Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běhy do vrchu: Mistrovství světa bude oficiální

Běhy do vrchu: Mistrovství světa bude oficiální

Ivo Domanský | 17.09.2008 | přečteno: 6943×

Třebaže nedělní 24. neoficiální mistrovství světa ve švýcarské Crans Montaně nepřineslo našim barvám očekávané výsledky, stojí za to se za ním alespoň ohlédnout.

Na sobotním kongresu oznámil prezident WMRA (Světové asociace běhů do vrchu) Brit Danny Hughes, že exekutiva IAAF (Mezinárodní a­tletická asociace) letos v srpnu rozhodla uznávat od příštího roku mistrovství světa v běhu do vrchu jako oficiální akci atletů. Tuto příznivou zprávu si vyslechli zástupci 42 zemí pěti kontinentů, které vyslaly do Crans Montany své reprezentanty. 

Běhy do vrchu se v posledních letech podařilo rozšířit do Střední a Jižní Ameriky, do dalších afrických zemí a rovněž na Balkán. V těchto oblastech již proběhly první regionální šampionáty. V protikladu s tímto rozvojem je ovšem ochota jednotlivých národních federací pořádat vrcholné světové soutěže. 

Příští 25. MS bude tedy poprvé oficiální, zatím však nikdo neví, kdo bude jeho pořadatelem. Po odřeknutí coloradského Vailu se nyní vzdali organizace i pořadatelé ze severoitalského Bormia. Zato 26. mistrovství je již nyní zajištěno – uskuteční se v létě 2010 v Norsku. 

Mistrovství v Crans Montaně bylo mezníkem i v několika dalšíchh ohledech. Vyznačovalo se nástupem nových zemí i závodníků. To především platí o Norsku, které začalo s vrchy teprve před několika lety (navíc Norové uznávají pouze jejich klasickou formu – nahoru). Letos vyslalo poprvé týmy a ve Švýcarsku patřilo rázem k nejúspěšnějším. Nutno podotknout, že především zásluhou vynikající ženské dvojice Kirsten Otterbu – Melkevikové a Anity Hakanstad – Evertsenové, které se spolu s třetí Norkou staly nečekaně, ale zaslouženě novými mistryněmi světa. 

V mužích letos chyběli Eritrejci, kterým Švýcarsko odmítlo po loňském skandálu, kdy polovina doprovodu požádala o politický azyl, vydat vstupní víza a jejich úlohu měli převzít mladí Uganďané. Ti zvolili obvyklou africkou taktiku, když hned po startu okupovali čelo, avšak postupně (snad i vinou velmi chladného a deštivého počasí) odpadli. 

Výjimkou byl Torotich, který si ze Švýcarska odvezl stříbro za neotřesitelným králem vrchů Wyattem z Nového Zélandu. 

Ve švýcarských mlhách zhasly naděje nejen Anny Pichrtové, která doběhla na 26. místě po bezkrevném výkonu a byla v závěru předstižena skvěle finišující Pavlou Matyášovou, ale i celého našeho ženského týmu, který se proti loňsku propadl o hrozivých osm míst. 

Jen slabou útěchou může být, že podobně dopadly obhájkyně titulu z Ovronnazu Američanky (8. místo v družstvech) nebo že ještě hůř než Pichrtová skončily dosavadní hvězdy Isabelle Guillotová (Francie) a Vittoria Salviniová (Itálie). 

Slabě běželi s výjimkou Jirky Homoláče všichni junioři, mnohem více se čekalo především od Vlasty Šroubka mladšího a od Ondry Fejfara. Těšit nás naopak může stabilní forma juniorky Katky Berouškové (loni 14., letos 8. místo na světě) a také srdnatý výkon mužů, kteří s výjimkou Tomáše Blahy a částečně i Pavla Brýdla zvládli náročné podmínky rozmáčené trati výtečně a obsadili 7. místo (jedno z nejlepších umístění družstva na MS v posledních 10 letech). 

Vedle Havlíčka (21. místo) lze pochválit především mladé běžce Jiřího Vojáka (svěřenec trenéra Jirky Královce skvěle zvládl přechod z juniorské do mužské kategorie) a Martina Freie. 

(Na titulní fotografii archívní foto Jonathana Wyatta)


Web Mistrovsví světa v Crans Montaně

Výsledky 24. Mistrovství světa