Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AK Bohumín: Tak trochu jiný klub

AK Bohumín: Tak trochu jiný klub
foto: archív AK Bohumín

Radek Leszczynski | 06.01.2009 | přečteno: 8968×

AK Bohumín je tak trochu jiný klub. Stačí si otevřít některou z fotogalerií přiložených k textu Radka Leszczynského a máte jasno. „Pracujeme s mládeží a nestydíme se za to.“ To je krédo lidí, kteří stojí za atletickým klubem, v němž možná vyrůstá nový Zátopek či Barbora Špotáková. 


V AK Bohumín pracují většinou jen s dětmi a dorostem. Atletický klub Bohumín se může chlubit velmi záslužnou činností. Vždyť pro trenéry a hlavně pro sponzory jsou časové a finanční investice do mládeže značně nejisté.

FILOZOFIE A VEDENÍ

Na rozdíl od klubů, které se orientují jen na výsledky a propagaci sponzorů, je AK Bohumín zaměřen poněkud jinak. Klub je, dalo by se říci, vcelku mladý. Byl založen v roce 1975 a hned zpočátku se orientoval na učňovskou mládež. Vedení, které dnes tvoří pánové Zdeněk Veselý a Ondřej Veselý a jako hlavní trenér Karel Hasník, se ani netají tím, že jim „chybí“ dospělí závodníci. Jejich prioritou je i nadále práce s mladými a sportuchtivými lid­mi.

ATLETI, TRENÉŘI A TRÉNINK

Samozřejmostí je individuální píle členů, ale největší důraz je přesto kladen na týmové tréninky. Dvakrát ročně odjíždí tréninkové skupiny na soustředění. Většinou je to turistická základna Domu dětí a mládeže Bohumín v Návsi u Jablunkova, kde mají svěřenci bohumínských trenérů vytvořeny skvělé podmínky. Zdeněk Veselý z vedení klubu říká: „Postupně jsme si museli vychovat mladé trenéry z vlastních odchovanců, protože takových lidí je dnes nedostatek.“ Po zrušení tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy pracují skupiny jako zájmové útvary při Domě dětí a mládeže.

Hlavním trenérem je v současné době PaedDr. Karel Hasník a dále Bc. Hana Legerská (oba trenéři 2. třídy). Mezi mladé trenéry 3. třídy patří Mgr. Albín Skalík, Zdeňka Ormaniecová, Jan Macura a Hana Kocsisová. Po vzájemné dohodě umožňují talentům a těm nejlepším přestupy nebo hostování (např. SSK Vítkovice, Sokol Opava).

HVĚZDY A JEJICH ÚSPĚCHY

Předseda klubu Zdeněk Veselý říká stručně: „Myslíme si, že v našich podmínkách jsme prozatím úspěšní byli, a věříme, že to tak bude i nadále.“ To dokazuje například jeden z nejlepších současných běžců klubu Lukáš Halaj (r. 1992), který obsadil 2. místo na Mistrovství ČR v běhu na 800 m (1:55 min), a dále také Martin Perutka (r. 1995), jenž zazářil na Mistrovství ČR v krosu a odvezl si pro klub bronz. Kromě toho také tento borec získal medaile na Mistrovství Moravy a Slezska v běhu na 800 m a na Mistrovství ČR v pětiboji. Chodec Ondřej Chylek (r. 1993) byl zlatý na Mistrovství ČR v chůzi na 3000 m v hale i venku na dráze a všestranný Michal Stuchlík (r. 1993) vybojoval 1. místo na Mistrovství ČR v devítiboji a ve skoku o tyči. Všichni tito borci v minulém roce reprezentovali Českou republiku. V ženských kategoriích samozřejmě běžkyně jsou, ale žádné výrazné výkony v současné době nebyly k vidění. Většina pohybově nadaných dívek totiž tančí od útlého věku v kvalitních a úspěšných bohumínských souborech Radost, Impuls a Kates.

Předseda oddílu sleduje bodové zisky v soutěžích i úspěchy jednotlivců a finančně pak veřejně oceňuje nejlepší.

ČLENSKÁ ZÁKLADNA, FINANCE A ZÁZEMÍ

Od 1. ledna 2009 se může klub pochlubit více než stovkou členů a poměr žáků k ostatním kategoriím je zhruba 4:1. Město Bohumín je hlavním partnerem, protože ze svého rozpočtu výrazně podporuje nejen sportovní aktivity a to především u mládeže. Dále je to Bochemie Bohumín a řada dalších menších příležitostných sponzorů. Klub má zázemí v areálu ZŠ na ulici Čs. armády, kde město vybudovalo malý atletický stadion s délkou 250 m, se čtyřmi (respektive sedmi) dráhami s povrchem Durotan. K dispozici jsou i sektory na některé technické disciplíny. Malá tribuna pro 300 diváků bývý využívána při Městských olympijských atletických hrách škol, které se konají každý druhý rok. V zimě atleti využívají poměrně velkou tělocvičnu ZŠ i slušně vybavenou posilovnu.

CÍLE

V době, kdy je čím dál těžší zaujmout děti a mladé lidi něčím smysluplným a kdy je sport pro mnohé příliš velká dřina, musí přece jen v Bohumíně uznat, že se jim prozatím i v tomto směru relativně daří. Do dalšího roku existence klubu si vedení AK Bohumín v čele se Zdeňkem Veselým poněkud skromně přeje mít po jarních přestupech (někteří žáci a dorostenci z oddílu odejdou) alespoň jednoho medailového dorostence a jednoho žáka na Mistrovství ČR 2009 a snad také nové členy. V neposlední řadě pak dostatek financí. Bez nich to prostě nejde, zvláště pak v klubu, který se věnuje mládeži.


Oficiální web klubu

Fotogalerie z Mistrovství ČR v krosu 2007

Fotogalerie z Běhu ulicemi města Bohumín

Fotogalerie z Velké ceny Bohumína