Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Veber i na pětce ve šlépějích Zátopkových

Veber i na pětce ve šlépějích Zátopkových
foto: Vlastimil Šroubek

Ivo Domanský | 22.07.2011 | přečteno: 8440×

Po vítězství na Zlaté desítce Emila Zátopka si Tomáš Veber z Mílařů Domažlice totéž zopakoval i v nedělním závodě na poloviční vzdálenosti, který se pod názvem Zlatá pětka Emila Zátopka běžel ve Stříbře. Rázem tak stouply jeho šance na celkové prvenství v seriálu Zátopkův zlatý týden.

Už od prvních metrů nebylo pochyb, že vítěz středeční zmoklé plzeňské desítky Tomáš Veber přijel do Stříbra v dobré formě a nenechá si vzít průběžné vedení v seriálu Zátopkova zlatého týdne ani na poloviční trati.

Podmínky pro dosažení kvalitního výkonu byly tentokrát velmi příznivé: oblačno, teplota kolem 17 stupňů Celsia. Jediným limitujícím faktorem byla vysoká účast startujících (56), která nutila rychlejší závodníky k obíhání pomalejších soupeřů ve druhé nebo dokonce třetí dráze. Možná právě proto se Veber nedostal pod hranici 16 minut – jeho výsledný čas má hodnotu 16:02,3.

Zajímavý byl souboj o další místa na stupních vítězů. Kladenský talent Ondra Čadek se tentokrát dokázal držet svého středečního přemožitele Minaříka jako stín až do závěrečných 800 metrů, během nichž dokázal na rozdíl od soupeře zrychlit. Odměnou je mu kvalitní osobní rekord 16:16,4. Poslední čtvrtku dokázal Čadek zvládnout za 64 vteřin! Sokolovský Pavel Procházka se dlouho držel v silné čtyřčlenné skupině, kterou vedle něj tvořili ještě Marcel Beran (SC Marathon Plzeň), Jan Sokol (AK Sokolov) a sedmnáctiletý dorostenec Tomáš Pucholt (Dukla Praha), syn unhošťského organizátora závodů Jiřího „Bena“ Pucholta. Procházkovi se podařilo nevídaným finišem nejen zbavit soupeřů ze skupiny, ale také druhým nejrychlejším časem v posledním kole (Procházka 68 vt., Minařík 79 vt.) přespurtovat zlínského běžce a celkovým časem 16:23,5 obsadit třetí místo.

Pokud bylo pořadí prvních mužů částečně shodné se středeční desítkou, u žen byla zcela jiná situace. Vítězka ze Skvrňan, Jindřiška Martínková, se nemohla dostavit pro služební povinnosti, druhá v tomto závodě Dagmar Zemanová dala přednost rannímu krátkému běhu do vrchu v okolí Prahy. „Dáša není Zátopek, takže jsem s jejím startem na 5000 metrů nepočítal,“ vysvětlil stručně neúčast Zemanové Jan Kervitcer, který opět nechyběl mezi diváky. Díky jemu měl závod mezinárodní účast, neboť s sebou přivezl v Praze působící americkou atletku Jennifer Rebeccu Stevensovou.

Větší ambice než Američanka ovšem měly Ivana Sekyrová a Pavla Havlová. Ty se dlouho držely ve skrytu velké skupiny mužů a jako metronom přesně ukrajovaly jeden okruh za druhým v časech 83 – 84 vteřin. Mezi diváky bylo více těch, kteří tipovali vítězství sokolovské běžkyně, ale Pavla Havlová se tentokrát předvedla v nejlepším světle. Její první pokus o únik ještě stihla Sekyrová zlikvidovat, raketový nástup do poslední třístovky však už nikoliv. S časy (17:20,6 – 17:22) byly spokojeny obě, třetí s odstupem finišovala za 17:44,7 Stevensová.

„Promiň, že ti k závodu nic neřeknu, ještě teď se mi motá hlava a mám mžitky před očima,“ byla první slova, která pronesla Havlová bezprostředně po proběhnutí cílem.

Závěrečným závodem Šroubkova miniseriálu bude ve středu Zlatý Zátopkův maraton, který se z technických důvodů nebude konat na oblíbené trati ve Štruncových sadech, nýbrž na pětikilometrovém okruhu s různorodým povrchem v okolí Boleveckého rybníka na severním okraji Plzně.

K celkovému vítězství mají nakročeno jak Veber (ohlášený OR 2:34:10), tak i Minařík (loni v Ostravě běžel 2:31:30), avšak největším favoritem maratonu bude – pokud přijede – Mulugeta Serbessa, jehož maximum z roku 2004 je velmi kvalitní – 2:18:01. Překvapit může také Marek Procházka, zkušený maratonec z TJ Šumperk.

Mezi přihlášenými ženami (9) se sice může pochlubit nejlepším osobním výkonem veteránka Jaroslava Pokorová (SC Marathon Plzeň – 3:19:16), ale v lepší formě se zdá být mladá ultramaratonkyně Markéta Gruberová (MMM Březnice) s osobním maximem 3:25:31. Celkově se prozatím přihlásilo více než 60 maratonců, což je vzhledem k odpolednímu termínu všedního dne (start v 15.30) uspokojivý počet.

Při Zátopkově zlatém týdnu se běhají závody ve stejné dny a stejném čase jako při trojnásobném triumfu Emila Zátopka na OH v Helsinkách v roce 1952.


VÝSLEDKY ZÁVODU (NEOFICIÁLNÍ)

WEB SC MARATHON PLZEŇ

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behy.cz 24.07.2011 22:04:51

Po vítězství na Zlaté desítce Emila Zátopka si Tomáš Veber z Mílařů Domažlice totéž zopakoval i v nedělním závodě na poloviční vzdálenosti, který se pod názvem Zlatá pětka Emila Zátopka běžel ve Stříbře. Rázem tak stouply jeho šance na celkové prvenství v seriálu Zátopkův zlatý týden.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.