Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Krátký výpadek nevadí, pozor na návrat po léčbě antibiotiky

Krátký výpadek nevadí, pozor na návrat po léčbě antibiotiky
foto: Zdenek Krchák

Daniela Havránková | 30.10.2013 | přečteno: 16342×

Trénujete na maximum, plán plníte na sto (ne-li víc) procent, cítíte, že vám to běhá čím dál líp…Když tu přijde nemoc, zranění nebo jiná překážka, která vám nedovolí pokračovat dál. Kdy se pauza na výkonnosti ještě neprojeví a kdy už ji výpadek zaručeně ohrozí? Dá se po nemoci hned začít trénovat? A jak se dostat zase zpátky do formy?

Říká se „Sportem ku zdraví“. Jenže znáte to, jak to chodí u nás běžců. Snad každý měl někdy nějaké zranění, které našemu snažení jednoduše vystavilo stopku. Také na nás útočí ze všech stran různé chřipky a jiné civilizační choroby, jež mohou snadno tělo na pár dní vyřadit z provozu. A někdy něco změní náš původní záměr absolvovat bezchybnou běžeckou přípravu a na nějaký čas pak musíme maratonky pověsit na hřebík.

Vždy záleží na tom, kdy zrovna pauza nastane, tedy v jaké fázi tréninkového cyklu nás zastihne. „V období, kdy je forma už hotová, pak čtyř- či pětidenní výpadek znatelný vliv na výkonnost mít nemůže,“ říká trenér a bývalý elitní maratonec Pavel Novák. Také je třeba zohlednit, co se během pauzy s naším organismem děje. „Bylo-li tělo oslabováno, například teplotou, virózou, ale i psychickým stresem, potom je návrat do původní formy hodně individuální a nedá se paušalizovat,“ dodává.

Reprezentační vrchař a skvělý maratonec Robert Krupička je i ke krátkým výpadkům o něco skeptičtější: „Podle mě se ve výkonnosti začne projevovat už jen několikadenní pauza. O to víc, pokud je zaviněná nemocí jako chřipka či angína.“ A dál radí, jak postupovat právě po nemoci: „Po dvoutýdenní nemoci s antibiotiky nic neuspěcháte. Je lepší ještě několik dní po uzdravení trénovat hodně zlehka, aby se nemoc opět nevrátila, a pojídat nějaká probiotika na obnovení mikroflóry trávicího systému.“

Novák před antibiotiky důrazně varuje: „To, co způsobí v těle, je svízel sama o sobě a může trvat měsíce, ne-li roky, než se tělo s napáchanými škodami plně vypořádá.“ A na problém se dívá i z jiného úhlu pohledu: „Běžci by měli nemoc poctivě vyležet a návrat by neměli uspěchat. Tělo pak z takto zvládnuté nemoci vyjde posíleno a taková zkušenost naučí nelpět na výsledcích a akceptovat potřeby vlastního organismu.“

Jak tedy po pauze upravit trénink? „Zátěž je samozřejmě nutné zvyšovat postupně, já se vždy řídím pocity,“ popisuje své zkušenosti Krupička. „Dejte tělu šanci posílit imunitu, která kulminuje až po odeznění příznaků. Trénovat již lze, ale je potřeba reagovat na okamžitý stav organismu a nenechávat jej sklouzávat do větší únavy,“ doporučuje zase Novák. „Běžec by si měl dát zvláště pozor na laktátové tréninky,“ upozorňuje.

Co když je ale výpadek delšího charakteru? „Před dvěma lety jsem opustila zaměstnání v Praze a odjela jsem pracovat na horskou chatu. S běháním jsem musela najednou přestat,“ vzpomíná úspěšná vytrvalkyně Lenka Šibravová. „Když jsem se po půl roce vrátila zpátky, chtěla jsem se dostat i do původní běžecké formy.“ Lenka pauzu vnímala pozitivně: „Tělo si odpočinulo a získalo novou chuť do tréninku.“ Sama ale přiznává, že jí trvalo měsíc, než se zase rozběhala.

Novákův recept dává naději, že i po delší, třeba dvouměsíční pauze způsobené zraněním, se dají zaběhnout slušné časy, byť s určitým omezením: „Po takto dlouhé pauze je vždy lepší nechat proběhnout celou přípravu, i když třeba ve zkrácené verzi. Pokud se blíží vrchol sezony, který bychom chtěli absolvovat, pak lze samozřejmě udělat určitý rychlokurz tělu, který bude odpovídat zvolené distanci a někdy se povede velmi dobrá sportovní forma, která má ale dětské nemoci a rychle se rozpadá.“

Při několikatýdenní pauze se dá leccos zachránit i tím, že se věnujeme alternativní sportovní aktivitě. Tak to běžně funguje třeba u triatlonistů, kteří vlivem velké tréninkové zátěže nezřídka trpí na únavové zlomeniny. Obvykle se v době rekonvalescence více zaměří na jiné disciplíny, které mohou vykonávat i při akutním zdravotním problému. Tím se vyhnou výraznému propadu formy a brzy se zas mohou vrátit k závodění v plné síle.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 29.10.2013 09:16:27

Trénujete na maximum, plán plníte na sto (ne-li víc) procent, cítíte, že vám to běhá čím dál líp…když tu přijde nemoc, zranění nebo jiná překážka, která vám nedovolí pokračovat dál. Kdy se pauza na výkonnosti ještě neprojeví a kdy už ji výpadek zaručeně ohrozí? Dá se po nemoci hned začít trénovat? A jak se dostat zase zpátky do formy?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.