Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Pelhřimovsku láká běžce LAP

Na Pelhřimovsku láká běžce LAP
foto: Marcel Brož

Josef Rendl | 01.05.2010 | přečteno: 4810×

Pelhřimovsko začíná znovu žít během a závodit. Letos je připravena celoroční Liga atletů Pelhřimovska (LAP). Slibuje vynikající zážitek a organizátoři věří tomu, že závody přilákají běžce a triatlonisty ze širokého okolí.

 

LAP je 1. ročník seriálu krosových běžeckých závodů, pro které se vžil symbol 12×10, což znamená jeden závod v měsíci na desetikilometrové trati. Závod se obyčejně koná druhý víkend v měsíci v pelhřimovském lesoparku Sady.

Necelá polovina závodu vede pěšinkami členitého lesního terénu, zbytek pak po přilehlém parkovém asfaltovém okruhu. Hlavní cenou pro celkového vítěze seriálu je startovné a ubytování na podzimní maraton ve švýcarském Luzernu. Kromě této hlavní ceny dostávájí závodníci na stupních vítězů drobné ceny, zejména od známé firmy, zabývající se sportovní výživou.

LAP založil pelhřimovský ironman Marcel Brož. Původně to bylo zamýšleno jako tréninkový závod, při němž si mohou převážně rekreační běžci ověřit svoji výkonnost a případně se něčemu přiučit od zkušenějších běžců. Ale první čtyři závody naznačily velmi slušnou sportovní úroveň a staly se z nich závody jak mají být.

Kromě několika pelhřimovských „hobíků" oslovila tato myšlenka i renomované běžce z blízkého i vzdálenějšího okolí. Zatím jasným favoritem na celkové vítězství je nestárnoucí borec František Tichý, který doposud v Pelhřimově nepoznal hořkost porážky. A to se mu kromě Marcela Brože postavili i další výborní běžci, jako například jihlavský železňák Tomáš Bednář, který od druhého závodu také pravidelně vozí do Pelhřimova členy svého nového triatlonového týmu Ultimate Power Team. V únoru zde startoval také přední slovenský ironman Michal Kulich. Zaběhat si sem přijel i bezprostředně po lednové sněhové vánici také místní politik Jaromír Schling.

Navzdory ne právě příznivému počasí pozdní zimy (dvakrát se běželo na těžkém sněhovém podkladu) se vždy sešlo nejméně dvacet borců a borkyň. S nástupem jara se zvýšil i počet účastníků. Snem pořadatelů je prolomení účastnické mety padesáti běžců. Ke splnění tohoto snu je potřeba podnítit dosud lehce podřimující zájem širší sportovní veřejnosti o běhání a aktivnější sportovní životní styl. Propagace myšlenky: „Běhat je normální, zbývá jen začít" patří mezi důležité cíle LAP.

Díky těmto běžeckým akcím vznikla okolo zakladatele Marcela Brože i tréninková skupina. Skupina se „zrodila" o minulých Vánocích, kdy pár místních nadšenců začalo polykat první společné kilometry. Poté, co zvítězilo jarní počasí, doufají její členové v její další rozšíření, v případě zájmu počítají i s pravidelnou společnou přípravou na větší běžecké a triatlonové akce.

V nové verzi internetových stránek www.lapcz.infose zájemci o běh dozví podrobnosti o veškerých akcích rodícího se sportovního klubu.

Závody 12×10, které vyvrcholí posledním závodem v listopadu na stejném okruhu Velkou cenou města Pelhřimova, nejsou jediným „podnikem" LAP. Dalším je třeba silvestrovský společný výběh na blízký kopec Křemešník. Letos se z výběhu stal závod, v němž na samý vrchol nejvyššího kopce Vysočiny nejrychleji doběhl Tomáš Bednář. Na podzim je plánován běžecký závod v centru města, který se bude konat v rámci Scott kritéria horských kol. Ředitelem veškerých závodů pořádaných pod hlavičkou LAP je Marcel Brož, hlavním mediálním partnerem je Pelhřimovský deník.

Pelhřimovský půlmaraton

Tento květnový závod se stane první významnější běžeckou událostí ve městě. První zájemci o start se objevují již před spuštěním internetového přihlašovacího systému, očekává se nejméně 150 účastníků, včetně řady špičkových běžců.

Závod dlouhý 21,1 kilometru startuje tamtéž, co „klasika" LAP, tedy před novým Domem seniorů v Sadech. Výborně vybavená budova poskytne sportovcům veškeré potřebné zázemí. Po skončení závodu nebude chybět ani nezbytná pasta party.

Obrátková trasa vede přibližně dva kilometry po široké, zpevněné cestě mírně zvlněným terénem, těžko lze tedy očekávat rekordní časy obvyklé u rovinatých závodů. O to zajímavější a vydatnější zkouškou sil jednotlivců však může pelhřimovská „půlka" být. Vzhledem k termínu nepříliš vzdálenému od Pražského mezinárodního maratonu lze pelhřimovský podnik také považovat za možnost reparátu, ale i poznání ostrého startu v menším startovním poli, a tedy možnost běžet sám na sebe od prvních metrů. Samozřejmostí je měření času pomocí čipů. Na trati nebudou chybět ani občerstvovací místa s výrobky společnosti působící v oblasti sportovní výživy, v prostoru cíle se připravuje doprovodný program.

Pelhřimovský triatlon Titanman

První ročník bezhákového olympijského triatlonového závodu (1,5 km plavání, 40 km kolo, 10 km běh), se koná 19. června jako součást celostátního seriálu triatlonových závodů Classic Cup 2010 a slibuje hodnotnou sportovní podívanou. Účast již potvrdil přední triatlonista a jeden z nejlepších ironmanů na světě Petr Vabroušek.

 

Zatímco triatlonisté budou polykat kilometry, čekání diváků zpříjemní bohatý doprovodný program, jehož podoba právě získává první obrysy.

Vysoce ambicióznímu setkání triatlonistů propůjčila jméno pelhřimovská hodinářská společnost Titan, vlastník celosvětově známé značky hodinek Bentime, a každý finišer obdrží památeční originální hodinky. Hawaii má timex ironman, pelhřimov má titanman.


 

WEB LIGY ATLETŮ PELHŘIMOVSKA

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 01.05.2010 00:03:07

Pelhřimovsko začíná znovu žít během a závodit. Letos je připravena celoroční Liga atletů Pelhřimovska (LAP). Slibuje vynikající zážitek a organizátoři věří tomu, že závody přilákají běžce a triatlonisty ze širokého okolí.


Odkaz na článek
avatar

AC Moravská Slavia Brno

Celkem 1323 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:20 (2010)
půlmaraton: 1:29:55 (2010)

Zdenaa muž 01.05.2010 12:56:37

Trochu mimo mísu, ale jako studentovi geografie mně to nedá…Křemešník není ani zdaleka nejvyšším kopcem Vysočiny ;)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.