Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zátopkův zlatý týden: Maraton rozhodl o vítězi

Zátopkův zlatý týden: Maraton rozhodl o vítězi

Jiří Hůrka | 29.07.2008 | přečteno: 9024×

Maratonským závodem vyvrcholil seriál Zátopkův zlatý týden. V Plzni se utkali běžci na stejných tratích, na nichž vybojoval Zátopek na OH v Helsinkách zlaté medaile. Výkony při závodech na 5000 a 10000 metrů pasovaly před maratonem do role největšího favorita Dana Orálka z Moravské Slavie Brno. Jak to vše nakonec dopadlo?

Počasí přichystalo 75 účastníkům závěrečného závodu Zátopkova zlatého týdne opravdový křest ohněm. Zase po nějaké době si vzpomnělo, že je léto a naservírovalo maratoncům pořádnou dávku žhavého slunce na bezmračné obloze. Mnohdy to tak na trati vypadalo, že jde více o holé bytí než o vítězství. Ať už nad sebou samým či nad soupeři. 

Největším favoritem maratonu a při neúčasti Kitura, Koilegeie a Kocourka i celého Zátopkova týdne, byl bezpochyby mistr republiky v běhu na 100 km Daniel Orálek. Ten se hned od startu ujal vedení, když před sebe pustil jen Vlastimila Šroubka ml. – člena jediné maratonské štafety. Bylo však nutné počítat i s Miroslavem Švehlou, který na letošním mistrovství republiky veteránů v půlmaratonu obsadil časem 1:13:22 druhé místo ve své kategorii. 

Švehla také neponechal nic náhodě a ze vzdálenosti zhruba jedné minuty sledoval stopy vedoucího Orálka. Na třetím místě zpočátku běžel ředitel a manažer závodu v jedné osobě, Vlastimil Šroubek st. Toho však brzy dostihla únava s vyčerpávající zátěže při organizaci tohoto náročného podniku a v průběhu třetího okruhu ho předběhla dvojice Marek Procházka a Slávek Švejdar. 

Šumperský Procházka se brzy od Švehlova oddílového kolegy Švejdara odpoutal, a tak se zdálo, že jsou karty jasně rozdány. Na třicátém kilometru byl na čele Orálek s téměř čtyřminutovým náskokem na druhého Švehlu. Ten měl naopak skoro stejný náskok na třetího Procházku. S odstupem dalších dvou minut pak běžel Švejdar. 

Jenže potom se nemilosrdné podmínky rozhodly s jasně a přehledně rozdanými kartami řádně zamíchat. Na doposud vedoucího muže maratonu přišla velká krize způsobená zdravotními potížemi z vyčerpávajícího vedra a Švehla se mu začal mílovými kroky přibližovat. Když se pak po osmém pětikilometrovém okruhu v prostoru startu a cíle objevil jako první Švehla, v publiku to zahučelo překvapením. 

Totálně vyčerpaný Orálek stále ještě bojoval. Na vítězství v maratonu už stačit nemohl, ale v průběžném pořadí Zátopkova zlatého týdne měl na Švehlu náskok 2 minuty a 23 vteřin. Brzo však bylo jasné, že ani toto vítězství mu patřit nebude. Švehla měl sice druhou polovinu svého maratonu také pomalejší než tu první, ale vzhledem k panujícím podmínkám zaběhl vynikající čas 2:52:52,6. 

Za Švehlou skončil se ztrátou více než osmi minut Orálek, když jen těsně uhájil druhé místo před finišujícím Procházkou. První dvě místa celkového pořadí Zátopkova zlatého týdne byla totožná s pořadím maratonu. Na třetí místo v součtu desítky, pětky a maratónu se díky čtvrtému místu v maratonu vyhoupl Švejdar. 

V ženách si od počátku diktovala své tempo Zlata Lukášková. Ona jediná dokázala pokořit hranici čtyř hodin a vybojovala tak nejen vítězství v maratonu, ale i celkové vítězství v Zátopkově zlatém týdnu. Druhé místo, jak v maratonském závodě, tak v Zátopkově celotýdenním klání, obsadila Pavlína Procházková. Třetí v maratonu pak skončila Renata Horáková. 

První ročník tohoto maratonu byl hodnocen vesměs kladně. Kromě počasí, za které pořadatel samozřejmě nemůže, si vítěz postěžoval na velké množství zatáček, které brzdí a rozhazují tempo. Na druhou stranu, co je pro rychlíky v čele závodu potíž, někteří hobby běžci hodnotí jako klad. Zatáčky a různorodost tratě totiž trochu snižují fádnost okruhového běhu. 

Jedinou zaznamenanou vadou na kráse tak je velmi malý či vlastně žádný výběr nápojů na občerstvovacích stanicích. Za to může dle slov pořadatele z velké části jeden ze sponzorů, který nedodal slíbené iontové nápoje. Nicméně běžcům chyběla na trati i cola či studený čaj. Kladně bylo hodnoceno rozmístění občerstvovacích stanic a také značení a zabezpečení tratě. Motivačně působila i startovní čísla s vytištěnými jmény. 

Podle názorů mnoha účastníků pořadatel svou premiéru zvládl a zdá se, že se tito běžci postaví na start plzeňského závodu i příští rok. Ale nemusejí čekat až na rok 2009. Už na začátku října pokračuje Grand Prix vytrvalců západních Čech Plzeňskou hodinovkou a končí o pár dní později Plzeňskou třicítkou. 

Výsledky maratonu

Celkové výsledky Zátopkova zlatého týdne

Web závodu

Diskuse k závodu na fóru

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha|Dresden

Celkem 8736,9 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:18 (2009)
půlmaraton: 1:41:37 (2009)
maraton: 3:39:19 (2007)

dees žena 29.07.2008 15:57:02

Jeste bych do vysledkovky zaradila Emila Zatopka:-).

Motto: Příště poběžíme tu hodinovku rychleji, ať to máme dřív za sebou.
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 29.07.2008 22:51:17

Nezařadím je do výsledků, ale pro zajímavost je uvedu. Na olympiádě v Helsinkách dosáhl Emil Zátopek tyto výsledky:
1.místo na 10 000 m časem 29:17,0 min. 1.místo na 5 000 m časem 14:06,6 min.
1.místo v maratonu časem 2:23:03,2 hod.

administrator 03.04.2010 13:32:33

Maratonským závodem vyvrcholil seriál Zátopkův zlatý týden. V Plzni se utkali běžci na stejných tratích, na nichž vybojoval Zátopek na OH v Helsinkách zlaté medaile. Výkony při závodech na 5000 a 10000 metrů pasovaly před maratonem do role největšího favorita Dana Orálka z Moravské Slavie Brno. Jak to vše nakonec dopadlo?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.