Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Splašenou lokomotivu najdete v Chlumci nad Cidlinou

Splašenou lokomotivu najdete v Chlumci nad Cidlinou
foto: Milan Brzák

Jarmila Holasová | 02.02.2011 | přečteno: 8428×

Taky jste už na řadě běžeckých závodů přemýšleli o tom, proč ti běžci ve světlemodrém mají na dresu nápis Splašená lokomotiva? Několikrát jsem si při závodu říkala, že se některého z nich zeptám, ale nějak na to nikdy nedošlo. Až teď mi to prozradil jeden ze zakládajících členů, Milan Brzák.

Proč se váš klub jmenuje právě Splašená Lokomotiva?

Většina z nás pracuje na železnici. Drážní kluby měly dost často v názvu slovo „Lokomotiva“. Splašená proto, že jsme ve velmi krátké době začali běhat dlouhé tratě (od 10 km až po maraton).

Kdy byl váš klub založen, kdo stál u jeho zrodu?

Když jsem hrál ještě fotbal, tak jsem potřeboval mít pořádnou fyzičku, a proto jsem hodně běhal, 15 km nebyl problém. Kamarád Láďa Polívka (také člen) mně tenkrát řekl, ať zkusím zaběhnout v Praze maraton, když tak hodně běhám. On sám ho chtěl také zkusit, ale nevěděl, kolik musí natrénovat, a hlavně běhal jen krátké tratě, maximálně 5 km. Po uběhnutí maratonu v Praze v roce 2003 (čas 3:20) jsem byl nadšený, vyburcoval jsem kamarády kolem sebe a začali jsme se scházet a společně běhat a trénovat na některý ze závodů. Na jaře roku 2005 jsme založili klub s názvem Splašená Lokomotiva, u jehož zrodu jsem stál já, Jirka Bečvařík, Jirka Urbánek a Láďa Kubík. Záhy se připojil i Láďa Polívka a Petr Cheben. A netrvalo dlouho a pořídili jsme si světle modré dresy s lokálkou.

Kdo se může stát vaším členem? Máte na členy nějaké speciální požadavky, nebo jste zcela otevřená společnost? Kolik členů klub má v současnosti?

Členem se může stát ten, kdo rád sportuje a pracuje na železnici nebo kdo bydlí v okolí Chlumce nad Cidlinou. V roce 2010 jsme založili občanské sdružení Splašená Lokomotiva Chlumec. Člen nemá vůči klubu žádné speciální povinnosti. Zkrátka, čím více sportuje a jezdí po závodech, tím lépe. Jsme parta „hobíků“, která se sportem a hlavně během baví. V současnosti má 11 členů, z toho sedm mužů a čtyři ženy. Nejstaršímu členovi je 54 let a nejmladšímu 25 let.

Co je hlavní náplní činnosti klubu? Jaký podíl ve vašich aktivitách má běh?

Naší hlavní náplní je účast na sportovních akcích v individuálních sportech. Hlavně atletika – dlouhé tratě, triatlon a běh na lyžích. Běh tvoří 90% akcí, kterých se účastníme. Zbytek tvoří triatlon a v zimě běh na lyžích.

Často je vás vidět na závodech, jakým distancím dáváte přednost?

V České republice se účastníme různých běžeckých závodů od desítky až po maratony. V Evropě jezdíme pouze na maratony. Letos jsme např. byli na maratonu v Krakově. Několikrát jsme byli ve Wroclavi a v Košicích. A zúčastnili jsme se také horského maratonu na Jungfrau nebo maratonu v Istanbulu a v Budapešti. Letos naše dresy určitě uvidíte v Praze na maratonu a také na půlce v Pardubicích. Na podzim chceme podniknout malý výlet do Bruselu a tam zkusit maraton.

Jaké akce klub organizuje?

Jednou ročně, koncem srpna, pořádáme Chlumecký triatlonek. Letos proběhl již 5. ročník. Jedná se o specifický a velmi oblíbený závod, je to plavání 500 m, kolo 35 km, běh 5 km, no a na závěr vypít muži tři piva a ženy jedno. Tento triatlonek pořádáme za podpory Královehradeckého kraje a Města Chlumce nad Cidlinou. Maximální počet závodníků máme bohužel omezen na 100 mužů, poslední dva ročníky jsme zájemce o start museli odmítat. Žen se sejde tak kolem 25. Tento závod je zaměřen na širokou amatérskou veřejnost a koná se za značného zájmu chlumeckého okolí.

Jakých úspěchů členové klubu dosáhli?

Našim cílem je hlavně cílem proběhnout! Ale např. Jirka Urbánek obsadil na česko-polském půlmaratonu 3. místo v kategorii, Láďa Kubík skončil v Benešově u Semil na půlce na 2. místě v kategorii nad 50 let a na Běhu Safari skončil třetí. Já na Chlumeckém triatlonku pravidelně obsazuji místo na stupních vítězů. Tento závod mi prostě sedí! Jana Křížová, která je jedinou ženou v Chlumci, která dala maraton, například vyhrála Zimní pohár v Srchu ve své kategorii. A mohl bych pokračovat dále. Ale není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a mít dobrý pocit a zážitky ze závodu.

Jaké máte plány do budoucna?

Běhat co nejdéle a co nejlépe :). Například absolvovat ještě jednou horský maraton na Jungfrau, tentokrát v lepším čase (vždyť už víme, do čeho jdeme). Někteří z nás chtějí zkusit ironmana nebo i nějaký ultramaraton?! Záleží, co zdraví a fyzička dovolí. A samozřejmě uspořádat ještě řadu ročníků našeho triatlonku.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova žena 08.02.2011 01:04:55

Taky jste už na řadě běžeckých závodů přemýšleli o tom, proč ti běžci ve světlemodrém mají na dresu nápis Splašená lokomotiva? Několikrát jsem si při závodu říkala, že se některého z nich zeptám, ale nějak na to nikdy nedošlo. Až teď mi to prozradil jeden ze zakládajících členů, Milan Brzák.
Odkaz na článek

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21078,59 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 08.02.2011 16:31:36

Pěkné :-) tož ať ta lokomoce dlouho vydrží…

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 08.02.2011 21:50:17

Jako bývalý „ajznboňák“ zdravím z Olomouce a přeji hodně naběhaných kilometrů. :-)

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
avatar

tak různě

10 km: 0:44:17 (2015)
půlmaraton: 1:37:16 (2015)

joringel žena 05.01.2013 16:07:08

Prosím, nechodí sem na diskuzi někdo ze členů Splašené Lokomotivy? Potřebovala bych kontakt.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.