Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Otec originálního nápadu přiveze Zátopkův zlatý týden do Prahy

Otec originálního nápadu přiveze Zátopkův zlatý týden do Prahy
foto: Martin Symon

behej.com | 27.04.2012 | přečteno: 3676×

Jaké to je běžet tři vytrvalostní běhy během jednoho týdne? Stejně jako Emil Zátopek při svém zlatém triumfu na olympijských hrách v Helsinkách 1952? Vyzkoušejte si ten pocit na vlastní kůži v závěru července v pražské Stromovce při pátém ročníku Zátopkova zlatého týdne. Připravuje jej organizační tým pod vedením pořadatele, vytrvalce a běžeckého nadšence Vlastimila Šroubka. Letos možná dorazí i slavný Fin Lasse Virén.

Letos se koná již pátý ročník seriálu Zátopkův zlatý týden, co plánujete pro letošní sezonu?

Letošní pátý ročník běžeckého seriálu Zátopkův zlatý týden se celý uskuteční v Praze ve Stromovce. Chystáme spoustu doprovodných závodů, akcí pro veřejnost a rádi bychom se letos stali příjemnou alternativou pražských běžeckých akcí ale v nemasovém měřítku.

Proč jste se letos rozhodl pro Prahu?

Letošní ročník je speciální, protože oslavuje 60 let od olympijských úspěchů Emila Zátopka. Zároveň se v den maratonského běhu otevírají Letní olympijské hry v Londýně a Dana Zátopková také letos oslaví své devadesáté narozeniny. Chtěli jsme proto letošní ročník náležitě oslavit a díky již zavedené pražské běžecké tradici se tak podělit s co největším počtem účastníků, a přitom zachovat příjemnou atmosféru individuálních běhů. Rádi bychom letos pozdvihli závody na vyšší úroveň, což bude v Praze méně komplikované než v menších městech, kde jsme organizovali předchozí ročníky.

Připravujete nějaké novinky nebo překvapení?

Ano. Novinek je více. V den vyvrcholení Zátopkova zlatého týdne chystáme spoustu doprovodných běhů, takže nejkratší závodní vzdálenost je 5 275 metrů, což je jedna část čtyřčlenné půlmaratonské štafety. Kromě maratonu dále chystáme půlmaraton, štafety, silniční běh na 10 km a dětské běhy. Navíc každý závodník obdrží na památku pamětní medaili ZZT 2012 a startovní balíček.

Nebudou se při závodě nudit diváci a fanoušci doprovázejí běžce?

Pro fanoušky máme připraven zábavný doprovodný program, s živou hudbou, jež nabídne možnost sledovat historické záběry z olympiády v Helsinkách 1952 a zahajovací ceremoniál letošních londýnských olympijských her v živém přenosu na obří obrazovce. Nebudou chybět ani nápoje a občerstvení.

Pozvete nějaké slavné atletické osobnosti?

Kromě Dany Zátopkové by měl dorazit čtyřnásobný olympijský vítěz Lasse Virén a další osobnosti svou účast postupně potvrzují.

Zátopkův zlatý týden patřil zatím, co se týče počtu běžců, mezi menší závody. Závody se konají v létě o prázdninách. Jak chcete letos přilákat více běžců na start?

Letos se snažíme zorganizovat běhy tak, aby vyhovovaly co nejvíce zájemcům. Běžíme v Praze, která má již dlouhou historii běžeckých závodů a tedy spoustu nadšených běžců. Poslední den seriálu Zátopkův zlatý týden se běhy konají v parku Stromovka a kapacita je omezena na 3 000 účastníků. Běžcům tedy nabídneme příjemné přírodní prostředí bez nutnosti obrovské tlačenice. Všechny běhy se konají ve večerních hodinách a štěstí se na nás usmálo a dva ze tří dnů ZZT vyšly na pátek. Spojili jsme se letos s PR agenturou JWA Prague, která tři roky zajišťovala komunikaci pražskému mezinárodnímu maratonu a posílíme tak marketingovou a komunikační strategii. Vytvořili jsme již nové moderní webové stránky a fanoušci nás mohou sledovat i na Facebooku. Oslovujeme tedy všechny věkové kategorie. Zároveň se letos chceme významněji spojit se sponzory, což nám dovolí větší potenciál doprovodných akcí. Díky pestrému programu se tedy snažíme lákat jak běžce, tak fanoušky, kteří si mohou zkrátit čas čekání příjemnými aktivitami.

Chystáte i letos závody pro mladší generace?

