Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zátopkův zlatý týden 2011: Veber celkovým vítězem, maraton patřil Serbessovi

Zátopkův zlatý týden 2011: Veber celkovým vítězem, maraton patřil Serbessovi
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 28.07.2011 | přečteno: 5758×

Skončeno, podepsáno. Včerejším maratonem odešel do historie čtvrtý Zátopkův zlatý týden, unikátní projekt SC Marathon Plzeň. Vítězem maratonu se zaslouženě stal Mulugeta Serbessa, (BAK Bechyně), který zvítězil prakticky způsobem start – cíl v čase 2:47:32. Celkovými vítězi Zátopkova zlatého týdne se stali Tomáš Veber (Mílaři Domažlice) a Jaroslava Pokorová (SC Marathon Plzeň).

Za vítězným Serbessou se v maratonu umístil jako druhý Marek Procházka (TJ Šumperk) 2:48:44 a třetí skončil Michal Kovář (Hisport Praha) 2:59:56.

Své loňské maratonské vítězství mezi ženami zopakovala Markéta Gruberová (MMM Březnice) v novém rekordu Zlatého maratonu Emila Zátopka 3:30:35.

Na náhradním okruhu v Plzni – Bolevci o délce 4950 metrů a stoupání 20 metrů, který maratonci absolvovali osmkrát a potřebnou délku do 42195m dorovnali na závěrečné „pentli“, bojovalo 66 maratonců, do rámcového závodu na 10 km se přihlásilo dalších 11 mužů a žen. Některým šlo o prostou účast, jiným, například nejstaršímu muži ve startovném poli, 72letému Jirkovi Březinovi z Přerova o další maratónskou čárku, v pořadí již 539! V sázce bylo také celkové umístění v Zátopkově zlatém týdnu, stanovené součtem časů z desítky, pětky a maratonu.

Počasí jako by si vzpomnělo, že podle kalendáře mají vrcholit horké červencové dny a připravilo tudíž závodníkům menší mix. Zrána to na vedro ještě nevypadalo, kolem poledne však už sluníčko pěkně připékalo, což bylo signálem pro opalování milovné Plzeňany, aby obsadili pláž Velkého Boleveckého rybníka, kolem něhož vedla trasa maratonu. Maratonci nicméně projevili značnou psychickou odolnost, když se jich odešlo předčasně vykoupat pouze pět.

Mezi odpadlíky ovšem byli tři kandidáti na přední umístění v Zátopkově zlatém týdnu: do té doby třetí v celkovém pořadí Petr Minařík (AK Zlín), dále Slávek Švejdar z Karlových Varů a sokolovský Jan Sokol. Právě on si na okruh hodně stěžoval: „Tak náročnou trať jsem snad ještě neběžel. Vadilo mi střídání povrchů, ale ještě víc pohled na koupající se lidi. Chtěl jsem stejně běžet jen půlmaraton, na celý jsem se necítil.“ Nakonec Sokol vzdal ještě o kolo dřív.

Dalším, i když nevyřčeným důvodem byla pochopitelná únava z předchozích dvou závodů na dráze. Tím víc vyniká Zátopkův historický úspěch před 59 lety.

Za vedoucím Serbessou se zprvu drželi Minařík, Malina, Sokol, Veber a Kovář, zatímco maratonský specialista Marek Procházka zvolil pomalejší výchozí tempo. Že tato taktika byla správná, ukázal další průběh.

Po odstoupení Minaříka, Sokola a Maliny se dlouho držel na druhém místě Veber, třetí běžel Kovář a čtvrtý Procházka. Ten – kromě jasného vítěze Serbessy – jediný měl na to, aby až do cíle udržel tempo čtyř minut na kilometr.

Ve druhé polovině závodu se Procházka propracoval na třetí pozici před Kováře a poté i na druhou, když bez problémů předstihl hodně unaveného Vebera. Ten sice udržel celkové vedení v ZZT, v maratonu však nakonec skončil pod stupni, když na posledních dvou kilometrech musel přenechat bronzový post Kovářovi. „Já jsem spokojen s okruhem a konec konců i s časem, i když je o deset minut horší mého maratonského osobáku,“ uvedl Procházka po doběhu. „Vždyť tady jsme běhali skoro po rovině, za měsíc u nás v Jeseníkách to bude jiný záhul. Že bych vážně ohrozil Mulugetu, to mě nenapadlo ani na 40. kilometru, kdy jsem stáhl jeho náskok na pouhou minutu. Jakmile mě na závěrečném pendlu uviděl kousek za sebou, Mireček prostě zrychlil a bylo hotovo,“ smál se Marek, na němž jako jednom z mála nebyla vidět přílišná únava.

V celkové klasifikaci Zátopkova zlatého týdne patřilo druhé místo za Veberem domácímu Janu Sedláčkovi (SK Bolevec), třetí si po tvrdém souboji se zkušeným Janem Flaksem vybojoval teprve dvacetiletý Marcel Ladka (AK Sokolov). Mistrem Plzeňského a Karlovarského kraje se stal rovněž Tomáš Veber, v kategorii žen nebyl mistrovský titul udělen pro malý počet závodnic.

Příliš jednoduché to neměla ani ženská vítězka Markéta Gruberová. „Mám problémy sehnat zaměstnání, u nás v Březnici moc pracovních příležitostí není, takže dělám brigády v jedné firmě v Milíně. Jedu převážně noční směny, také dnes jsem běžela po noční.“ Přesto se Markétě, která před nedávnem reprezentovala společně s Danem Orálkem Českou republiku na divokém trailu v Irsku, podařilo nejen zopakovat loňské prvenství, ale i zlepšit nejlepší ženský výkon v tomto maratonu, jehož byla sama držitelkou. Za ní skončily Jaroslava Pokorová a Dagmar Hůrková, které jako jediné ženy zvládly celý Zátopkův zlatý týden.

Pozoruhodný byl zájem zahraničních běžců, na start se dostavili zástupci sedmi evropských zemí. Cizinců startovalo v maratonu a v běhu na 10 km celkem jedenáct (kromě České republiky to byli závodníci z Maďarska, Německa, Nizozemska, Slovenska, Srbska a Řecka).

Vyhlašovací blok proběhl dokonce o něco dříve proti původnímu plánu, vítězové všech kategorií a další běžci v pořadí obdrželi věcné ceny včetně poukázek na nákup v prodejně SPORT PODESTÁT. Všem, kteří se podíleli na dobré účasti v Zátopkově zlatém týdnu, na závěr poděkoval ředitel seriálu Vlastimil Šroubek, který předběžně potvrdil konání pátého ročníku této akce v příštím roce, kdy uplyne neuvěřitelných 60 let od Zátopkova helsinského triumfu, který dodnes nikdo nedokázal zopakovat.


VÝSLEDKY MARATONU – MUŽI

VÝSLEDKY MARATONU – ŽENY

CELKOVÉ VÝSLEDKY ZÁTOPKOVA ZLATÉHO TÝDNE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 28.07.2011 01:54:08

Mulugeta Serbessa (BAK Bechyně) se stal ve středu 27. července časem 2:47:32 vítězem Zlatého maratonu Emila Zátopka, posledního závodu seriálu, který uspořádal potřetí SC Marathon Plzeň na počest Zátopkova triumfu z OH v Helsinkách 1952. Celkovým vítězem seriálu tří závodů je Tomáš Veber z Mílařů Domažlice.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.