Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Když běhání začne bolet, může pomoct vlastní krev

Když běhání začne bolet, může pomoct vlastní krev
foto: Centrum ORP

komerční prezentace | 27.05.2013 | přečteno: 13792×

Běh bohužel patří mezi sporty, při kterých dochází ke zraněním poměrně často. Většina běžců si už dokáže pohlídat tu svou „achillovu patu“, nicméně některé trable se mnohdy blíží zcela nenápadně a dají o sobě vědět naplno až za delší dobu, když už problém nějaký čas trvá. Bývá to artróza, tenisový loket, Achillova šlacha, bolavé koleno, pata. Nyní se nabízí možnost tyto obtíže řešit s pomocí vlastní krve, nový způsob léčby už ocenila řada sportovců.

Krev jako zázrak?

Nikoli. Je to docela prostý zákon lidského těla. Podstatou účinku bioterapie zvané autologní kondiciovaná plazma, jsou vlastnosti krevních destiček, které uvolňují řadu bílkovin, mimo jiné takzvané cytokiny a růstové faktory. Zjednodušeně řečeno, vše začíná krví. Ta se ve speciální centrifůze odstředí a do postiženého místa je aplikována už jen pacientova vlastní léčivá krevní plazma. „Celá metoda urychluje proces hojení, zrychluje rehabilitaci a významně zkracuje dobu zotavení po úrazech a operacích o 30, někdy až o 70%,“ vysvětluje ortoped MUDr. František Picek z pražského ORP Centra.

Comeback do kvalitního sportu je o polovinu rychlejší

Asi třicetiletý muž, který přišel do ordinace MUDr. Františka Picka, si déle než rok marně léčil bolesti kolen při běhání. Ortoped a sportovní lékař ho důkladně vyšetřil. Snažil se vyloučit to, že nedošlo k poškození menisku, protože pak by bylo vhodné udělat nejprve artroskopickou operaci a teprve pak doléčení kolene urychlit rehabilitací a krevní plazmou.

Nakonec se ukázalo, že se nejedná o meniskus, ale o úponovou bolest vazu pod čéškou. Do postiženého místa lékař aplikoval injekci s růstovými faktory a cytokiny odstředěnými z jeho vlastní krve. Tři injekce zabraly nečekaně dobře. Potíže začaly ustupovat a během měsíce zmizely úplně.

Jiný mladý fotbalista byl ze své situace také nešťastný. Dostal nabídku hrát v zahraničí, ale tři týdny před vstupními testy si podvrtl kotník. Měl ho oteklý, fialový a bolel ho. MUDr. Picek mu do postiženého místa aplikoval tři injekce v rozmezí deseti dnů. Otok splaskl, výron zmizel, bolesti ustoupily. Za dva týdny už mladík mohl trénovat. Za tři neděle odjel do ciziny, kde úspěšně složil vstupní testy.

Zachrání jen to, co zachránit jde

Pětatřicetiletou basketbalistku trápila středně těžká artróza pravého kolene způsobená úrazem. Nemohla kvůli ní pořádně chodit ani sportovat. Bolest v kloubu ji občas budila i ze spaní. Po pěti injekcích, které dostala v rozmezí pěti týdnů, mohla nohou pohybovat téměř bez omezení. „U artrózy pomáhají injekce hlavně u lehčích a středně těžkých stavů. Tedy tam, kde je zachované dostatečné množství chrupavky. Pokud ke mně přijde člověk s artrózou čtvrtého stupně, už mu plazmu nedám, protože chrupavka je natolik poškozená, že pomůže jen operace,“ vysvětluje MUDr. Picek.

Injekce platí pacient

Zdravotní pojišťovny novou léčbu zatím nehradí. I když už existuje celá řada seriózních studií, které dokládají její pozitivní účinky. Cena zákroku se liší podle počtu injekcí, které pacientův stav vyžaduje. Při léčbě silně poškozených velkých kloubů, kdy lékař musí aplikovat pět až šest injekcí, se cena pohybuje kolem 20 000 Kč. U lehčích případů například tenisových loktů, kde stačí jedna injekce, zaplatí pacient 3 900 Kč.