Určitě, nejen hledání „nového Emila Zátopka“ je naším dlouhodobým cílem, ale i podpora sportu u mladších ročníků je pro nás velmi důležitá. Každý den ZZT je připraven doprovodný běh pro mladší ročníky a každý účastník obdrží také pamětní medaili. Děti a dorost budou mít navíc možnost potkat se s Danou Zátopkovou a dalšími osobnostmi.

Vy sám jste nadšeným běžcem, zaběhl jste někdy všechny tři závody podle vzoru Emila Zátopka?

Poprvé jsem tuto kombinaci běžel na ME veteránů v roce 2006 v Poznani, kde jsem doběhl ve své kategorii 40 – 45 let v běhu na 10 000 metrů na 8. místě, pak na 5 000 m také na 8. místě a v maratonu jsem byl na 5. místě. Při seriálu ZZT jsem běžel všechny závody při prvních třech ročnících, ale protože jsem dělal zároveň i manažera a ředitele závodů bylo to velmi těžké – zvláště při maratonu. V loňském roce jsem musel kvůli svalovému zranění závod ukončit již po dvou kilometrech při běhu na 10 000 metrů a letos se pravděpodobně budu věnovat již jen organizaci, neboť očekáváme mnohonásobně vyšší účast než v předešlých ročnících a mé zdravotní problémy stále pokračují…

Uvidíme na startu elitní atlety?

Rádi bychom na startu měli i několik elitních atletů, ale záleží hlavně na požadavcích elitních závodníků a celkových financích, které budeme mít k dispozici.

Můžete popsat, co děláte a prožíváte během závodů? Jste nervózní, nebo si to užíváte?

Když běžím závod, tak se vždy snažím podat maximální výkon a nervózní již nejsem. Běhám závodně, s menšími přestávkami, již od roku 1977. Teď už pochopitelně běhám jen pro radost a užívám si to. A musím říct, že mě to baví pořád stejně. Běh je pro mne droga, motivace, a navíc i láska, která mne nikdy nezradí… Během ZZT jsem jako organizátor samozřejmě nervózní – do poslední chvíle si přeji, aby vše klaplo tak jak má. Asi jako každý organizátor jakékoliv větší akce. Zároveň si to ale užívám, když vidím, jakou radost přináší účast na ZZT běžcům a fanouškům. Letos nebudu na organizaci sám, budu si to tedy velmi užívat.

Registrace byly již oficiálně otevřeny. Co by pro vás osobně znamenaly tisíce běžců na startu?

Byl by to pochopitelně obrovský úspěch! Důkaz, že lidé stále milují sport, milují běhání a chtějí vzdát čest Emilu Zátopkovi a oslavit běhání jako fenomén dnešní doby. Byl by to skvělý dárek právě pro Danu Zátopkovou, která by mohla opět zažít tu skvělou atmosféru běžeckých soutěží – to vše na počest jejího manžela. Tisíce zaregistrovaných běžců by pochopitelně i znamenalo růst organizačního týmu a zapojení dobrovolníků.

Na co se může těšit veřejnost?

Veřejnost se může těšit na kvalitní závody, kvalitní závodníky a již zmiňovanou doprovodnou akci. Expo Zátopkova zlatého týdne bude otevřeno jak pro závodníky, tak pro veřejnost, a dále zde bude VIP sekce pro známé osobnosti, prostor na prezentaci různých potřeb, jež využívají sportovci, občerstvení a nápoje. Na pódiu chystáme živou hudbu a promítání jak historických záběrů z LOH v Helsinkách 1952 tak i přímý přenos ze zahajovacího ceremoniálu LOH v Londýně. Návštěvníci, kteří nepoběží, se určitě mohou těšit na bohatý program a soustu známých osobností.

S Vlastimilem Šroubkem vedla rozhovor Zdena Haraslínová.


WEB ZÁTOPKOVA ZLATÉHO TÝDNE

Poznámka: Organizátoři byli nuceni změnit dosavadní systém placení startovného. Pro získání slevy je nutná registrace do 31. května 2012 (kvůli včasné objednávce správného počtu pamětních medailí). Registrace na: www.zatopek2012.cz

Anketa

Zaujal vás letošní ročník Zátopkova zlatého týdne?

 
1 hl.
Celkem hlasovalo 19 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 27.04.2012 18:02:21

Jaké to je běžet tři vytrvalostní běhy během jednoho týdne? Stejně jako Emil Zátopek při svém zlatém triumfu na olympijských hrách v Helsinkách 1952? Vyzkoušejte si ten pocit na vlastní kůži v závěru července v pražské Stromovce při pátém ročníku Zátopkova zlatého týdne. Připravuje jej organizační tým pod vedením pořadatele, vytrvalce a běžeckého nadšence Vlastimila Šroubka. Letos možná dorazí i slavný Fin Lasse Virén.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.