Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Den Emila Zátopka - Blasinski vítězně, Štefko bral bronz

Den Emila Zátopka - Blasinski vítězně, Štefko bral bronz

Ivo Domanský | 20.09.2008 | přečteno: 8420×

V pátek 19. září jsme si připomněli nedožité 86. narozeniny největšího českého běžce Emila Zátopka. Den poté se uskutečnil 6. ročník vytrvalostního běhu na 22 300m Rodným krajem Emila Zátopka. Ten symbolicky spojuje místo Zátopkova narození Kopřivnici s místem jeho posledního odpočinku v dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm.

Závod se od svého vzniku v roce 2002 těší nejen velké popoře obou měst, ale také nevšednímu zájmu samotných závodníků, takže organizátoři počítali reálně s možností, že letos přivítají již tisícího startujícího. Jenže zrádné počasí letošního září, které nás během několika dní vrhlo z plného léta až někam k Dušičkám, bylo proti. 

Od časného rána byly okolní kopce a samotná Kopřivnice zahaleny do mlhy a chvílemi dost silně pršelo, o chladnu ani nemluvě. 

Z původně 180 přihlášených borců se skutečně prezentovalo 146, takže do kýžené tisícovky chybělo přesně osm jmen. Nevadí, zvláštní upomínku dostane napřesrok osmý běžec v cíli – doufejme, že se kvůli tomu nebude ve špičce příliš taktizovat. 

Pěknou tradicí je pozvání běžců ze zahraničních partnerských měst Rožnova nebo Kopřivnice. A tak letos opět byli na startu závodníci z francouzského Trappez, německého Zwönnitz, polského Myszkowa nebo britského Congletonu. V těchto případech se většinou jednalo o kondiční běžce, ale na startu byli i opravdu kvalitní běžci z Polska a Slovenska. 

Letošní ročník sliboval zajímavý souboj mezi známým účastníkem našich běhů Polákem Arturem Blasinským a Róbertem Štefkem z AK Kroměříž, roli třetího vzadu měli hrát Bulhar Ivan Čotov a slovenský reprezentant Roman Arbet. 

Po slavnostním zahájení v centru Kopřivnice vyběhli závodníci krátce po sobotní 11. hodině na trať, která je o něco delší než klasický půlmaraton a také o dost těžší. Po několika úvodních rovinatých kilometrech se totiž před závodním polem vynoří hřeben, oddělující historické území Lašska od Valašska. 

Táhlým stoupáním se běžci dostanou na nejvyšší bod trati – sedlo nad pramenem říčky Jičínky v nadmořské výšce 695m. Odtud už sbíhají na rožnovskou stranu hřebene a pak následují rovinaté pasáže až do cíle v dřevěném městečku, souboru historických staveb snesených sem z celého Valašska. 

Zprávy z trati napovídaly, že vítěz šestého ročníku bude z ciziny. Artur Blasinski se téměř od počátku ujal vedení a po cestě sbíral prémie. Vedoucí pozici si udržel až do cíle, na překonání Kreisingerova traťového rekordu z roku 2005 (1:11:55) však nebylo vzhledem k panující nepohodě ani pomyšlení. 

Jako druhý se k překvapení stovky diváků v cílové rovince objevil Ivan Čotov a teprve třetí finišoval viditelně unavený Štefko. Byl však nejlepší z kroměřížských běžců, kteří vyhráli letos poprvé vypsanou soutěž tříčlenných týmů, dalšími členy družstva AK Kroměříž byli Jan Bláha a Filip Vrága.Na druhém místě doběhl slovensko-polský tým Demolexu Bardejov. 

Zatímco soutěž mužů byla otevřená a neobešla se bez překvapení, ženy měly letos jasnou favoritku v Janě Klimešové, která ke třem dosavadním letos připojila i čtvrté vítězství na této náročné trati. Souboj o druhé místo byl dlouho otevřený, nakonec byla úspěšnější zlínská triatletka Jana Žaludková – Paštěková, ale nedlouho po ní se objevila i třetí běžkyně, věkem teprve juniorka Martina Vévodová. 

Počasí se neumoudřilo a tak místo amfiteátru proběhlo závěrečné vyhlášení v jednom z objektů rožnovského skanzenu. 

Ještě předtím položili zástupci měst Kopřivnice a Rožnov p. R. květiny na hrob Emila Zátopka za přítomnosti jeho manželky paní Dany Zátopkové. Byl v tom snad nějaký skrytý symbol, že jsem včera z Valašského Meziřící do Prahy cestoval rychlíkem ČD č. 626 Emil Zátopek a že tento rychlík neměl ani minutu zpoždění?

Titulní foto z archívu Maratonklubu Kopřivnice (r. 2007)


Web závodu

Výsledky závodu