Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽECKÉ KLUBY: Nováček z východu Čech

BĚŽECKÉ KLUBY: Nováček z východu Čech
foto: Radek Narovec

behy.cz | 11.03.2010 | přečteno: 9109×

Spojení skvělého maratonce a špičkového trenéra a fyzioterapeuta, to je hlavní motto nového běžeckého klubu ISRT z východních Čech. Pavla Nováka, držitele nejlepšího českého výkonu v maratonu za loňský rok, netřeba představovat. Tím druhým je pardubický Ivan Svědík, který mimo jiné dohlíží na ligové fotbalisty a hokejisty. Toto duo nyní oslovuje i obyčejné běžce.

Nejlépe nový klub představí sám Pavel Novák:

Když jsem se před dvěma lety poprvé potkal s Ivanem Svědíkem, brzy jsem pochopil, že přede mnou stojí člověk, který má rád svoji práci a právě proto ji dělá dobře. Brzy jsem se mu dostal pod ruku a v jeho laboratoři prošel testováním, které odhalilo rezervy v tréninku, technice běhu, nutrici a suplementaci.

Ivan vždy viděl vše v širším záběru, dokáže vidět sportovce nejen z hlediska výsledku jednoho testu nebo jedné biochemické analýzy, ale respektuje jeho návyky, momentální stav mysli, mentalitu, ale třeba i jeho sociální zázemí. To se nedá naučit, to je dar, kterým mě dokázal ovlivnit víc než většina mých trenérů předtím. Pochopil můj způsob uvažování, moji filozofii a nabízel mi formy řešení, které vždy velmi sofistikovaně vysvětlil, a tím mě donutil o problému uvažovat.

Brzy jsem za ním začal posílat i svoje svěřence a jejich přípravu začal konzultovat. Naše diskuze se začaly rozšiřovat a po čase jsme zjistili, že máme hodně společného. Trápí nás nejen to, že nemáme žádného konkurence schopného vytrvalce (i když já osobně v poslední době zaznamenávám jisté zlepšování situace), ale také výrazný lidský odstup špičky od běžecké veřejnosti. Tak vznikl nápad na založení klubu, kde by byly výkonnostně diferencované týmy, které se budou snažit vytvářet konkurenci (konkurence jako akcelerátor růstu) u nás a zároveň budou srůstat s členy klubu, kteří běhají čistě pro radost z pohybu a kterým budeme nápomocni třeba radou nebo klubovými výhodami.

V době, kdy jsme se již začali bavit konkrétně, se k nám přidala Lucka Nováková, která svými nápady, nadšením i organizátorskými schopnostmi doplnila základní ustanovující tým. S Ivanem bychom bez ní byli jako dvojice tažných volů.

Nemáme iluze, že bychom vychovali do dvou let mistra Evropy, ale budeme se snažit spolupracovat s běžci, kteří mají nějaký sportovní potenciál, chtějí trénovat a potřebují mít za sebou tým, který pro ně bude pracovat a který zároveň vytvoří maximálně možné podmínky. Trénink bude prováděn na základě nejmodernějších metod testování, bude pravidelně konzultován trenéry s šéftrenérem a bude dbáno zásad pro úspěšný vrcholový trénink. Nechceme nakupovat hotové běžce, chceme si kvalitní běžce vychovávat a vychovat. Měla by to být teamová spolupráce, počítáme se společnými tréninkovými kempy, kam by měli přístup i naši členové z řad veřejnosti.

Pro vrcholový trénink počítáme se třemi týmy, kam se běžci kvalifikují na základě vnitřních limitů. Pro letošní rok jsme kategorii elite prozatím neobsadili, týmy A i B mají po 4–5 lidech. Veřejnost bude v týmu zatím pracovně nazvaném C. Je to rozjezd, ale nějak začít musíme.

Je na diskuzi, zda jsme to vzali za správný konec, ale věřte, že na začátku byl a stále je entuziasmus, láska k běhání a snaha přivézt k tomuto krásnému sportu co nejvíce lidí. Víme, že asi přijdou chyby a překážky, ale pokusíme se tu naši káru vytlačit co nejvýše. Právě jsme založili naše stránky www.isrt.info.