Co by vás mohlo zajímat

Odpovídá MUDr. František PICEK, ortoped, který poprvé aplikoval metodu jako takovou v ČR.

Jak vlastně mohu jako laik poznat, že jsem „zralý“ pro léčbu plazmou?

„Sám to nepoznáte, je třeba se poradit se zkušeným ortopedem, který se touto léčbou zabývá. Léčba pomocí krevní plasmy je vhodná hlavně pro typické sportovní diagnózy, jakými je například tenisový loket, bolesti úponu Achillovy šlachy, skokanské koleno, bolesti paty. Používá se i u čerstvých či operovaných poškození rotátorových manžet ramenních kloubů, po náhradách zkřížených vazů kolen, těžších podvrtnutích kotníků či jiných vazivových poraněních."

Kolik dávek krevní plazmy je vhodné k léčbě úponových onemocnění?

„K léčbě úponových bolestí aplikujeme zpravidla ve dvou dávkách v týdenním intervalu."

Lékař mi řekl, že mám artrózu IV. stupně. Prý mám ješt zkusit krevní plazmu? Jaký bude výsledek?

„V tomto případě bych léčbu plazmou vůbec nedoporučil, výsledek by byl nulový. Léčba ACP dokáže perfektně zrychlit hojení, zkrátit dobu rehabilitace při akutních i chronických potížích, a to v některých případech až o 50%. Významně zvýší naději na regeneraci chrupavky ve velkých kloubech, nicméně vysoká stádia artrózy indikovaná k implantaci umělého kloubu nejsou pro tuto léčbu vhodná a není to efektivní."

Už dva roky se marně snažím bojovat s tenisovým loktem. Pomůže mi krevní plazma a pokud ano, za jakou dobu?

„Léčba tzv. entezopatií, např. tenisový loket, golfový loket, skokanské koleno a další jsou vhodnou indikaci k léčbě protizánětlivými a růstovými faktory metodou ACP. Tuto biologickou léčbu lze s výhodou kombinovat s jinými fyzikálními metodami k léčbě úponových bolestí, nejlépe s metodou léčby rázovou vlnou. Naše zkušenosti zatím říkají, že léčba byla úspěšná v 73% případů."

Existují už nějaké statistiky pacientů, kterým tato léčba pomohla nebo nepomohla?

„ORP CENTRUM začalo jako první v republice aplikovat plazmu před třemi lety. Z poslední studie, kterou zveřejnil časopis Arthroskopy vyplývá, že k ústupu obtíží dochází u 77% případů např. při úponových bolestech vazů paty, v 73% případů tenisových loktů, rychlý ústup bolestí byl také u skokanských kolen a rotátorových manžet ramenních kloubů. Při bolestech a obtížích s artrózou kolene – zlepšení ve 34% (při léčbě injekcemi hyaluronátů jen 10%)."

Chystám se na ACP. Chci se zeptat, zda je potřeba přijít nalačno. Je to bolestivé?

„Proces je velmi jednoduchý, krátký a bezbolestný. Během asi 15timinutové návštěvy ortopeda vám odeberou přibližně 9 ml žilní krve do patentované dvojité zkumavky – stříkačky. Krev se poté zpracovává ve speciálním zařízení. Během zpracování se oddělí plazma a využitím druhého dílu stříkačky se odsaje. Získá se vzorek obsahující plazmu bohatou na krevní destičky a koncentrované růstové faktory. Právě takto získanou plazmu vám ortoped pomocí injekční jehly vpíchne do místa určení.

Více informací naleznete na stránkách ORP CENTRA v záložce Léčba vlastní krví.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 24.05.2013 12:57:13

Běh bohužel patří mezi sporty, při kterých dochází ke zraněním poměrně často. Většina běžců si už dokáže pohlídat tu svou „achillovu patu“, nicméně některé trable se mnohdy blíží zcela nenápadně a dají o sobě vědět naplno až za delší dobu, když už problém nějaký čas trvá. Bývá to artróza, tenisový loket, Achillova šlacha, bolavé koleno, pata. Nyní se nabízí možnost tyto obtíže řešit s pomocí vlastní krve, nový způsob léčby už ocenila řada sportovců.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.