě.

Celkovou regeneraci organizmu vám pomůže urychlit klasická masáž (nebo také švédská), využívající tlak, tření, hnětení či vytřásání v podobě masážních hmatů a tlaků, s cílem vás navodit do uvolněného stavu a tím k relaxaci. Zvýšené prokrvení masírované části těla napomáhá urychlit nejen přísun kyslíku a živin, ale i chod mízní soustavy, která absorbuje a vylučuje odpadní látky. Takováto detoxikace je potom příčinou možného pocitu únavy či rozbolavení. Je jednou z možností odstranění kyseliny mléčné ze svalů po fyzické námaze.
Pravidelná masáž snižuje nahromaděné napětí, zmírňuje bolest zad a  kloubů, ztuhlost šíje a migrény. Pomáhá při ochablosti, ztuhlosti, bolestivosti či zkrácení svalstva. Účinek masáže můžete podpořit předchozí návštěvou sauny nebo horké sprchy, která svaly předem rozehřeje.

Reflexní masáž, na rozdíl od klasické, působí především na úrovni nervové. Jedná se o stimulování reflexních zón, které odráží zdravotní stav organismu. Je založena na principu blízkém akupresuře, kde se místo jehel využívá tlak prstů na reflexní body. Účinky této masáže se dají rozdělit na místní, tzn. prokrvení a zvýšení teploty v místě působení a na vzdálené, které jsou vyvolané v místě, které je s danou oblastí spojeno nervově.
Provádí se nasucho a nejčastěji na chodidle a nártu, kde jsou shromážděny reflexní body celého těla (svaly, klouby, vnitřní orgány).
Reflexní masáž může provádět člověk sám sobě, např. pro úlevu od akutní bolesti hlavy či zad a i několikrát denně. Vážnější problémy raději svěřte kvalifikovanému fyziotrapeutovi.

Lymfatické cévy jsou ve většině orgánů těla a slouží k odvodu škodlivin. Lymfa se filtruje v lymfatických uzlinách, kde probíhá řada imunitních reakcí, tvorba protilátek a likvidace choroboplodných zárodků a toxinů. Na rozdíl od krevního oběhu nemá svůj pohon. Nedostatek pohybu, ochablost svalů a podkožních tkání jsou nejčastější příčinou nedostatečného odvádění lymfy a hromadění škodlivých látek – toxinů – ve tkáních a kloubech. Lymfatická masáž má za úkol zvýšit oběh lymfy. Používá speciální masážní hmaty k uvolnění místních cév a uzlin a k zlepšení průtoku mízy v cévách, zlepšuje prokrvení a elasticitu svalů, kůže a podkoží a zpomaluje projevy stárnutí kůže. Je vhodná k rychlejší regeneraci po fyzické zátěži, pomůže vám od otoků třeba po dlouhém stání nebo v prevenci vzniku křečových žil či celulitidy.

Poslední dnes zmíněnou masáží bude tzv. jóga pro líné, nebo-li thajská masáž. Při této masáži se nemusíte ani svlékat (stačí volné oblečení, ale neplatí všude) ani bát zamaštění od masážních olejů. Jedná se o sestavu stlačovaní akupresurních bodů, svalů a šlach a protahování končetin a páteře. Celé to napomáhá od ztuhlosti, bolesti a napětí a vrací pohyblivost kloubům. Thajská masáž začíná masáží chodidel, reflexních bodů zde umístěných, čímž dochází k uvolnění problematických míst. Následuje masáž celých noh, břicha, zad a ruk. Končí se vsedě masáží krční páteře. Je vhodná k relaxaci, regeneraci či uvolnění od bolesti, ne vždy je však protahování bezbolestné. Účinek nepoznáte hned, ale přichází postupně. Budete-li mít možnost výběru, vyberte minimálně 60 minutovou.

Příště se můžete těšit na další typy masáží.