Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nejmenší běžecký klub v Čechách?

Nejmenší běžecký klub v Čechách?
foto: Jakub Korbel

Jarmila Holasová | 22.12.2010 | přečteno: 4965×

Běžecký klub Vísky je pravděpodobně nejmenším běžeckým klubem v Čechách pokud jde o počet členů, ve startovních listinách běžeckých závodů se objevuje od roku 2005. O rok později se klub stal spoluzakladatelem a spolupořadatelem běžeckého závodu Vísecká desítka. Samozvaným předsedou klubu (jak se sám nazval) je Stanislav Blaha.

Kdy váš běžecký klub vznikl, proč, kdo stál u jeho zrodu?

Náš běžecký klub je v podstatě rodinný podnik, u zrodu stáli jmenovitě: Gustav Přichystal (neběhající „capitán“ a sponzor), Stanislav Blaha (samozvaný předseda a „capitánův“ zeť), Jaroslava Blahová (jeho zákonitá manželka a mladší dcera „capitána“), Ivana Crhová (její sestra, tedy předsedova švagrová, starší dcera „capitána“ Přichystala a hvězda našeho klubu). Vznikl v roce 2005 z toho prostého důvodu, že na všech závodech se vyplňuje kolonka klub. A tak jsme se velmi zodpovědně rozhodli, že tam budeme psát BK Vísky – BK jako běžecký klub (pro nedůvtipné), Vísky jako místo, které nás spojuje a kde se často scházíme, bydlí zde totiž náš „capitán“.

Z předchozího výčtu je zřejmé, že členy klubu jsou vlastně rodinní příslušníci. Jde tedy o uzavřenou společnost, nebo vítáte i přírůstky členské základny mimo rodinu?

V současnosti se klub opravdu skládá z rodinných příslušníků, jejich počet se mění podle toho, jak kdo zrovna běhá nebo závodí, s potěšením ale mohu konstatovat, že na letošní Vísecké desítce za BK Vísky závodil první závodník, který nebyl členem rodiny. Z toho také vyplývá, že členství je otevřené, za člena BK Vísky se může prohlásit kterýkoliv běžec, což každému běžci také vřele doporučuji. Po členech se vyžaduje pouze absolutní loajalita k neběhajícímu „capitánovi“ a samozvanému předsedovi, první výhodou je, že se v klubu mohou „za běhu“ řešit rodinné i manželské problémy, další výhodou je, že nenutíme členy, aby za každou cenu stáli na stupních vítězů. Z toho všeho plyne, že jsme velmi otevřenou společností.

Co je náplní činnosti klubu? Jakých akcí si nejvíce ceníte, co byste ještě rádi zvládli?

Hlavní náplní činnosti klubu je běhat co nejrychleji, pokud možno po vyznačené trati. Mimo toho se při běhu zabýváme řešením rodinných krizí, výchovou nové generace českých a moravských běžců a pořádáním běžeckého závodu" Vísecká desítka":http://www.viseckadesitka.cz/. Což je také akce, které si nejvíce ceníme. Rádi bychom s pomocí našich skvělých sponzorů a obce Vísky zvládli alespoň další ročník.

Jak je to s případnými tréninkovými plány – máte mezi sebou trenéra?

Tréninkové plány máme, dokonce jsou ušité každému na míru, problémem je, že je nikdo nedodržuje. Trenéra nemáme, zato máme neběhajícího „capitána“.

Co považujete až dosud za největší úspěch klubu, jaké máte plány do budoucna?

Úspěchů máme nepřeberně, i když občas se stane, že ženeme všechny závodníky před sebou. Např. Ivana Crhová získala třetí místo na veteránském mistrovství ČR v půlmaratonu v roce 2008, Jaroslava Blahová získala třetí místo na veteránském mistrovství v běhu do vrchu v roce 2009 a Stanislav Blaha získal 2. místo v poháru behej.com v roce 2008. Největším úspěchem ovšem je, že BK Vísky stále existuje, běháme a máme se rádi.

A teď chvíli vážně. Nad celou činností našeho klubu se vznáší duch Jiřího Přichystala, velkého milovníka běhu, maratonce a pořadatele Vanovického cross maratonu. On byl důvodem, proč jsme začali běhat. Jenom nás moc mrzí, že už si nikdy nemůžeme zaběhat spolu.


V tomto seriálu budeme představovat běžecké kluby a skupiny z celé republiky. Napište nám na redakce@behej.com o vaší skupině (odkud jste, co děláte, kdy se scházíte, odkaz na vaše webové nebo facebookové stránky ap.)

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova žena 22.12.2010 09:42:46

Běžecký klub Vísky je pravděpodobně nejmenším běžeckým klubem v Čechách pokud jde o počet členů, ve startovních listinách běžeckých závodů se objevuje od roku 2005. O rok později se klub stal spoluzakladatelem a spolupořadatelem běžeckého závodu Vísecká desítka. Samozvaným předsedou klubu (jak se sám nazval) je Stanislav Blaha.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.