Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Únavu z dlouhých běhů účinně odstraní masáž

Únavu z dlouhých běhů účinně odstraní masáž
foto: archív Běhej.com

Daniela Havránková | 22.11.2013 | přečteno: 10878×

Absolvujete dlouhé výběhy v rámci přípravy na vysněný jarní (půl)maraton? Kdo by nebyl unaven po dvaceti a více natočených kilometrech! Přinášíme tip na účinnou regeneraci po takové zátěži – masáž. Organismus si po ní lépe odpočine a bude dříve připraven na další trénink.

„Pravidelná masáž mi umožňuje naběhat větší objemy. Dřív mi trvalo až tři dny po těžším tréninku, než si nohy odpočinuly a únava zmizela. Teď běhám kvalitní tréninky třikrát týdně, k tomu pomalé klusy a dlouhý víkendový běh a většinou ani moc necítím, že jsem kvalitní trénink odběhal,“ svěřil se se svou zkušeností 43letý člen Kerteamu Jiří Syrovátko, který se letos na podzim dopracoval k maratonu za 2:50.

Jeho slova potvrzuje David Cihlář z katedry tělesné výchovy a sportu Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. „Při běhu se zvyšují metabolické nároky svalu. Při zatížení nad aerobní práh, kdy metabolismus ve svalech není efektivní, nebo při dlouhém běhu, kdy je zátěž delší, dochází ke zvýšené produkci odpadních látek, tedy kyseliny mléčné neboli laktátu. Určité sportovní masáže dokáží za pomoci masérských hmatů namožené svalstvo prokrvit, čímž dochází k rychlejší látkové výměně a k odstranění odpadních látek nahromaděných po zatížení,“ vysvětluje Cihlář. „Následná regenerace bývá účinnější a rychlejší."

Je potřeba používat masérské hmaty ve správném pořadí, neboť mají jasně daný postup. Na účinek masáže současně působí i další faktory, jako jsou zkušenosti maséra, prostředí masáže, stav masírovaného, intenzita a rychlost masérských hmatů a podobně.

Cihlář ještě zdůrazňuje několik zásad, které je vhodné dodržovat: „Nemasírujeme hned po vydatném jídle, masírovaný nesmí být hodně unavený a vyčerpaný, pokud tomu tak je, aplikujeme masáž až následující den. Nemasírujeme ani při infekčních onemocněních či podezřeních na tyto stavy. Jinak je možné masáž absolvovat téměř ihned po zátěži. Po masáži je vhodné zvýšit příjem tekutin a zůstat zhruba dvacet minut v klidu.“

Masáž prováděná po výkonu je oproti tzv. „pohotovostní“ před samotným výkonem (závodem) klidnější a delší. Má se při ní docílit dokonalého uvolnění a dosáhnout maximálního pocitu relaxace. Její součástí bývá i masáž zad, nohou (zadní i přední strany), paží a šíje, může se aplikovat i masáž břicha a hrudníku. Doba masáže se pohybuje kolem 60 minut, ale může být i kratší či delší. Lze ji aplikovat se zaměřením na zatěžované partie jednou či dvakrát týdně po každém tvrdším tréninku, kdy se nahromadí únava, popřípadě se dá jednou za týden namasírovat celé tělo.

„Já osobně chodím většinou jednou týdně, druhý den po těžším tréninku. Ráno se jdu volně vyklusat a pak vyrazím na masáž. Další těžší trénink zařazuji až následující den v podvečer, aby efekt z masáží nějakou dobu působil a nohy si odpočinuly,“ přidává vlastní doporučení Syrovátko. „Přitom v minulosti jsem po těžkém tréninku sotva dolezl domů.“

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 02.12.2013 10:32:26

Absolvujete dlouhé výběhy v rámci přípravy na vysněný jarní (půl)maraton? Kdo by nebyl unaven po dvaceti a více natočených kilometrech! Přinášíme tip na účinnou regeneraci po takové zátěži – masáž. Organismus si po ní lépe odpočine a bude dříve připraven na další trénink.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 02.12.2013 11:02:11

Tři kvalitní tréninky týdně, včetně dlouhého běhu v podstatě čtyři, není to moc?

Anaerobní zatížení a maratónský trénink mi taky moc nejdou dohromady.

„Přitom v minulosti jsem po těžkém tréninku sotva dolezl domů.“ – tipuji, že to nebyl těžký trénink, ale závod.

Není účelem maratonského tréninku mj. natrénovat běh v únavě. Já bych volil 2 kvalitní tréninky týdně a místo hodinového válení se na masérském stole a dalšího času stráveného cestováním za masérem, bych zařadil volné či regenerační běhy.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 02.12.2013 14:31:47

Nějak se Purkyněmu zatoulala univerzita. :-)

Motto: www.marek27.cz
avatar

10 km: 0:39:24 (2015)
půlmaraton: 1:29:34 (2014)
maraton: 3:11:05 (2015)

Petr H muž 03.12.2013 16:37:01

Stále mi není jasné, co konkrétně za pochody probíhá v mém těle, ale můj dobře vypozorovaný fakt je, že mi masáž únavu z těla neodstraní ale naopak jaksi vyrobí. Můžu být před tím unavený a nebo docela odpočinutý, ale masáž svaly mého těla vyburcuje, že jsem pak několik dní fakt zničený. Takže to už radši více nezkouším. Pro co nejlepší regeneraci osobně potřebuji co nejdůkladnější protažení, až docela bolestivé. Pak se druhý den cítím nejlépe. Naopak masáž mi byla vždy v danou chvíli velmi příjemná a v danou chvíli jakoby uvolňující, kterýžto pocit se ale za několik hodin vždy nepříjemně změnil.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.