Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Svatováclavský běh v Blažovicích: V hlavní roli Kučera a letní počasí

Svatováclavský běh v Blažovicích: V hlavní roli Kučera a letní počasí
foto: Zdeněk Smutný

Zdeněk Smutný | 28.09.2009 | přečteno: 9085×

Státní svátek 28. září slaví moravští běžci již šestým rokem v moravské vísce nedaleko Brna, známé svou pohostinností a perfektní organizací závodu. Nejinak tomu i bylo letos. Navíc vše podtrhlo téměř letní počasí, a tak si báječnou atmosféru svátečního dne, kterou tradičně zahájila státní hymna, mohli vychutnat všichni účastníci plnými doušky.

A že se jich tam dnes sešlo! Ve všech kategoriích se objevilo na startu 402 závodníků a tímto zároveň také poděkovali všem pořadatelům v čele s rodinou Františka Kubínka za opravdu úžasný den, naplněný až po okraj sportovními zážitky.

V hlavním závodě dnes zvítězil Martina Kučera. Byl to pro něj opravdu perný víkend. V sobotu vyhrál v Praze běh do schodů Run-Up a v neděli skončil pátý na Běchovicích v Mistrovství ČR. Aby toho neměl málo, ještě před polednem vyhrál i v krátkém závodě, memoriálu Aloise Plcha. Ženám jednoznačně dominovala stálice moravských ženských závodů Irena Petříková.

Pondělní dopoledne přineslo nejdříve souboje dětí od nejmenších až po starší žáky, kteří urputně bojovali o svá umístění na stupních vítězů na trávě místního fotbalového hřiště. Poté nastoupili dorostenecké, juniorské, a také mužské a ženské kategorie k prvnímu dnešnímu vrcholu, a to kratšímu závodu, věnovanému Aloisi Plchovi, který tento svůj poslední závod v životě právě zde, pár metrů před cílem, nedokončil. Také před startem na něj proběhla pietní vzpomínka u jeho pomníčku v rohu stadionu.

Poté již nastoupilo přes 202 borců všech kategorií na hlavní závod. Tři velké okruhy vesnicí s průběhem na stadionu i s teplem na tuto dobu neuvěřitelným dokonale prověřily kondici všech běžců.

Od startu šel do čela Martin Kučera, který má teď skvělou formu, jak to dokázal nejen za celý tento sváteční víkend, ale i výhrou v předešlém závodě. Za ním se držel se stometrovým odstupem Dan Orálek a za Danem opět se stejným odstupem Tomáš Ondráček. Až pak se začalo pomalu objevovat čelo startovního pole.

Podobně si svůj závod odklusala i Irena Petříková, za níž druhá doběhla Jiřina Kociánová a třetí Blanka Jiráňová.

A co na svoje výkony řekl dnešní vítěz: „Držel jsem si své tempo, stejně jako před chvílí v kratším závodě a věděl jsem, že mi to bude stačit. Nebylo nutné jít naplno, a tak jsem si to v pohodě užil, jako ostatně teď celý podzim, kdy si budu jen vychutnávat závody před začátkem přípravy na novou sezónu. V Praze jsem Běchovice běžel jen proto, že jsem absolvoval v sobotu závody do schodů, a když už jsem tam byl, tak jsem to šel zkusit. Určitě se tam jednou vrátím a věřím, že podám daleko lepší výkon, protože mi trať vůbec nepřipadala těžká."

„Na mě to přece jen bylo vysoké tempo, které nasadil Martin, a v tom vedru jsem se dost dusil, ale v závěru jsem ho stahoval, jenže to už bylo pozdě. Ale on by si to stejně pohlídal. Určitě běžel jen to, co musel," tvrdil Dan Orálek, který se chystá na maraton do Košic.

„Průběh závodu odpovídal tomu, kdo se tu sešel, jako obvykle na bězích tu v Brně a okolí," říkal s úsměvem Tomáš Ondráček: „Já už teď jen vyběhávám tempo na svůj podzimní vrchol sezóny. Chystám se na maraton v Benátkách."

Irena Petříková svůj výkon komentovala vcelku lakonicky: „Rozběhla jsem to svižně, a když jsem viděla, že se Jiřina drží v závěsu, tak jsem trochu přidala v druhém kole a pak už jen kontrolovala pozici."

Právě Jiřina Kociánová, vlastně téměř domácí vytrvalkyně, byla asi dnes nejvíce zklamaná: „Strašně jsem to přepálila. Snažila jsem se udržet krok s Irenou a pak to na mě najednou sedlo a trápila jsem se až do cíle. Neměla jsem žádnou kontrolu v mezičasech a nějak jsem to dnes opravdu neodhadla."

Blanka Jiráňová byla zase vcelku spokojená: „Držela jsem dost vysoké tempo, ale to vedro mi dalo zabrat, takže se už víc nedalo zrychlit. Chodím trénovat až večer, kdy už je celkem ideální počasí a to dnešní slunce mě opravdu zaskočilo."

I všichni ostatní účastníci byli dnes panujícím teplem značně překvapeni a někteří i zaskočeni, a proto nesmírně rádi přivítali bohaté občerstvení, které je čekalo v cíli závodu v Blažovicích. A při vyhlášení výsledků to také dali svým silným potleskem jako poděkování organizátorům této nesmírně zdařilé sportovní akce, hodně najevo.


Výsledky

Odezvy na fóru

Web LBBP Jaroslava Kocourka

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Aura: 2920

Exploser muž 29.09.2009 00:03:36

Svatováclavský běh se koná většinou 28. září…

Motto: In God is our trust.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 29.09.2009 07:37:04

opravil jsem, díky za upozornění

administrator 03.04.2010 13:33:03

Státní svátek 28. září slaví moravští běžci již šestým rokem v moravské vísce nedaleko Brna, známé svou pohostinností a perfektní organizací závodu. Nejinak tomu i bylo letos. Navíc vše podtrhlo téměř letní počasí, a tak si báječnou atmosféru svátečního dne, kterou tradičně zahájila státní hymna, mohli vychutnat všichni účastníci plnými doušky.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.