Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zlatá desítka Emila Zátopka: Vítěz za samé trojky

Zlatá desítka Emila Zátopka: Vítěz za samé trojky
foto: archív SC Marathon Plzeň

Ivo Domanský | 21.07.2011 | přečteno: 6960×

Tomáš Veber (Mílaři Domažlice) v čase 33:33,3 a Jindřiška Martínková (SC Marathon Plzeň) v osobním rekordu 38:00,4 se včera stali prvními vítězi čtvrtého ročníku Zátopkova zlatého týdne v běhu na 10 000 metrů na dráze.

Pořadatelé museli pro tento běh hledat azyl na školním stadionku Josefa Žaloudka v plzeňské čtvrti Skvrňany, jelikož na stadionu Jiskry Domažlice, kde se uskutečnily předchozí ročníky, probíhalo fotbalové utkání. Stadion ve Skvrňanech má naštěstí 400m dráhu s umělým povrchem, která je toho času jedinou regulérní atletickou dráhou v celé Plzni, protože ovál ve Štruncových sadech vzal za své při právě probíhající rekonstrukci areálu FC Viktoria Plzeň.

Přes vytrvalý a v době závodu chvílemi silný déšť se prezentovalo 38 závodníků, z toho 4 ženy. „Emil Zátopek měl v Helsinkách úplně jiné počasí, historici dokládají, že bylo horko,“ nechal se slyšet šéf Zátopkova týdne a velký obdivovatel našeho nejlepšího vytrvalce všech dob Vlastimil Šroubek. „Pršelo při pětce v Londýně 1948…“

Závod mužů i žen se vyvíjel vcelku podle očekávání. Už po prvním kole bezpečně vedl pozdější vítěz Veber, druhý běžel zlínský Petr Minařík a na třetím místě jej těsně sledoval kladenský talent Ondřej Čadek. Další dvojici tvořili písecký Jiří Jansa a domácí Marcel Beran, silnou šestku uzavíral Jan Sokol (AK Sokolov). Ten se později propracoval až na konečné čtvrté místo. Ondřej Čadek, který běžel svou první desítku na dráze, se na šestém kilometru dotáhl na Minaříka a dokonce se pokusil o trhák. Rozhodla zkušenost – zlínský maratonec dokázal atak vykrýt a druhou pozici obhájil, byť s minimálním rozdílem.

„Já mám osobák o víc než minutu lepší, ale vzhledem k tomu, že jsem dnes běžel na dráze po dvouleté pauze, jsem hodně spokojen. Co říkám počasí? Z diváckého hlediska to může být humus, ale protože nefoukalo, stačili jsme se i přes hustý déšť během zahřát,“ zhodnotil panující povětrnostní situaci vítězný Tomáš Veber.

Radovat se mohou obě první ženy. Necelé tři týdny po dráhovém mistrovství republiky v Brně, kde v běhu na 5 000 m skončila Jindřiška Martínková sedmá (18:15,1) a Dagmar Zemanová (18:33) devátá, se tyto běžkyně potkaly na dráze znovu. Martínková běžela velmi pravidelným tempem (první pětka za 18:57, druhá za 19:03) a z Plzně si odváží nejen cenu za vítězství, ale i titul krajské mistryně Plzeňského a Karlovarského kraje. Časy Martínkové (38:00,4) a Zemanové (39:30,4) přitom nemusí být jejich letošními maximy.

Spokojen s předvedenými výkony byl trenér Jan Kervitcer, který se přijel podívat ze soustředění na Babyloně. „Líbily se mi holky, obě to zaběhly takticky správně, nepřepálily.“

Zátopkův zlatý týden pokračuje v neděli 24. července během na 5 000 metrů na stadionu TJ Baník Stříbro, a protože organizátoři týdne ctí nejen den, nýbrž také hodinu startu, zazní ve Stříbře startovní výstřel v 17:50 hod.


VÝSLEDKY MUŽI

VÝSLEDKY ŽENY

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

WEB ZÁTOPKOVA ZLATÉHO TÝDNE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 21.07.2011 08:21:05

Tomáš Veber (Mílaři Domažlice) v čase 33:33,3 a Jindřiška Martínková (SC Marathon Plzeň) v osobním rekordu 38:00,4 se včera stali prvními vítězi čtvrtého ročníku Zátopkova zlatého týdne v běhu na 10000 metrů na dráze.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.