Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tejp pomůže, při akutním zranění však uberte plyn

Tejp pomůže, při akutním zranění však uberte plyn
foto: archív behej.com

Daniela Havránková | 21.08.2013 | přečteno: 48408×

Modré, žluté, růžové… Asi jste si už všimli pásek v pestrých barvách, které zdobí čím dál častěji různé části těl běžců. Používají je jak eliťáci v nejvyšších soutěžích, tak rekreační běžci na malých závodech a sahají po nich při svých výbězích i joggeři bez závodních ambicí. Jak tyto tejpovací pásky fungují a kdy mohou pomoci?

Barevné tejpy vypadají jako slušivý doplněk k běžeckému outfitu. Vězte však, že toho, kdo je potřebuje a lepí si je na své tělo, většinou otázka módních trendů v danou chvíli tolik nepálí. Obvykle totiž řeší mnohem palčivější problém – zdravotní.

„Letos mě po zimním soustředění, zřejmě z přetížení z velkého množství seběhů, bolely vazy a šlachy v kotníku. Klid nezabíral, pomohly mi až tejpy. Po jejich aplikaci obtíže za pár dnů zmizely,“ líčí dobrou zkušenost s tejpovací metodou přední vytrvalec Petr Pechek. A přidává se k němu i autorka tohoto článku, které rovněž fixační pásky prokázaly při běhu lví službu.

„Tejpy byly původně vyvinuty pro sportovce, mohou je ale úspěšně používat doslova všichni,“ vysvětluje fyzioterapeutka Dagmar Mostecká. „Sportovcům pomáhají k optimálnímu výkonu, brání bolesti při výkonu nebo přispívají k ochraně určité přetížené či poraněné oblasti,“ vypočítává jejich rozmanité využití. „Mohou je používat i rekreační sportovci při přetížení nebo když se ozvou staré úrazy či bolesti zad.“

Tejpy standardně pomáhají zpevnit poraněný kloub, zmenšují otok kloubu, přispívají k hojení jizev a pomáhají zlepšit držení těla a svalovou koordinaci. Avšak není tejp jako tejp. dělí se na fixační tejpy a kineziotejpy. Ty první nejsou elastické (dají se obvykle sehnat v bílém provedení) a tato silně lepící náplasťová páska fixuje tkáň napevno. Jejich výhodou je pevnost v tahu, zároveň se dají snadno odtrhávat v podélném i příčném směru. Docela jiné možnosti bez silné fixace skýtají tejpy s předponou „kinezio-“.

S nimi nejde jen o mechanické zpevnění například kloubů. „Kineziotejp pracuje především tak, že při správném směru a tahu aktivuje svaly, které se lépe zapojí do pohybu a kloub ochrání. Toho se využívá třeba u zpevnění hlezna, kolene či ramene. Opačným směrem nalepení se sval naopak spíš uvolňuje a dá se urychlit jeho hojení například po natržení,“ popisuje Mostecká.

Tím ovšem šíře použití pásek nekončí. „Kineziotejp může také pomoci odlehčit šlachy, slouží i ke korekci postavení v kloubu tak, aby se méně přetěžoval či opotřebovával. Pomůže, když je potřeba zlepšit držení těla, například jde-li o napřímení v hrudní páteři. U velkých kloubů je přitom efekt spíš menší, u drobných kloubů je efekt naopak výrazný,“ říká Mostecká.

Výhodou je, že pacient si po řádném poučení může tejp lepit sám. Ovšem pozor, směr a síla tahu je naprosto zásadní. A i když nalepení může vypadat stejně, efekt pro jiný směr či tah může být zcela jiný, až opačný. Navíc na některé partie si jej člověk prostě sám nenalepí, je však možné zaučit rodinného příslušníka.

Když tedy použijeme při určitých obtížích tejpy, lze pak sportovat bez omezení? „Vždy záleží na potížích. Pokud se jedná o akutní zranění, rozhodně je potřeba zátěž ubrat či zcela vyřadit. Tejp však významně pomůže rychlejšímu vyléčení,“ upozorňuje Mostecká. „V případě chronických obtíží či při prevenci je možné s tejpy sportovat i závodit bez omezení,“ dodává.

Ještě pár praktických rad. Není vhodné tejp nalepit bezprostředně před aktivitou, protože kvůli následnému pocení nestačí přilnout a na kůži bude hůř držet. Pokud se tedy chystáte sportovat odpoledne, nalepte si tejp už ráno. Také dejte pozor na podráždění kůže, jakkoliv technologie používá hypoalergenních lepidel. Po sundání pásky se doporučuje dát pauzu 1–2 dny, aby mohla pokožka zregenerovat.

A závěrem – jakou barvu tejpů volit? Mají jejich odstíny nějaké speciální využití? Ne tak docela, význam barvy bývá často omezován jen na vzhled, ovšem i barva působí na náš organismus! Konkrétně: červená zahřívá, modrá chladí, zelená léčí, žlutá uklidňuje, béžová je neutrální. Barva má také vliv na přilnavost tejpů a některé barvivo může dokonce naší kůži vadit. Na trhu je naštěstí v oblasti tejpů z čeho vybírat.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 13.08.2013 09:55:34

Modré, žluté, růžové… asi jste si už všimli pásek v pestrých barvách, které zdobí čím dál častěji různé části těl běžců. Používají je jak eliťáci v nejvyšších soutěžích, tak rekreační běžci na malých závodech a sahají po nich i při svých výbězích joggeři bez závodních ambicí. Jak takzvané tejpy fungují a kdy mohou pomoci?
Odkaz na článek

avatar

Vysoká Pec

Celkem 9788 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:51 (2013)
půlmaraton: 1:29:59 (2015)
maraton: 4:02:19 (2013)

Pajcus muž 13.08.2013 11:08:52

Vždycky, když to na někom vidím, podívám se na svoje zarostlé nohy a říkám si, že musí být maso to sundavat třeba i z oholených nohou. Zajímavé, že se tomuto tématu článek nevěnuje. :)

avatar

Celkem 33157 km
Minulý měsíc 216 km
10 km: 0:41:20 (2013)
půlmaraton: 1:28:55 (2014)
maraton: 0:00:00 (2014)

Jiri St muž 13.08.2013 16:21:51

Používám kineziotejp často a tak můžu potvrdit, že sundavání kvalitního tejpu (ne neznačkových šmejdů) je fakt maso :-) Ale je úžasné jak na některé druhy poranění a natažení/přetížení svalů to rychle pomáhá. Když mě ale kdysi bolel sval hluboko ve stehnu, tak na to byl tejp krátký.

avatar

Brno

Phiten žena 15.08.2013 17:59:23

Správný tejp vydrží i saunování a plavání. Zní to možná divně, ale nejlepší je tejpovat na vyholenou kůži. Jakmile tejpujete přes chlupy, tak při sundávání podstupujete rovnou i depilaci :)

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 15.08.2013 21:23:42

>> Phiten, 15. 08. 2013 17:59:23

Omlouvam se, neb jsem klikla omylem na -. Vami uvedene je dle me i manzelovi zkusenoti holym faktem. Opravdu se tejpuje lepe na kuzi bez chlupu a proste sundavani ma logicky stejny efekt jako naplast :-). Ja chtela smaznout jedno -, neb mate pravdu, tak je nechapu a pretukla jsem se.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Brno

Phiten žena 15.08.2013 21:48:39

>> skritek Hugo, 15. 08. 2013 21:23:42

:)) O nic nejde. Mínus sem, mínus tam – ale lepení tejpů na chlupaté nohy bychom chlapům mohly dělat za trest :))

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.