Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Brněnský běžecký pohár zahajuje

Brněnský běžecký pohár zahajuje
foto: archív BBP

Zdeněk Smutný | 20.11.2008 | přečteno: 9230×

Nejspecifičtější ze všech našich běžeckých pohárů, Brněnský běžecký pohár, začíná už svoji čtrnáctou sezónu. Pro běžce jej již léta s partou obětavých kamarádů a společně s pořadateli jednotlivých závodů, organizuje za podpory řady sponzorů Jarda Dvořáček, duchovní otec celého seriálu.

Brno je stát ve státě, to je známá věc v naší republice, a brněnský patriotismus je někdy až neuvěřitelný. To dokumentuje i obrovská a pravidelná účast mnoha závodníků všech věkových kategorií, od dětí až po nejstarší veterány, na této zimní akci. Tu původně triatlonisté připravovali pro sebe jako kontrolní závody v rámci přípravy na sezónu. Stejně tak početná je také účast i v Kocourkově Letním běžeckém poháru.

Nevím, čím to je, nechci se nikoho dotknout, aby mě pak Brňáci někde neukamenovali,
ale já s velkou nadsázkou říkám, přestože samozřejmě tento dopravní prostředek do většiny míst, kde se závody pořádají, nejede a je třeba to opravdu brát s humorem, že kam se „nedostanó borci šalinó“, tak tam prostě nejedou. Je pravda, že se těchto akcí zúčastňuje i mnoho lidí z okolí i ze vzdálenějších míst republiky, ale převážná část je místních.

Množství startujících ve všech kategoriích přesahují obvykle 400 aktivních závodníků. Před několika lety jsme s Jardou debatovali, čím to je, že je taková účast po léta víceméně pravidelná, spíše se ještě počty běžců každoročně zvedají, když na jiných závodech  je to vesměs naopak a dospěli jsme k několika závěrům.

Určitě zde hraje velkou roli skvělá parta, kterou mezi sebou vytvořili startující, kamarádské vztahy mezi všemi účastníky a úžasně přátelská atmosféra spojená s výbornou organizací závodů. Taky nám to připadlo podobné, jako když dřív lidé chodili do kostela, někteří ani ne kvůli duševní potravě, ale spíš kvůli tomu, aby se potkávali se známými. Stejně tak brněnští a okolní běžci místo do kostela zamíří za stejným či podobným cílem na Brněnský běžecký pohár.

Seriál má své webové stránky : www.bbp.webzdarma.cz, kde si můžete prohlédnout propozice všech závodů, výsledky, fotky, případně přečíst názory a komentáře účastníků nebo se i do debaty připojit, ale hlavně je tam vždy připojen originální a oblíbený pokec Jardy Dvořáčka ke každé akci.

Jednotlivé závody začínají téměř vždy stejně, až na nějaké drobné výjimky, mají tedy stejný scénář, aby se to možná někomu nepletlo. Zahajují v 9 hodin dětskými kategoriemi a již v 10:15 vybíhají na trať společně dorostenci, dorostenky, junioři, juniorky a ženy všech kategorií. V 11 hodin pak startují všechny mužské složky.

I toto je zvláštnost tohoto poháru, protože ti, kdo startují ve čtvrt na jedenáct, běží, až na jednu či dvě odchylky, poloviční trať než muži. To beru jako velkou výhodu pro mladé, případně začínající běžce, stejně jako pro ženy, že se nemusí trápit na dlouhé trati. Tím je také dán velký počet startujících v podstatě v obou bězích. Navíc je to dobrý organizační záměr, protože je startovní pole díky tomu trochu rozdělené a snadněji zvládnutelné. Takto se zlepší též průchodnost závodní tratě.

Nechci se moc rozepisovat a vnucovat vám své názory, jen vás chci opět pozvat i když vůbec nepatřím k organizačnímu výboru a jsem jen obdivovatelem a případným občasným účastníkem těchto závodů, na velkou zimní běžeckou show a tou Brněnský běžecký pohár bezesporu je. Letos se začíná 22. listopadu ne tradičně na Palackého vrchu, ale v Kuřimi, a to "Během 17. listopadu.“

Následují pak :

  • 6. 12. 2008 Běh o pohár Jehnic v Brně Jehnicích
  • 26. 12. 2008 Ště­pánský běh v Syrovicích
  • 24. 1. 2009 Ne­rezová Radostická desítka v Radosticích
  • 7. 2. 2009 Běh kolem Kanic v Kanicích
  • 21. 2. 2009 Rá­ječkovská desítka v Ráječku u Blanska
  • 7. 3. 2009 Modřický pohár v Brně Modřicích
  • 21. 3. 2009 Běh kolem Myslivny v Brně u hotelu Myslivna
  • 4. 4. 2009 Čer­nohorský soudek v Brně na přehradě

Seriál má tedy letos jen devět závodů, vypadly oblíbené Křenovice. Z toho se šest nejlepších výsledků bude započítávat do konečného hodnocení pořadí v jednotlivých kategoriích.
Vyhlášení konečných výsledků pak proběhne po posledním závodě u Brněnské přehrady.
Tak neváhejte a pojďte všichni prožít letošní zimu během. Ona vám pak opravdu, pokud ji jako já a velká většina běžců nemáte rádi, rychleji uteče.


Web BBP

Fotogalerie z loňského ročníku

Propozice prvního závodu BBP

Předběžně přihlášení čtenáři behy.cz

Diskuse k BBP na fóru